Hipokondri, hastalık kaygı bozukluğu nedir, ne gibi durumlarda ortaya çıkar? Hipokondri belirtileri nelerdir, yapılması gerekenler hakkında bilgi.
Hipokondri: Hastalık kaygısı bozukluğu nedir?
Herkes bazen bir miktar sağlığı hakkında endişelenir, ancak bazı insanlar için hasta olma korkusu, sağlıklı olsalar bile çok güçlüdür.
Yapılan tıbbi taramaların yanlış giden hiçbir şey bulamamasına rağmen, ciddi bir hastalık korkusuyla yaşayan biri, hastalık kaygısı bozukluğu olarak da bilinen somatik semptom bozukluğuna sahip olabilir. Bu durum ayrıca, hipokondri veya hipokondriazis olarak da bilinmektedir.
Hipokondri hakkında genel gerçekler:
***Hipokondrinin ana semptomu, sağlık konusunda endişe duyulmasıdır.
***Sebepler değişebilir ve diğer meşru sağlık koşulları ile ilgili olabilir.
***Çoğu insan için bu geçici bir deneyimdir.
***Somatik semptom bozukluğudur.
Hipokondri Nedir?
JAMA’da yayınlanan bir araştırma, somatik semptom bozukluğunu “ciddi, teşhis edilmeyen tıbbi bir hastalığa sahip olduğu yönünde sürekli bir korku veya inanç” olarak tanımlamaktadır.
Kısacası, bu rahatsızlık, bir kişinin hasta olduğu için aşırı derecede endişelendiği, kaygının kendisini zayıflattığı noktaya geldiği zihinsel bir sağlık durumudur. Sağlık konusunda endişelenmek bir hastalık haline gelir. (Hastalık hastalığı)
Somatik semptom bozukluğu kronik bir durumdur. Şiddeti kişinin yaşına, kişinin endişe etme eğilimine ve ne kadar stresle karşı karşıya kaldığına bağlı olarak değişebilir.
Hipokondri Belirtileri
Normal vücut fonksiyonlardan korkmak – Hipokondri hastaları için, kalp atışı, terleme ve bağırsak hareketleri gibi normal bedensel fonksiyonlar ciddi bir hastalık veya durumun belirtileri gibi görünebilir.
Anormallik korkusu – burun akıntısı, hafifçe şişmiş lenf düğümleri veya küçük bir boğaz ağrısını ciddi sorunlar gibi hissedebilirler.
Kontrol – Vücudu hastalık belirtilerine karşı düzenli olarak kontrol eder.
Hipokondrinin odak noktası bireye bağlıdır:
Bazı insanların dikkatleri, akciğerler gibi belirli bir organa odaklanabilir.
Kanser gibi sadece bir hastalığa odaklanabilirler.
Veya birbiri ardına bir hastalıktan korkabilirler.
Düzenli olarak hastalık hakkında konuşmak – Hastalık kaygısı bozukluğu insanların sağlıkları hakkında aşırı konuşmasına neden olabilir.
Doktor ziyaretleri – Doktorlarını sık sık ziyaret edebilirler. Muhtemel hastalık belirtileri için interneti araştırarak çok zaman harcayabilirler.
Test sonuçlarının rahatlama vermemesi – Testler negatif çıktığında kişi rahatlama bulamayabilir. Aslında, işleri daha da kötüleştirebilir – hastanın korkuları, hiç kimsenin kendilerine inanmadığı ve sorunun hiçbir zaman başarılı bir şekilde teşhis edilip tedavi edilemeyeceği şeklinde büyüyebilir.
Kaçınma – Bir sağlık riski oluşturabileceğine inandıkları insanlardan, yerlerden ve faaliyetlerden kaçınabilirler.
6 aydan fazla süren bir hastalık korkusu, hastalık kaygı bozukluğunun bir işareti olabilir.
Hipokondri hastaları aylarca veya yıllarca hasta olma endişesiyle yaşayabilir, ancak bunun hakkında düşünmemek konusunda çok çaba harcayabilirler.
Bozukluğu geçici olan hastaların psikiyatrik sorunları veya şiddetli anksiyete bozukluğu olasılığı daha düşüktür ve tıbbi sorunların olması daha olasıdır.
Sosyo-ekonomik durumu yüksek insanlar arasında iyileşme daha yaygındır. Bir hastanın depresyonu veya kaygısı varsa ve bunlar tedaviye iyi yanıt veriyorsa, onların da iyi bir sonuç görme olasılığı daha yüksektir.
Kişilik bozukluğu olan kişilerin iyileşmeyi zor olduğuna dair kanıtlar vardır, ancak bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Hipokondri ne zaman başlar?
Hipokondri genellikle erken yetişkinlik döneminde başlar. Ciddi bir hastalıktan iyileşme sırasında veya sevilen birinin ya da yakın arkadaşın hastalanmasından ya da ölümünden sonra ortaya çıkabilir. Altta yatan bir tıbbi durum hastalık kaygısı bozukluğunu tetikleyebilir. Örneğin kalp rahatsızlığı olan bir hasta, kalp hastalığıyla ilişkili olabilecek bir şeyi her deneyimlediğinde en kötüsünü düşünür.
Diğer faktörler arasında artmış stres veya çevresinde bir hastalıkla ilgili bilgilere fazla maruz kalma sayılabilir. Bazen bir kişi, özellikle ebeveyin ölümü erken olduğunda, ebeveynlerinden birinin öldüğü yaşına yaklaşırken sağlıkları hakkında aşırı endişe duymaya başlar.
Psikologlar, hipokondrisi olan kişilerin genellikle öz-eleştirel veya mükemmeliyetçi olduklarını ya da her ikisinin de olduğunu belirtiyor. “Sağlıklı olma durumunu” tam bir ağrı veya rahatsızlık yokluğu anlamına geldiği şeklinde algılayabilirler, oysa bazı ağrı ve ağrılar çoğu insan için normaldir.
Hipokondri hastalarının ağrı konusunda düşük bir eşiği olabileceği ve iç duyumları diğer insanlardan daha erken farkedebilecekleri ileri sürülmüştür.