İki Yaş Çocuğunun Gelişimi

0
Advertisement

Çocuğun yaşamının ikinci yılında büyüme ve gelişimi nasıldır? Çocuklar iki yaşındayken neler yapabilir, neler yapamaz?

İki Yaş Çocuğunun Gelişimi

Yaşamın ikinci yılında çocuk ortalama 2,5 kg. ağırlık artışı ve 12 cm. de boyda artma gösterir. İkinci yaşa doğru çoğunlukla iştah azalması vardır. Dokuz aylıkken maksimum düzeyine ulaşan deri altı dokusunun gelişmesi ikinci yaşta bir azalma gösterir. Şişman bebek ince uzun, adaleli çocuk haline gelir. Hafif lordozis durumu ile bel çukurlaşır ve karın öne doğru belirgin hale gelir, bu görünüm 2-3 yaş çocuğunun karakteristiğidir. 3 yaşından sonra karın normal hale dönüşür, bel dikleşir ve çocuk daha ince uzun bir görünüş kazanır.

Beynin büyümesi de 2 nci yılda yavaşlar. Baş çevresi ilk yıl yaklaşık olarak 12 cm. artmışken ikinci yıl ancak 2 cm. artar.

Diş gelişimi oldukça hızlıdır, ikinci yıl içinde 8 diş daha çıkar ve total diş sayısı 14-16 olur. Diş çıkarma irregüler şekilde olabilir, köpek dişleri genellikle azı dişlerinden sonra çıkar. İki buçuk yaşına kadar 20 süt dişi tamamlanmış olur.

İkinci yaşta çocuk kabaca, beceriksizce dik durur ve çok defa kendiliğinden kontrollü olarak yürür. 15 aylıkken genellikle yardımsız yürür ve 18 aylıkken koşabilir.

Advertisement

18 aylık bebek merdivenlerden, bir eliyle tutunarak çıkabilir. 20 aylık olunca da merdivenlerden aşağı inebilir. 24 aylıkken genellikle düşmeden koşabilir. 18-24 ay arası normal olarak koşma dönemindedir. Çevredeki tehlikelerden kaçınabilir.

12 aylık bir bebek elindeki ufak bilyeleri bir başkası isterse ona uzatır. 15 aylıkken bu bilyeleri küçük bir şişe içine koyabilir ve sonra elini sokarak onu alabilir. 18 aylık çocuk bir şişedeki bilyeleri boşaltıp oynayabilir.

15 aylık bir bebek kendisine gösterilen oyuncak 2 küpü üst üste koyma işlemini tekrarlayabilir. 18 aylıkken 3 küpten kule yapabilir. 24 aylıkken 6 küpü üst üste sıralayabilir.

Normal bir bebek 1 yaşında bazı hecelerin yanı sıra genellikle bir kelime söyler. 18 aylıkken 10 kelimesi vardır. Bu çocuktan çocuğa değişebilir. 18 aylık olduğu halde tek kelimesi olmayan normal çocuklar da vardır. Bazı çocukların normal bir tek kelimeleri olmadığı halde kendisine ait fakat başkaları tarafından anlaşılamayan tipik konuşmaları vardır. Bunların anlamı yok gibidir. Silsile halinde söylerler. 18-20. aya kadar konuşması geciken çocuklarda genellikle bu aylardan sonra kelimeleri hızla kazanma ve anlamlarını öğrenme başlar.

İkinci yıl çevresindeki eşyaları istekle kullanmaya başlar, kâğıt sepetini boşaltır, çekmeceleri çeker, içindekilerle ilgilenir. Bu yaşlarda ev tipi kazalardan korunmak için kırılabilecek şeyleri, bıçak, tabanca gibi tehlikeli aletleri, ilâçları, ev temizliğinde kullanılan zehirli maddeleri kilitlemeli ya da erişemeyeceği yüksek bir dolaba koymalıdır.

İkinci yaş gününde genellikle çocuklar 2-3 kelimeyi yan yana getirebilirler ve kısa cümleler kurarlar, bu cümleler genellikle “bana” ve kısa zaman sonra “ben” le başlarlar.

Advertisement

ikinci yaşta bir hayli taklitçi olur. İkinci yaş sonuna doğru genellikle tek başına oynar. 3 ncü yaşta diğer çocuklarla oynamaktan zevk alır. 4 yaşında diğer çocuklara oyun aktiviteleri bakımından çok bağlanır.

18-24 aylık çocukların çoğu tuvalet ihtiyaçlarını bildirirler ve onlara yapılacak yardımı kabul ederler.

Bu dönemde çocukların anne ve babalarının şefkatine ihtiyacı vardır. Onu sert bir disiplin uygulamadan yönlendirmelidir.

Huysuzluk durumları bebeğe bakanların kültürel eksikliği ve yanlış davranışları yüzünden meydana gelir. Bu yanlış davranışlar katılma nöbeti denilen nefes tutmalara da neden olurlar.

Çocuk bir motor gelişme dönemi içinde iken diğer yönlerde az ilerleme gösterir. Örneğin yürüme öğrenirken konuşma bakımından pek ilerlemez. Kendini yürüme için tam fikse etmiştir. Bu arada tuvalet terbiyesine çalışmak hatalıdır. Çünkü ikinci bir nöromusküler kompleks aktiviteye girebilmesi zordur.

2 yaşından sonra artık çocuk evvelce gelişen motor mekanizmaları ve fonksiyonları birbirine bağlamayı öğrenir. Yani yürürken konuşur ve başka işler yapabilir. 2 yaşından önceki dönemde ise yürürken konuşmayı keser.

Bir çocuk ilk yürümeye başladığı sıralarda ayak parmaklan açık, ayakları içe dönük ve birbirinden uzak, dizler hafifçe fleksiyon durumunda, göğüs ileriye çıkıktır. Kaslar, geliştikçe daha dengeli yürümeye başlar.

İşitme çocuğun çevresiyle ilişki kurmasında en büyük yardımcıdır. İşitme yönünden kusuru olanlar Odiometri ile kontrol edilir.

Gaita ve idrarın kendiliğinden kontrol altına alınabilmesi santral sinir sisteminin gelişmesine bağlı olduğundan iki yaşında ya da daha sonra olabilir. Anal sifinkter kontrolü idrar kontrolünden daha erken kazanılır. İstemli olarak (serebral) idrar kontrolü çocuk için yorucudur.


Leave A Reply