Karamanoğulları Eserleri

4
Advertisement

Karamanoğulları Beyliğinde kültür ve sanat, sanatsal ve tarihi eserler, camiler, önemli yapılar ile ilgili bilgi.

Karamanoğullarının başlıca camileri arasında yer alan Aksaray Ulu Camisi 1431’de yapıldı. Konya’ daki İplikçi Camisi 12. yüzyıldan kalma bir Selçuklu eseriyken, 1332’de Karamanoğullarınca yeniden genişletilerek yapıldı. Karaman’da Hatibzade Mahallesi’nde bulunan Arapzade Camisi, 1374’te Alaattin Ali Bey döneminde yapıldı. Tamamlanmamış olan minaresi kabartmalarla süslüdür. Yine Karaman’da bulunan Alaattinin Halil Bey Camisim Hacı Bey adlı birisi 1358’de yaptırdı, başka bir Karamanlı camisi de, Mevlana Celaleddin Rumi’ nin annesi için 1370’te yaptırılan Maderi Mevlana Camisidir. 1336’da Aksaray’da yapılmış olan Zinciriye Medresesi, oval kubbeleriyle dikkati çeker. Anıtsal bir taç kapısı vardır. Ermenek’teki Emeri Musa Bey’in 1339 tarihli Tol Medresesi ise, bugün tarihi eserlerin sergilendiği bir yer olarak hizmet veriyor. Karaman’da I. Murat’ın kızı ve Karamanoğlu Alaattin Bey’in eşi Nefise Sultan tarafından 1382’de yaptırılan Hatuniye Medresesi nin anıtsal bir mermer taç kapısı vardır. Niğde’deki Akmedrese ise, iki katlı olup, 1409’da yapıldı. Anıtsal bir taçkapısı vardır. 1433’de, İbrahim Bey tarafından Karaman’da yaptırılan imaret, mescit, medrese, darülkurra ve tabhane ile İbrahim Bey’in kümbetini de içine alan bir yapılar topluluğu vardır. 1391’de öldürülen Karamanoğlu Alaattin Bey’in Karaman’daki kesme taştan yapılan onikigen kümbeti en önemli mezar anıtıdır. Yalın görünüşüne karşın, anıtsal bir görünümü vardır.

Konya’daki Mevlana Kümbeti de, Karamanlı eserlerindendir. 25 m yüksekliği olan kümbet, 1397’de Alaattin Ali Bey tarafından yaptırıldı. 1409’da Akşehir’de Mehmet Bey döneminde son biçimini alan Seyyit Mahmut Hayrani Kümbeti taştan bir kaide üzerine oturtulmuştur. Konya’daki Fakih Dede ve Kalenderhane kümbetleri de piramit külahlıdır. 1370’de yapılmış olan Emir Seyfettin Süleyman Bey Hamamı da, Karaman’daki sivil mimarlık örneklerindendir.


4 yorum

  1. Karamanoğullarının Ermenek’te yaptırdığı tol medrese için “yıkıktır” diyorsunuz. Tol medrese dimdik ayakta, ve tarihi eserlerin sergilendiği bir yer olarak hizmet veriyor. Yanlışınızı düzeltmeniz temennisiyle.

  2. Sivas koyulhisar aksu köyü köyünde de karamanoğulları tarafından yaptırılan göbekli oda diye bilinen köy odası var kündekari ve taş süsleme sanatı var ayrıca sivas koyulhisar yenice köyde ve gümüşlük köyünde de aksu köyünü kuran karamanoğulları tarafından yaptırılan camiler var köy odasının kültür varlığı olarak tescillenmiş için dilekçe verdim inşallah diğerleri içinde gerekli işlemleri başlayabiliriz

Leave A Reply