Hava Şehitlerini Anma Günü Ne Zaman? Atatürk’ün havacılık konusundaki görüşleri

0
Advertisement

hava şehitlerini anma günü ne zaman? Her yıl 15 Mayıs günü çeşitli etkinliklere sahne olan hava şehitlerini anma günü hakkında bilgi.

Hava Şehitlerin Anma Günü
Yurt savunmasında havacılarımızın oynadığı önemli rolü belirtmek, havacılığın yurt ve ulus için taşıdığı büyük değeri kavratmak, yurt savunmasında canlarını feda etmiş olan hava şehitlerimizi minnet ve şükranla anmak için 1935’ten bu yana okullarımızda, 15 Mayıs’ta “Hava Şehitlerimizi Anma Günü” düzenlenir.

İnsanlar tarihin en eski çağlarından beri kuşlar gibi uçmaya heveslenmişlerdir.

Efsanelerde, masallarda anlatılanlar bunu kanıtlıyor. Uzun süren denemelerden sonra ABD’de Wright (Rayt) Kardeşler 1903’te kendilerinin geliştirdikleri ilkel bir uçakla 35 m kadar uçmayı başardılar. 1907’de İngiltere’yi Avrupa’dan ayıran Manş Denizi uçakla 35 dakikada geçildi. I. Dünya Savaşı’nda uçak, savaş aracı olarak kullanıldı. Barış zamanında posta ve yolcu taşımacılığında kullanılmaya başlandı. Uçaklar hızla gelişip günümüzün en mükemmel taşıtı haline geldi.”

Yurdumuzda havacılık, 1911’de o zaman kurulan Hava Komisyonu ile başlamıştır. Fethi Bey gibi havacılığa meraklı gençler İngiltere’ye gönderildi. 1912’de bugünkü Atatürk Hava Limanfnın temeli atıldı. İstanbul-Edirne, İstanbul-Çanakkale arasında başarılı uçuş denemeleri yapıldı. Üsteğmen Fethi Bey ve Teğmen Nuri Bey iki uçakla istanbul’dan Kahire’ye giderken uçakları düştü ve şehit oldular.

Bu gayretli insanların çalışmalarıyla kurulan hava gücümüz, I. Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşı’mızda önemli başarılar kazandı.

Advertisement

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra: “istikbal göklerdedir,” diyen Atatürk, havacılığa büyük ilgi gösterdi, gelişmesine öncülük etti. Hava Harp Okulu, Türk Hava Kurumu (1925), Türk Hava Postaları (1933), Türk Hava Yolları kuruldu. Türk Hava Yolları’nın yurt içi ve yurt dışına yolcu ve yük taşıyan 150 kadar uçağı vardır. Askerî uçaklarımız artık kendi fabrikalarımızda üretilmektedir. Pilotlarımızın başarılı uçuşları dünya havacılık çevrelerinin beğenisini kazanmaktadır.

Yurdumuzun savunması uğruna canlarını veren hava şehitlerimizi şükranla anıyoruz. Biz de havacılığa gereken önemi gecikmeden vereceğiz.

Atatürk’ün havacılık konusundaki görüşleri:

“Yarının tehlikeleri, göklerden gelecektir. Ansızın gelebilecek tehlikelere karşı koymak için, havacılığın gereği daha iyi belirmiştir. Bu nedenle havacılığa hazırlanmalıyız. “

“Göklerine sahip olmayan bir ulus, vatanını koruyamaz.”

“Türk çocuğu! Her işte olduğu gibi, havacılıkta da en yüksek düzeyde, gökte seni bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın.”

“Tüm uçaklarımızın ve motorlarımızın ülkemizde yapılması, havacılık sanayiimizin bu temele göre geliştirilmesi gerekir.”

Advertisement

Atatürk’ün, eğitimine özen gösterdiği ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen, dünyanın da ilk kadın pilotudur.


Leave A Reply