Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü) Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Riskleri

0
Advertisement

Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü) nedir, nasıl anlaşılır, belirtileri, nedenleri, komplikasyonları ve tedavisi nasıldır?

Hipoglisemi (Kan Şekeri Düşüklüğü) nedir?

Hipoglisemi olarak da bilinen kan şekeri düşüklüğü tehlikeli bir durum olabilir. Vücuttaki insülin seviyelerini artıran ilaçlar alan diyabetli kişilerde düşük kan şekeri olabilir.

diyabet

Kaynak: pixabay.com

Çok fazla ilaç almak, öğün atlamak, normalden az yemek yemek veya normalden fazla egzersiz yapmak bu kişilerde kan şekerinin düşmesine neden olabilir.

Kan şekeri, glikoz olarak da bilinir. Glikoz gıdalardan gelir ve vücut için önemli bir enerji kaynağıdır. Karbonhidratlar – pirinç, patates, ekmek, tortilla, tahıl, meyve, sebze ve süt gibi yiyecekler – vücudun ana glikoz kaynağıdır.

Yemekten sonra glikoz, kan dolaşımınızda emilir ve burada vücudunuzun hücrelerine ulaşır. Pankreasta üretilen insülin adı verilen bir hormon, hücrelerinizin enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olur. İhtiyaç duyduğunuzdan daha fazla glikoz yerseniz, vücudunuz bunu karaciğerinizde ve kaslarınızda depolar veya yağa çevirir, böylece daha sonra ihtiyaç duyulduğunda enerji için kullanılabilir.

Yeterli glikoz olmadan vücudunuz normal işlevlerini yerine getiremez. Kısa vadede, insülini artıran ilaçları kullanmayan kişiler kan şekeri düzeylerini korumak için yeterli glikoza sahiptir ve gerekirse karaciğer glikoz üretebilir. Bununla birlikte, bu özel ilaçları kullananlar için, kan şekerinde kısa süreli bir azalma birçok soruna neden olabilir. Kan şekeriniz 70 mg / dL’nin altına düştüğünde düşük kabul edilir. Düşük kan şekeri seviyeleri için acil tedavi, daha ciddi semptomların gelişmesini önlemek için önemlidir.

Advertisement

Düşük kan şekerinin belirtileri nelerdir?

Düşük kan şekeri belirtileri aniden ortaya çıkabilir. İçerirler:

  • Bulanık görüş
  • hızlı kalp atımı
  • ani ruh hali değişiklikleri
  • ani sinirlilik
  • açıklanamayan yorgunluk
  • soluk ten
  • baş ağrısı
  • açlık
  • titreme
  • baş dönmesi
  • terlemek
  • uyumakta zorluk
  • ciltte karıncalanma
  • net düşünmek veya konsantre olmakta zorluk
  • bilinç kaybı, nöbet, koma

Hipoglisemik farkında olmayan kişiler kan şekerlerinin düştüğünü bilmezler. Bu rahatsızlığınız varsa kan şekeriniz siz fark etmeden düşebilir. Acil tedavi olmadan bayılabilir, nöbet geçirebilir veya hatta komaya girebilirsiniz.

Çok düşük kan şekeri tıbbi bir acil durumdur. Tanıdığınız biri şeker hastasıysa ve hafif ila orta şiddette belirtiler gösteriyorsa, 15 gram kolay sindirilebilir karbonhidrat yemesini veya içmesini sağlayın, örneğin:

  • yarım bardak meyve suyu veya normal soda
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 4 veya 5 tuzlu kraker
  • 3 veya 4 adet sert şeker veya glikoz tableti
  • 1 yemek kaşığı şeker

Bir kişi bilinç kaybı gibi şiddetli bir tepki gösteriyorsa, glukagon adı verilen bir ilaç vermek ve hemen acil servislere başvurmak önemlidir. Düşük kan şekeri riski taşıyan kişiler, glukagon reçetesi alma konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Boğulmasına neden olabileceğinden bilinçsiz bir kişiye asla ağızdan bir şey vermemelisiniz.

diyabet

Kaynak: pixabay.com

Düşük kan şekerinin sebebi nedir?

