Günümüzün En Büyük Problemlerinden Biri, Tükenmişlik Sendromu Nedir?

0
Advertisement

Tükenmişlik sendromu nedir? Bu sendrom neden olur ve belirtileri ile birlikte tedavisi nasıl olmaktadır? Sendrom ile başa çıkma yolları nelerdir?

Psikolojik Danışma

Kaynak: pixabay.com

Yaşam kaynaklarınızın kurumasını istemiyorsanız kendinize kulak verin.?

İşe giderken sabah ayaklarınız geri geri mi gidiyor? Çalışma hayatınız rutin bir sıkıntı haline mi geldi? Konsantrasyon eksikliği mi hissediyorsunuz? Başkalarının hakkında sıkça olumsuz duygular besleme mi başladınız? En kötüsü de, “Nasıl olsa çoğu insan böyle hissediyor; o yüzden yaşadığım bu durum çok normal” demeye mi başladınız? Durum böyleyse tükenmeye başlamışsınız demektir. Tükenmeyi yadsıdığınız andan itibaren yalnızlığa, bunalıma ve umutsuzluğa sürüklenir ve çıkış yolları olup olmadığını bile araştırma ihtiyacı duymazsınız.

Tükenmenin ciddi bir durum olduğunu kavramalı ve ondan kurtulmaya çalışmalısınız. Tükenmek, danışman Ruth Luban’ın sözleriyle: “Enerji ve canlılık duygusunun kronik, uzun süreli strese bağlı olarak yavaş yavaş yok olmasıdır ve fiziksel, zihinsel ve duygusal bir çöküş ile sonuçlanır. (…) Fiziksel etkinleri kronik yorgunluk, kaslarda gerginlik, uyku bozukluğu ve hastalıklara karşı bağışıklığın azalması olarak ortaya çıkar.”

Psikoloji

Kaynak: pixabay.com

Davulun Sesi Uzaktan Hoş…

Yaşam kaynaklarınızın kurumasını istemiyorsanız kendinize kulak vermeniz gerekli. Genellikle kendini idealistlik uğruna helak eden insanlar diğerlerine oranla daha çabuk tükeniyorlar çünkü her işi üstlenmeye çalışmaları yetmiyormuş gibi bir de o işlerin mükemmel olması için didiniyorlar. Dolayısıyla başkaları 10 yılda tükeniyorlarsa onlar 5 yılda tükeniyorlar. Mükemmeliyetçilik dışarıdan çok arzulanan bir özellik gibi görünse de davulun sesi uzaktan hoş gelir. Mükemmel olacağım derken etrafınızdaki insanları kırmaya başladığınızı fark edersiniz. Halbuki biraz iş paylaşımı, sağlam bir ekip çalışması ve anlayışla da mükemmeli yakalayabilirsiniz.
Tükenişi çabuklaştıran başka bir etken de takdir ve desteğin eksikliğidir. En üst düzeydeki yöneticiden piramidin en altına kadar herkes motive olma ihtiyacındadır. Çünkü insan kendini iyi hissettikçe çabalarının karşılığını aldığını düşünür ve yeni projelerde kendinde daha canla başla çalışma isteği bulur. Takdir görmeyen birinin “Yapsam da bir yapmasam da” demesi işten bile değil.

İşletmelerde Çatışma Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Alınabilecek Önlemler

Kaynak pixabay.com

Stres Yönetimi

Kendinize özen gösterip günlük stres yönetimi kurallarını uygularsanız tatillerinizden daha da dinlenmiş olarak dönersiniz. Sadece bizim tavsiyelerimize uymayın, kendinize iyi gelecek stratejileri kendiniz de geliştirebilirsiniz.

  1. Tükendiyseniz bu durumu kabullenin.
  2. Duygularınızdan kaçmayın ve onları sağlıklı bir biçimde dile getirin
  3. Çalışırken dinlenme araları verin. Biraz kalkıp mutfağa gidin ve su için. Sürekli ekrana bakıyorsanız arada bir gözlerinizi ayırıp uzak bir yere bakın.
  4. İşlerinizi programlayın. Zaman yönetimine özen gösterin.
  5. Beslenmenize dikkat edin. Öğle yemeğini sürekli olarak bisküvi ve tost yemekle geçiştirmeyin.
  6. Uykunuza özen gösterin. Zaman yönetimi yaparsanız uykunuzu da düzenlersiniz. Yapacak çok önemli bir işiniz yoksa işleri bir kenara bırakıp uyuyun. Yoksa ertesi sabah yaptığınız işlerin yarım yamalak olduğunu ya da hazırladığınız sunumu hakkıyla sunamadığınızı fark edersiniz.
  7. İş dışında sürekli işlerden konuşmayın. Hatta bir hobiniz olsun ki dinlenmek için uzun süreli ve sadece senede bir iki kere yapılacak tatilleri iple çekmeyin. Örneğin el sanatları kurslarına gidin, maket yapın, kendiniz için de olsa yazı yazın, günlük tutun, spor yapın, müzik aleti çalın, dans derslerine gidin, koleksiyonculuk yapın, kitap okuyun, puzzle yapın, düzenli olarak kültürel etkinlikleri takip edin. Böylece iş dışında da yeni arkadaşlar da edinirsiniz ve hayata daha fazla katma değeriniz olur.
  8. Yardım edin ama herkesin her istediğini yerine getirmek için kendinizi hırpalamayın. Yardım isteyen insanlara kendiniz dışında da çözüm yolları önerin. Unutmayın ki ihtiyacı olana balık tutmayı öğretmek balığı tutup vermekten daha faydalıdır.

Advertisement

Leave A Reply