Kaplanların özellikleri nelerdir? Kaplanların çeşitleri, beslenme, üremesi, kaplanlar hakkında ilginç gerçekler.
Kaplan
Kaplanlar dünyadaki en büyük kedilerdir. Asya ve Rusya’nın geniş iklim bölgelerinde hayatta kalabilirler: tropik yağmur ormanlarından ve savanlara ve Sibirya ormanlarına kadar yaşam alanlarıdır. 5 alt tür kaplan var. Bunların hepsinin nesli tehlike altındadır. Vahşi doğada sadece 7400 kaplan kalmıştır. Kürkleri için avlanmaları ve yaşam alanı kaybı nedeniyle sayıları büyük ölçüde azalmıştır. Bazı insanlar kaplanları evcilleştirirler. ABD’de evcil hayvan olarak tutulan kaplan sayısı, vahşi ortamdaki kaplanların sayısından daha fazladır.
Kaplanlar İle İlgili İlginç Bilgiler:
- Kaplanlar büyük kedilerdir. Sibirya kaplanı, tüm alttürlerin en büyüğüdür. 11 fit uzunluğa sahiptir ve 330 kiloya kadar çıkabilir. Kaplanın uzun kuyruğu denge sağlar ve iletişim için kullanılır.
- Kaplanlar, çizgileriyle ünlüdür. Kaplanların tanımlanması için kullanılan 100’ün üzerinde benzersiz konumlandırılmış şerit var (tıpkı parmak izlerimiz gibi). Şeritler kamuflaj sağlar.
- Beyaz kaplanlar, doğada nadiren görülen özel kaplan türüdür. Bu kaplanların beyaz kürkleri ve mavi gözleri var.
- Kaplanlar yalnız hayvanlardır. Sadece çiftleşme mevsiminde bir araya gelirler.
- Yalnızca kendilerine ait olacak toprak parçası isterler, belirlerler. Kaplan türlerine bağlı olarak bu alan genellikle 20 ile 80 metrekaredir, ancak bazı durumlarda 120 kilometrekareye kadar büyük olabilir.
- Kaplanlar, kendi bölgelerini, yoğun bir kokuya sahip bir idrarla karışmış bir sıvı ile işaretlerler. Bu şekilde, diğer kaplanlar toprağın işgal edildiğini bileceklerdir.
- Kaplanların pençeleri keskin, geri çekilebilir pençelerdir (pençelerini gizleyebilirler). Onları avın öldürülmesi ve diğer kaplanlarla mücadele için kullanırlar.
- Kaplanlar genellikle yaban domuzu ve geyik gibi büyük memelileri avlarlar. Onların yanında, piton, timsah ve hatta ayıya saldırabilir ve öldürebilirler.
- Kaplanlar tuzak kurarak avlarını yakalarlar.
- Kaplanlar mükemmel yüzücülerdir. Ağızlarında bir avla 5-6 kilometre kadar yüzebilirler.
- Dişi kaplanlar, üç buçuk yaşında, ilk kez bir anne olmaya hazırdır. Genellikle 3-4 yavru doğururlar. Çok koruyucu bir anne olmasına rağmen, yavrularının yarısı diğer yırtıcılar ve erkek kaplanlar tarafından öldürülür veya yiyecek eksikliği yüzünden ölür.
- Yavrular, 2 yaşında annelerini terk ederek yalnız bir hayata başlarlar.
- Kaplanlar mükemmel görüş yeteneğine sahiptirler. Gece insanlardan 6 kat daha iyi görürler. İyi duyarlar ve çiftleşme döneminde özellikle gürültülü ve karakteristik gürleyen sesler üretiyorlar. Bir kilometre uzaktan duyulabilirler.
- Kaplanlar çok hızlı hayvanlardır. Saatte 35-40 mil hızla koşabilirler. Aynı zamanda iyi zıplayıcılardır; 10 metrelik bir mesafeye sıçrayabilirler.
- Kaplanlar vahşi doğada 10-15 yaşına kadar ve tutsaklıkla yaklaşık 20 yaşına kadar hayatta kalabilir.
Kaplan Hakkında Bilgi
Kaplan; Yırtıcı dörtayaklılardan, kedi cinsinde, aslan iriliğinde, ondan daha çevik, daha saldırıcı bir hayvandır. Kaplanlar en çok Asya’nın sıcak bölgelerinde, Hindistan’da, da, Türkistan’da, İran’da, Çin’de, Japonya’da, Cava’da ve Sumatra’da rastlanır. Kaplan yalnız Asya’ da bulunur.
Beyaz Bengal Kaplanının Özellikleri Üretilmesi Davranış ve Beslenmesi
Kaplan, İrilik, kemik yapısı, dişler, tırnaklar bakımından aslana çok benzer. Kaplanın postu, aslanınki gibi düz renk değildir. Açık sarıya bakan kahverengi üzerine siyah, beyaz çizgilidir. Erkek kaplanlar genel olarak 200-250, dişiler 150-160 kilo ağırlıkta olur. Kaplanın ömrü ortalama 20-25 yıl kadardır. Soğuk yörelerde yaşayan kaplanların postları, sıcak bölgelerde yaşayanlarınkinden daha sık, uzun kalın tüylüdür. Kuzey Çin’de, postunda beyaz üzerine açık kahverengi yollar olan değişik bir kaplan cinsi yaşar.
Kaplan Beslenmesi
Kaplan, etoburlardandır. Hindistan’da yaşayan hayvanların en sevdikleri besin geyik, yaban domuzu, antilop, sığır etidir.Hindistan’da insan eti yiyen kaplanlara da rastlanır. Bunlar çoğunlukla yaşlanmış, dişleri keskinliğini kaybetmiş olan kaplanlardır, bu yüzden sığır etinden daha yumuşak olan insan etini tercih ederler. Hindistan’da bu kaplanların bir yılda 130.000 kişiyi öldürdükleri görülmüştür. İnsan eti yiyen kaplanlar yaşlı oldukları için tecrübeli ve zekidirler, yakalanması, öldürülmesi çok güçtür.
Kaplanlar, çok aç olmadıkça gündüz av aramaya çıkmazlar. Onların avlanma zamanı gecedir. Avlarının peşinden gidebilmek için gerekirse ağaçların tepelerine tırmanırlar, suya girip yüzerler. Kaplanların, avlarını elde edebilmek için bir adadan ötekine yüzerek geçtikleri de olur. Kaplanlar çok sıcak havalarda serinlemek için de suya girerler.
Ana kaplanlar yavrularına çok düşkün olurlar, onları iki yaşına gelinceye kadar yanlarından ayırmazlar. Yavru kaplanların sütle beslenme zamanı geçince ana kaplan onlara avlanmasını öğretir. Ana kaplanlar yavrularına bu kadar düşkün oldukları halde, çok aç kaldıkları zaman onları yerler.