Bir dizi nedenden dolayı düşük kan şekeri oluşabilir. Genellikle diyabet tedavisinin bir yan etkisidir.

Diyabet ve düşük kan şekeri

Diyabet, vücudunuzun insülin kullanma yeteneğini etkiler. İnsülini, glikozun enerji için içeri girmesine izin vererek hücrelerinizin kilidini açan anahtar olarak düşünün. Diyabet hastaları, vücutlarının kanlarındaki glikozu kullanmasına yardımcı olmak için çeşitli tedaviler kullanırlar. Bunlar arasında insülin üretimini artıran oral ilaçlar ve insülin enjeksiyonları var.

Advertisement

Bu tür ilaçlardan çok fazla alırsanız kan şekeriniz çok düşebilir. İnsanlar bazen büyük bir öğün yemeyi planlarken düşük kan şekeri yaşarlar, ancak o zaman yeterince yemezler.

Öğün atlamak, normalden daha az yemek veya normalden daha geç yemek yemek, ancak ilacınızı normal zamanında almak da düşük kan şekeri seviyelerine neden olabilir.

Yeterince yemek yemeden planlanmamış aşırı fiziksel aktivite de kan şekeri seviyelerinde düşüşe neden olabilir.

Bu ilaçları alırken alkol almak, özellikle yiyeceklerin yerini alıyorsa, düşük kan şekerine de yol açabilir. Vücut alkolden kurtulmaya çalışırken kan şekeri düzeylerini yönetmede daha kötü hale gelir.

Kan Şekeri Düşüklüğünün Diğer Nedenleri

Düşük kan şekeri yaşamak için şeker hastası olmanız gerekmez. Düşük kan şekerinin diğer bazı nedenleri şunlardır:

  • kinin gibi bazı ilaçlar
  • hepatit veya böbrek bozuklukları gibi bazı tıbbi durumlar
  • aşırı insülin üreten bir tümör
  • adrenal bez eksikliği gibi endokrin bozuklukları

Düşük kan şekeri nasıl teşhis edilir?

Kan şekerinizin düşük olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen kan şekerinizi kontrol etmeniz önemlidir. Ölçüm aletiniz yoksa ve insülini artıran diyabet ilaçları kullanıyorsanız, kan şekeri ölçüm cihazı almak için doktorunuzla konuşun. Kan şekeri düşüklüğünü sık sık yaşıyorsanız – örneğin haftada birkaç kez – nedenini belirlemek için hemen doktorunuza görünün. Doktorunuz ziyaretinize tıbbi geçmişinizi alarak, yeme alışkanlıklarınız hakkında sorular sorarak ve yaşadığınız semptomlar hakkında daha fazla bilgi edinerek başlayacaktır.

Şeker hastalığınız yoksa ancak hipogliseminiz olduğundan şüpheleniyorsanız, doktorunuzla belirtileriniz hakkında konuşun. Fiziksel bir muayene yapacaklar. Düşük kan şekerini teşhis etmek için bazen “Whipple’ın üçlüsü” olarak adlandırılan üç kriter kullanacaklar. Bunlar şunları içerir:

  • Düşük kan şekeri belirti ve semptomları: Doktorunuz, düşük kan şekeri belirti ve semptomlarınızı gözlemleyebilmek için oruç tutmanızı veya uzun süre içmek ve yemekten kaçınmanızı isteyebilir.
  • Belirti ve semptomlarınız ortaya çıktığında düşük kan şekerinin belgelenmesi: Doktorunuz bir laboratuvarda kan şekeri seviyenizi analiz etmek için bir kan testi yapacaktır.
  • Düşük kan şekeri belirti ve semptomlarının kaybolması: Doktorunuz, kan şekeri seviyeleriniz yükseldiğinde belirti ve semptomların kaybolup kaybolmadığını bilmek isteyecektir.

