Kas Biyopsisi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır? Öncesi ve Sonrası Yaşananlar

0
Advertisement

Kas Biyopsisi nedir, neden yapılır? Kas biyopsisi ne için istenir, nasıl yapılır? İşlem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yaşanır?

Kas Biyopsisi

Kas biyopsisi nedir?

Kas biyopsisi, laboratuvarda test etmek için küçük bir doku örneğinin alındığı bir prosedürdür. Test, doktorunuzun kaslarınızda bir enfeksiyonla doku örneği alıp hastalık olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir.

Kas biyopsisi nispeten basit bir işlemdir. Genellikle ayakta tedavi bazında yapılır, yani prosedürle aynı gün hastaneden ayrılabilirsiniz. Doktorun dokuyu çıkardığı bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapabilir, ancak test sırasında uyanık kalacaksınız.

Kas biyopsisi neden yapılır?

Kasınızla ilgili sorunlar yaşıyorsanız ve doktorunuz bir enfeksiyon veya hastalığın neden olabileceğinden şüpheleniyorsa bir kas biyopsisi yapılır.

Biyopsi, doktorunuzun semptomlarınızın bir nedeni olarak belirli durumları dışlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca tanı koymalarına ve bir tedavi planı başlatmalarına yardımcı olabilir.

Advertisement

Doktorunuz çeşitli nedenlerle kas biyopsisi isteyebilir. Şüphelendiği durumlar şunlar olabilir:

  • kaslarınızın enerjiyi metabolize etme veya kullanma biçimindeki bir kusur
  • kan damarlarını veya poliarterit nodoza gibi bağ dokusunu etkileyen bir hastalık (arterlerin şişmesine neden olur)
  • trikinoz gibi kaslarla ilişkili bir enfeksiyon (bir tür yuvarlak kurttan kaynaklanan bir enfeksiyon)
  • kas distrofisi türleri (kas zayıflığına ve diğer semptomlara yol açan genetik bozukluklar) içeren bir kas bozukluğu
  • Doktorunuz bu testi, semptomlarınıza yukarıdaki kasla ilgili durumlardan biri veya sinir probleminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını söylemek için kullanabilir.

Kas biyopsisinin riskleri

Cilde yapılan herhangi bir tıbbi prosedür, enfeksiyon veya kanama riski taşır. Morarma da mümkündür. Bununla birlikte, bir kas biyopsisi sırasında yapılan insizyon küçük olduğundan – özellikle iğne biyopsileri için – risk çok daha düşüktür.

Yakın zamanda bir elektromiyografi (EMG) testi sırasında iğne gibi başka bir prosedürle hasar gördüyse doktorunuz kasınızın biyopsisini almayacaktır. Daha ileri giden kas hasarı varsa, doktorunuz biyopsi yapmaz.

İğnenin girdiği kasta küçük bir hasar olasılığı vardır, ancak bu nadirdir. Bir işlemden önce her zaman riskler hakkında doktorunuzla konuşun ve endişelerinizi paylaşın.

Kas Biyopsisi

Kas biyopsisine nasıl hazırlanılır?

Bu prosedüre hazırlanmak için fazla bir şey yapmanız gerekmez. Sahip olacağınız biyopsi türüne bağlı olarak, doktorunuz testten önce yapmanız için bazı talimatlar verebilir. Bu talimatlar tipik olarak açık biyopsiler için geçerlidir.

Advertisement

Bir işlemden önce, doktorunuza reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar, bitkisel takviyeler ve özellikle aldığınız kan incelticileri (aspirin dahil) hakkında bilgi verin.

Testten önce ve test sırasında ilacı almayı bırakıp bırakmayacağınızı veya dozu değiştirip değiştirmediğinizi tartışın.

Kas biyopsisi nasıl yapılır?

Kas biyopsisi yapmanın iki farklı yolu vardır.

En yaygın yöntem iğne biyopsisi olarak adlandırılır. Bu prosedür için doktorunuz kas dokunuzu çıkarmak için cildinize ince bir iğne sokacaktır. Durumunuza bağlı olarak, doktor belirli bir iğne kullanacaktır. Bunlar:

  • Çekirdek iğne biyopsisi. