İç Gezegenler (Karasal Gezegenler) Nelerdir? Özellikleri ve Yapıları

0
Advertisement

İç gezegenler hangileridir? Karasal gezegenler olarak da bilinen iç gezegenlerin isimleri, ortak özellikleri ve iç ve dış yapıları nasıldır?

Dört iç gezegen – Merkür, Venüs, Dünya ve Mars – birkaç ortak özelliği paylaşır. Gökbilimciler onlara “karasal gezegenler” diyorlar çünkü dünyadaki çöl ve dağlık alanlara kabaca benzeyen sağlam, kayalık yüzeylere sahipler. İç gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’den çok daha küçüktür ve hepsinin demir çekirdeği vardır.

İç Gezegenler

Karasal Gezegen Oluşumu

Gökbilimciler, erken güneş sisteminin güneşi çevreleyen bir malzeme halkası olarak oluştuğunu teorize ediyorlar. Demir ve nikel gibi ağır elementler güneşe nispeten yakın yoğunlaşırken, hidrojen, metan ve su gibi maddeler daha soğuk bölgelerde yoğunlaşır. Yerçekimi gezegenleri, yerçekimi çekiminden dolayı biriken malzemelerin iç halkasından kaya ve ağır element kümeleri olarak oluşur; benzer şekilde, gaz halindeki maddelerin dış bandı dış gezegenleri üretmiştir.

Boyut aralığı

Dış güneş sistemini oluşturan dört gaz devi gezegene kıyasla, iç gezegenlerin hepsi küçük boyutlara sahiptir. Bu dördünden Dünya, ekvatorda 6.378 kilometre (3.963 mil) çapındadır. Venüs 6.051 kilometrede (3.760 mil), Mars, 3,396 kilometre (2,110 mil) çapında, çok daha küçüktür ve Merkür, 2,439 kilometre (1,516 mil) çapında en küçük karasal gezegendir.

dünyanın içi

Advertisement

Kayalık Yüzey

Karasal gezegenlerin hepsi dağ, ova, vadi ve diğer oluşumlara sahip kayalık yüzeylere sahiptir. İç gezegenlerin sıcaklıkları, kaya çoğunlukla yüzeyde katı olarak var olacak kadar düşüktür. Farklı derecelerde, Venüs ve Dünya’nın yoğun atmosferleri onları çoğu meteordan korurken ve hava durumu ve diğer faktörler oluşan kraterlerin hepsini yok etse de, çarpan meteorların kraterleri hiç yok değildir. Mars’ın atmosfer basıncı çok düşüktür ve Merkür’ün neredeyse hiç yoktur, bu nedenle bu gezegenlerde kraterler daha yaygındır.

Demir çekirdek

Gökbilimciler karasal gezegenlerin dördünün hepsinin demir bir çekirdeğe sahip olduğuna inanıyorlar. Erken oluşumları sırasında, gezegenler erimiş metallerin ve diğer elementlerin sıcak lekeleriydi; daha ağır olduğu için, demir ve nikelin çoğu iç kısımda birikirken, silikon ve oksijen gibi daha hafif elementler dış kısımını oluşturdu. Jeologlar yeryüzünde dolaşan deprem dalgalarının davranışını gözlemleyerek dünyanın demir çekirdeğinin kısmen sıvı ve kısmen katı olduğu sonucuna varmışlardır. Bilim adamları, diğer karasal gezegenlerin de kısmen sıvı çekirdeklere sahip olabileceğini düşünüyorlar.


Leave A Reply