Doktorunuz, evde zaman içinde kan şekerinizi takip etmek için sizi bir kan şekeri ölçüm cihazı – küçük, elde taşınan bir kan test cihazı – gönderebilir. Kan şekerinizi günün belirli saatlerinde, örneğin uyandıktan sonra ve yemek yedikten sonra test etmeniz için talimatlar vereceklerdir.

Kan şekeri testi yapmak için parmağınızı bir neşterle delmeniz gerekir (kan şekeri test kitinizde bulunur). Kan şekeri ölçüm cihazına yerleştirilen bir şeridin üzerine bundan küçük bir kan örneği koyacaksınız. Elinizde bir kan şekeri test makinesi yoksa ve şeker hastalığında düşük kan şekeri belirtileri veya semptomları yaşıyorsanız, bu semptomlar düşük kan şekerini teşhis etmek için yeterli olabilir.

Hemen tedavi ettiğinizden emin olun. Yukarıda açıklanan 15 gram karbonhidrat yemek için ipuçlarını kullanın. 15 dakika sonra tekrar test edin ve kan şekeriniz artmıyorsa, 15 gram daha karbonhidrat ile tedavi edin. Kan şekeriniz yanıt vermiyorsa, doktorunuza veya acil servislere başvurun. Şüphe duyduğunuzda tedavi edin.

Düşük kan şekeri belirtileri, tedavi edilmezse genellikle kötüleşir. Diyabet hastasıysanız ve sık sık düşük kan şekeri seviyeleriniz varsa veya diyabetiniz olmasa bile semptomlarınız varsa bir doktora görünmek için randevu alın.

Advertisement
diyabet

Kaynak: pixabay.com

Düşük kan şekeri seviyeleri nasıl tedavi edilir?

Kan şekeri seviyeniz çok düşük olduğunda, karbonhidratlardan yapılmış bir şeyler yemek çok önemlidir. Şeker hastalığınız varsa, elinizde yüksek karbonhidratlı atıştırmalıklar bulundurmaya çalışın.

Elinizde bulundurmanız gereken bazı iyi atıştırmalıklar şunları içerir:

  • diyet bisküvi
  • taze veya kurutulmuş meyve
  • meyve suyu
  • tuzlu kraker
  • kurabiye

Düşükse kan şekerinizi hızla yükseltmek için glikoz tabletleri de alabilirsiniz. Bunlar reçetesiz temin edilebilir. Bunları almadan önce her tablette kaç gram olduğunu kontrol etmek önemlidir. 15 ila 20 gram karbonhidrat almayı hedefleyin. Bir glikoz tableti yedikten veya aldıktan sonra 15 dakika bekleyin ve kan şekerinizi tekrar test edin. Kan şekeriniz yükselmiyorsa, 15 gram daha karbonhidrat yiyin veya başka bir doz glikoz tableti alın. Kan şekeri seviyeniz yükselmeye başlayana kadar bunu tekrarlayın.

Düzenli olarak planlanan öğününüz bir süre değilse, düşük kan şekeri bölümünden sonra küçük bir atıştırmalık yiyin.

Aşırı yemediğinizden emin olun! Bu, çok yüksek kan şekeri seviyelerine yol açabilir.

Düşük kan şekeri büyülerinden kaynaklanan komplikasyonlar

Hafif derecede düşük kan şekeri seviyeleri diyabetli kişilerde biraz yaygındır; ancak ciddi derecede düşük kan şekeri seviyeleri hayati tehlike oluşturabilir. Yeterince uzun süre tedavi edilmezse nöbetlere ve sinir sistemi hasarına neden olabilirler. Acil tedavi çok önemlidir. Semptomlarınızı tanımayı ve hızlı bir şekilde tedavi etmeyi öğrenmek önemlidir. Düşük kan şekeri riski taşıyan kişiler için, kan şekeri seviyelerini yükselten bir ilaç olan bir glukagon kitine sahip olmak önemlidir. Daha fazla bilgi için doktorunuzla konuşun.

