İlginç Hava Balonları, Hava Balonunun İcadı ve Balonlar Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Hava balonlarının özellikleri, balonun icadı, balonu kim buldu, hakkında bilgi. Bir balonculuk festivalinden alınmış ilginç hava balonu görsellerinden seçmeler.

İlginç Hava Balonları

İnek şeklinde hava balonu

Öncelikle Hava balonları hakkında kısaca bilgi verelim…

BALON VE HAVA GEMİSİ

Balon ve hava gemileri gaz kullanan uçaklardır. Havadan hafif oldukları için uçarlar. Balonlar, içinde gaz bulunan torba ve altında yer alan bir sepetten oluşur.

Balonun ya da hava gemisinin içindeki gaz, etraftaki havadan daha hafiftir ve tıpkı suda yukarı doğru yükselen bir kabarcık gibi; hava gemisi yerden yükselir. Hava gemilerinin motoru ve kumanda kolu mevcutken, sıcak-hava balonları rüzgarla sürüklenirler.

HAFİF GAZ

Bir balonun ya da hava gemisinin taşıyabileceği ağırlık kullanılan gaza göre değişir. Hidrojen çok fazla hafiflik sağlar ancak; kolayca alevlenebilir. Bugün; hava gemileri daha güvenli olduğu için genellikle, helyum kullanırlar. Balonlar ise sıcak havanın haricinde başka hiçbir şey ile doldurulmaz. Balon düşmeye başlayınca, hava ocakla tekrar ısıtılır. Isınan hava genleşir ve soğuk havaya oranla hafifleşir, bir başka deyişle yoğunluğu azalır ve balon yükselir.

► 1783’de Montgolfier kardeşler kağıt ve ketenden, ilk yolcusuz, sıcak hava balonunu yaptılar.

Advertisement

► Kont Ferdinand von Zeppelin 1910 yılında ilk hava gemisi servisini kurdu. Bunlar saatte 95 kilometre hızla gidebiliyorlardı.

► Richard Branson 1997 yılında, yolcuların korunması için kabin basıncı dengede tutulan bir balonla dünyayı dolaştı.

► Balon örtüsü ince ve gaz sızdırmayan polyesterden yapılır. Yan hava deliği yön değiştirmek için kullanılır. Hava boşaltma kapağı kollu bir halat ile açılır. Bir silindir içinde bulunan propan gazı ocağa gider. Propan gazı borular ile ocağa gönderilir. Gaz, balonun içindeki havayı ısıtmak için tutuşturulur. Ocağın ne zaman kullanılacağını kararlaştırmak, özellikle balon iniş yaparken, ustalık gerektirir. Kenarlık ocağı rüzgardan korur.

► Uçaklar gibi modern hava gemileri de manevra kolu ile idare edilir. Bu kol ile kuyruktaki yüzgeçler hareket ettirilir.

► Modern sıcak-hava balonları bir evin iki katı boyundadır. Naylondan yapılmışlardır ve beş kişiyi taşıyabilirler.

UÇAN HAVA GEMİSİ

İlk hava gemileri deri ile kaplanmış büyük gövdeleriyle esnek değillerdi. 1937 yılında, hidrojen gazının tutuşması nedeniyle 35 kişinin ölümüne neden olan Hindenburg’dan bu yana bunlar yapılmamaktadır. Bugünün hava gemileri esnektir ve gazın yapacağı basınca uygun şekil alabilen gaz torbalarından üretilmektedir. Motorla güçlendirilen bu gemiler reklam için, eğlenceli seyahatler için ve büyük spor karşılaşmalarında televizyon kameralarına platform olmaları için kullanılmaktadır.

Advertisement

YÖN DEĞİŞTİRMEK

Sıcak hava balonculuğu popüler bir spordur. Ocak torbanın içindeki havayı ısıtır. Sıcak hava soğuk havadan daha hafif olduğu için balon yükselir. Aşağı inmek için pilot kollu halatı çeker ve açılan hava deliğinden sıcak hava dışarı çıkar.

İlginç Hava Balonları

Araba şeklinde hava balonu

Balonun İcadı

Balon düşüncesi ilk kez 1766′ da hidrojeni bulan Henry Cavendish’in bu gazın havadan hafif olduğunu görmesi ve 1767’de Joseph Black’ın hafif bir aracın hidrojenle doldurulduğu zaman uçabileceğini öne sürmesi sonucu doğdu. Ancak ilk balon hidrojenle değil sıcak hava ile dolu olarak uçtu. 1783’te J. Etien ve J. Michel Montgolfier Kardeşler sıcak hava dolu balonlarını uçurdular. Aynı yılın ekim ayında bu kez Paris’te ilk insanlı balonu yine bu kardeşler uçurdu. Bu uçuş 25 dakika sürdü. 9 km’lik yol alındı. Bu olaydan iki hafta sonra uçurulan gazlı balonlar balonculuğa egemen oldu.

19. yüzyıl başlarında balon askeri amaçlar için kullanılmaya başlandı. Avrupa’da ve İç Savaş’ta Amerika’da kullanıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda balonlar yön verilmek için motor takılarak ve biçim değiştirerek, gözetleme ve bombalama işlerinde kullanıldı. Özellikle Alman Ferdinand von Zeppelin’in geliştirdiği ve adına Zeplin denen balonlar en ünlüleriydi. Ancak yanıcı helyum gazı ile doldurulan bu balonlar çeşitli nedenlerle kısa süre sonra daha az kullanılır oldu. Savaş sonrasında balonlar genellikle atmosfer araştırmalarında ve meteoroloji alanında kullanıldı. Gerek ABD’li gerek SSCB’li birçok bilim adamı yükseklik deneyleri yaptılar. Bu arada 1927’de balonla ilk kez Atlas Okyanusu geçildi.

1950’den sonra gazlı balonların yerini yeniden sıcak hava dolu balonlar aldı. 1957’de ABD’li pilot David Simon 32.000 m’ye gaz dolu balonla ulaşarak yükseklik rekoru kırdı. Günümüzde balon geniş ölçüde reklamcılık çalışmaları için kullanılır. Bu amaçla 3.000 kadar balon sürekli atmosferdedir. 1978’de Double Eagle II adlı balonla Kanada’dan havalanan Max Anderson, Ben Abruzzo, Larry Newman’dan oluşan ekip, 137 saatlik bir uçuş sonucu Normandiya’ya indi. Aynı ekip daha sonra Atlas Okyanusu’ nu da aşarak büyük bir başarı sağladı. Uzay çalışmalarıyla tanınan ABD’nin Nasa ve Rus kuruluşları, balonlarla ilgili çalışmalarını sürdürmektedirler.

İlginç Hava Balonları

İlginç Hava Balonları

Van Gogh şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Uzay mekiği şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Arı şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

İskoç şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Papağan şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Canavar şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Kanada resmi logosu şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Kurbağa şeklinde bir hava balonu

İlginç Hava Balonları

Bir şato şeklinde hava balonu


Leave A Reply