İnsan Tutumlarının Tanımı, Çeşidi ve İşlevleri Nelerdir?

0
Advertisement

İnsan tutumu nasıl tanımlanır ve çeşitleri nelerdir? Hangilerinin en yaygın tutumlar olduğunu, bunların genellikle ortaya çıktıkları bağlamları ve en uygun koşulları bilin.

Hayatımızda farklı davranışlara yol açan farklı tutumlar bulabiliriz . Bu yüzyılın şu ana kadar en çok izlenen ve gözden geçirilen konferanslarından biri, tam olarak değişim için bir motive edici tutumla ilgilidir.

Böylece, kontrol edemediğimiz değişkenler olduğunu anlıyoruz. Bu kabulden hareketle, olup bitenler karşısında kendimizi nasıl konumlandırdığımız , kontrol edebildiklerimizle ne yaptığımız ve olumsuzluklara ne anlam yüklediğimizle ilgilidir. Bu, büyük ölçüde bizi tanımlayan şeydir, hayatımızın büyük olaylarını birleştiren ipliktir.

İnsan Tutumlarının Tanımı, Çeşidi ve İşlevleri Nelerdir?

Kaynak: pixabay.com

Tutumun Tanımı

Her birimiz , çevredeki değişiklikler karşısında kendimizi konumlandırma şeklimizi belirleyecek bir dizi inanç, duygu ve davranışla seyahat ediyoruz. Aslında belirsizliğe daha hızlı ve kontrollü bir şekilde yanıt vermemizi sağlar.

Tutum dediğimiz belirli uyaranların karşısında hareket etmemiz ve kendimizi buna hazırlamamız tam da bu şekildedir. Daha somut bir ifadeyle, bir tutum, bir eyleme yatkınlık yaratan, tanımlanmış bir sosyal nesne için veya ona karşı duygusal bir suçlama ile donatılmış inanç ve bilişlerin bir organizasyonudur (Rodriguez, 1987).

Tutum her zaman kendisinin ötesinde bir şeye, bir tutum nesnesine atıfta bulunur . Bu nesneler somut veya soyut (özgürlük, eşitlik), fikirler, görüşler veya davranışlar, insanlar veya gruplar olabilir. Tutum herhangi bir şekilde geliştirilebilir ve olumlu (olumlu) veya olumsuz (olumsuz) olabilir.

Advertisement

Belirli bir tutuma yol açan yapı, temel olarak, bileşenlerinin bir, iki veya üçüne (inanç, duygular ve davranışlar) dayanan değerlendirmelerin entegrasyonudur . Her birinin yargıları örtüşmeyebilir.

Örneğin, inançlar nesneye uygun olabilir, duygular olumsuzdur. Bileşenlerden birinin veya birbirleriyle olan bileşenlerin elemanları eylemde tutarlı olmadığında, tutumlar kararsızdır (Orduña, 2020).

Tutumların İşlevleri

Hayatımızda tutumların hangi işlevi var? Neden bu kadar önemli? Katz’a (1960) göre, tutumlardan vurgulayabileceğimiz dört temel işlev var:

  • Bilginin organizasyonu : Çevre tarafından sürekli olarak uyarılırız, bu nedenle zihnimizin bilgiyi yapılandırması, organize etmesi ve tutarlılık vermesi gerekir. Tutumlar bize yardımcı olur, olumlu ve olumsuz terimlerle bilgi yapılandırın ve organize eder . Böylece, onlar sayesinde belirli durumlarda ne bekleyebileceğimizi tahmin edebiliriz.
  • Araçsal işlev : tutumlar, pekiştirme elde etmemize veya cezadan kaçınmamıza yardımcı olur . Hedeflerimize ulaşmamıza ve belirli faydalara sahip olmamıza izin veriyorlar. Örneğin, işe karşı iyi bir tutuma sahip olmak, işveren tarafından fark edilmemize yardımcı olabilir.
  • Kimliğin işlevi ve değerlerin ifadesi : Genellikle tutumlarımızı farklı konularda fikir beyan ederek ifade ederiz. Bu ifadeler, değerler ve ilkeler açısından kim olduğumuz hakkında başkalarını bilgilendirmemize yardımcı olur .
  • Benliğin savunma işlevi : tutumlar, benliğimizi savunmamıza da yardımcı olabilir. Kendimize olan saygımızı ve benlik kavramımızı , kendimizi tatmin edici ve kim olduğumuza uygun hissedecek şekilde korumamıza yardımcı olurlar.

12 Çeşit Tutum

Farklı kriterlere göre sınıflandırılan çeşitli tutum türleri vardır. Bu sınıflandırma, bunların münhasır oldukları anlamına gelmez. Tutumlar dinamiktir ve birbirleriyle etkileşim halindedir.

1. Değerine göre

Olumlu tutum: Bu tutum türü , tutum nesnesi hakkında olumlu değerlendirmeler yapmamızı sağlar . Bizi ona yaklaştırır ve kendimiz için belirlediğimiz hedeflere ulaşmamıza yardımcı olur. Koşullar kasvetli olsa bile, bizde iyimserlik uyandırır.

Olumsuz tutum: Bu bir olan tutum nesnesine elverişsiz ve kötümser yatkınlık . Zorluklardan önce vazgeçmemize ve gerekirse değişim için aktif olarak savaşmamamıza neden olabilir. Bizde kaçınmacı davranışlara ve şikayet edici bir tepkiye yol açabilir.

Advertisement

2. Aktivite yönelimine göre

Proaktif tutum : Bu bize hiç yardım tutum biridir inisiyatif . Yaratıcılığı ve yeniliği teşvik eder.

Tepkisel tutum: Bir öncekinden farklı olarak bu tutum aktif değil pasiftir. Sadece dış uyaranlara tepki verme istekliliğidir. Bununla birlikte, proaktif hareket etme irademiz yok.

3. Harekete geçme motivasyonuna göre

İlgili tutum: Diğer insanların ihtiyaçlarını dikkate almadan yalnızca kendi hedeflerimize ulaşmakla ilgilendiğimiz bir tutumdur . Hayatımız için başkalarının pahasına bir fayda ararız.

Fedakar tutum: İhtiyaçlarımızı ve arzularımızı arka plana koyarak bile bizi başkalarına fayda sağlamaya yönlendirir. Başkaları için yapılan işlerden kendi menfaatinizi elde etmenin hiçbir yararı yoktur.

4. Başkalarıyla olan ilişkisine göre

İşbirlikçi tutum: Farklı tutum türleri arasında bu , insanlarla etkileşimi teşvik etmemize ve zorluklara ortaklaşa çözümler aramamıza yardımcı olur . Ortak hedeflere ulaşmak için ekip çalışmasını teşvik eder.

Tutum manipülatif : Bu tutum bir araç veya aracı olarak başkalarını düşünmeye götürür .

Saldırgan tutum: Başkalarını kışkırttığımız, gücendirdiğimiz veya saygısızlık ettiğimiz bir davranış biçimidir . Bununla birlikte insanları küçümseyebilir ve onları görmezden gelebiliriz.

Pasif tutum: İlişkisel düzeyde, bu tür bir tutum bizi inisiyatif almamaya ve diğer insanların bunu yapacağını ummaya yönlendirir . Hatta bağımlılığa bile yol açabilir.

Atılgan tavır : Kimseye saygısızlık etmeden hak ve ilkelerimizi savunduğumuz tavırdır . Ayrıca başkalarını aşmadan kendimizi ifade etmemize yardımcı olur.

Müsamahakar tutum: bizi normların çiğnenmesine müsamaha gösteren insanlar olmaya yönlendirebilir. Zararlı olsa bile, direnmeden şeylere rıza gösterdiğimiz bir tutumdur.

Kadın ve erkek, bir konuşmanın başında söylenmemesi daha iyi olan şeyler hakkında konuşuyor.

Advertisement
İnsan Tutumlarının Tanımı, Çeşidi ve İşlevleri Nelerdir?

Kaynak: pixabay.com

Tutumlar öğrenilir mi yoksa kalıtsal mı?

Tutumların büyük bir öğrenme bileşeni vardır . Bağlamla ve yıllar içinde biriktirdiğimiz deneyimlerle olan etkileşimimizde, hayata ve dünyaya karşı belirli tutumlar geliştiririz. Bu öğrenme , ilişkilendirme, pekiştirme, gözlem veya modelleme yoluyla gerçekleşebilir.

Ayrıca belirli tutumların , yılan korkusu veya belirli kokulardan iğrenme gibi hayatta kalmamızı destekleyen genetik bir bağıntıya sahip olabileceğine dair kanıtlar da var . Aslında, tek yumurta ikizlerindeki tutumların, doğumda ayrılmış olsalar bile, özdeş olmayan ikizlere göre daha yüksek düzeyde korelasyon gösterdiği bulunmuştur (Baron ve Byrne, 2005).

Tutumlar, bilgiyi organize etmek, kimliğimizi yeniden doğrulamak, değerlerimizi ifade etmek veya benlik saygımızı ve benliğimizi korumak için belirli koşullardan önce gerçekleşecek davranışı belirleyen çevresel (öğrenme) ve genetik (kalıtım) faktörlerin etkileşimidir.


Leave A Reply