Ayrıca kan şekeriniz çok düşerse size nasıl bakacağınız konusunda arkadaşlarınızla, aile üyelerinizle, egzersiz partnerlerinizle ve iş arkadaşlarınızla konuşmak isteyebilirsiniz. Düşük kan şekeri semptomlarını tanımayı öğrenmeli ve glukagon kitini nasıl kullanacaklarını bilmeli, ayrıca bilincini kaybederseniz acil servisi aramanın önemini anlamalılar.

Tıbbi kimlik bileziği takmak iyi bir fikirdir. Acil müdahaleye ihtiyacınız varsa, acil müdahale ekiplerinin size uygun şekilde bakmalarına yardımcı olabilir. Düşük kan şekerini mümkün olan en kısa sürede tedavi edin. Kaza yapma riskinizi artırabileceğinden, kan şekeriniz düşükse araba kullanmaktan kaçının.

Kan şekeri düşüklüğü atakları nasıl önlenebilir?

Düşük kan şekerini önlemenin birkaç yolu vardır.

Sık sık kontrol edin

Kan şekeri seviyenizi düzenli olarak kontrol etmek, onu hedef aralığınızda tutmanıza yardımcı olabilir. Geçmişte düşük kan şekeri nöbetleri yaşadıysanız, araç veya makine kullanmadan önce kan şekeri seviyenizi kontrol etmek isteyebilirsiniz.

Kan şekerinizi ne zaman ve ne sıklıkla kontrol etmeniz gerektiğini doktorunuzla konuşun.

Advertisement
Akıllı atıştırmalık

Evinizden çıkmadan önce bir şeyler atıştırmayı düşünün, eğer bir sonraki tam öğününüze kadar beş saatten fazla zaman geçeceğini biliyorsanız veya kan şekeri seviyeleriniz 100 mg / dL’nin altında ise.

Siz dışarıdayken kan şekerinizin düşme ihtimaline karşı karbonhidrat açısından zengin atıştırmalıkları her zaman yanınızda bulundurmak iyi bir fikirdir. Yukarıda belirtildiği gibi, bazı iyi seçenekler arasında granola barlar, taze veya kurutulmuş meyve, meyve suyu, simit ve kurabiyeler bulunur.

Egzersiz sırasında yakıt

Egzersiz enerji tüketir, bu nedenle önceden doğru şekilde yemediyseniz kan şekerinizin hızla düşmesine neden olabilir. Öncelikle, egzersize başlamadan önce hedef aralığınızda olduğundan emin olmak için egzersizden bir ila iki saat önce kan şekerinizi kontrol edin.

Çok düşükse, küçük bir öğün yiyin veya karbonhidrat bakımından zengin bir atıştırmalık yiyin.

Bir saat veya daha fazla egzersiz yapmayı planlıyorsanız, antrenmanınız sırasında ek karbonhidrat tüketin. Egzersiz jelleri, spor içecekleri, granola çubukları ve hatta şeker çubukları, egzersiz sırasında vücuda hızlı bir glikoz patlaması sağlayabilir.

Sizin için doğru programı bulmak için doktorlarınızla birlikte çalışın. Orta ila yoğun egzersiz, egzersizden sonra kan şekerinin 24 saate kadar düşmesine neden olabilir. Bu nedenle, kan şekerinizi egzersizden hemen sonra ve sonra uyuyana kadar her iki ila dört saatte bir kontrol etmelisiniz. Yatmadan hemen önce yoğun egzersiz yapmaktan kaçının.

Doktorunuzu dinleyin

Düşük kan şekerinizi kontrol etmek için bir yemek planı uygularsanız veya insülini artıran ilaçlar alırsanız, kan şekerinin düşmesini önlemek için doktorunuzun size verdiği plana bağlı kalmanız önemlidir.

Doğru yiyecekleri yememek veya doğru zamanda doğru ilaçları almamak kan şekerinizin düşmesine neden olabilir. Sık sık doktorunuza danışın, böylece gerektiğinde tedavi planınızı ayarlayabilirler.


Leave A Reply