Huang Xing Kimdir?

0
Advertisement

Huang Xing kimdir ve ne yapmıştır? Huang Xing hayatı, biyografisi, siyasi kariyeri hakkında bilgi.

Huang Xing

Huang Xing; (d. 28 Ekim 1874, Zhangsha, Hunan eyaleti – ö. 31 Ekim 1916, Şanghay, Çin), Çinli siyaset adamıdır. Qing (Mançu) hanedanının (1644-1911/12) devrilmesi ve 2 bin yıllık imparatorluk yönetiminin son bulmasıyla sonuçlanan 1911-12 Çin Devrimi’nin önderlerindendir.

Qing hanedanının egemenliğine son vermeyi amaçlayan Çin’i Canlandırma Birliği (Hua xing hui) adlı devrimci örgütü kurduktan sonra, yönetim karşıtı eylemler düzenledi. Girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine Japonya’ya kaçmak zorunda kaldı. Devrimci önder Sun Yat-sen’in 1905’te bütün Çinli devrimci grupları bir araya getiren Birleşik Parti’yi (Tongmeng hui) kurmasından sonra, onun yardımcılığına atandı.

1911’de imparatorluk birliklerindeki yandaşlarının da yardımıyla, Güney Çin’deki Guangzhou (Kanton) kentine askeri bir sefer düzenledi ve kentte ayaklanma başlattı. Ama saldırıya katılan birimlerin eylemleri arasında eşgüdüm sağlanamaması, 1911-12 Çin Devrimi’nin en önemli ayaklanmalarından biri olan Guangzhou Ayaklanması’ nın başarısızlıkla sonuçlanmasına neden oldu. Öte yandan bir grup devrimci subayın 10 Ekim 1911’de Çin’in iç kesimlerindeki Wuzchang kentinde başlattıkları ayaklanma hızla bütün Güney Çin’e yayıldı. Sun Yat-sen o sırada Avrupa’da olduğundan hareketin önderliğini üstlenmiş olan Huang, devrimci güçlerin başına geçmek üzere derhal Wuhan’a hareket etti. Çin’in orta kesimlerinde yer alan Hanyong kentini, üç haftadan uzun bir süre boyunca imparatorluk birliklerine karşı başarıyla savunarak, ülkenin öteki kesimlerindeki devrimcilere toparlanmaları için zaman kazandırdı. Devrimciler 2 Aralık 1911’de Güney Çin’deki Nanjing’i ele geçirerek başkent ilan ettiler.

Huang 14 Aralık’ta geçici devrim hükümeti tarafından yeni kurulan cumhuriyetin başkomutanlığına seçildiyse de bu görevi kabul etmedi. İki hafta sonra ülkeye dönen Sun Yat-sen ise geçici cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Ama martta imparatorluk ordusunun eski komutanlarından Yuan Shikai lehine cumhurbaşkanlığından çekildi ve hükümet Pekin’e taşındı. Huang ise, kendisine önerilen başbakanlık ve başkomutanlık görevlerini geri çevirerek birliklerini dağıttı. Birleşik Parti’yi bir dernek durumundan çıkarıp gerçek bir siyasal partiye dönüştürmek için çalışmalara başladı. Ama Yuan’ın parlamentoyu dağıtarak anayasayı yürürlükten kaldırmaya kararlı olduğunun anlaşılması üzerine, Sun Yatsen’le birlikte Yuan yönetimine karşı bir ayaklanma başlattı. Yuan ordularının “ikinci devrim olarak anılan bu ayaklanmayı kısa sürede bastırmalarının ardından Japonya’ya kaçmak zorunda kaldı. Ülkesine ancak Yuan’ın ölümünden sonra, 1916’da dönebildi.

Advertisement

Leave A Reply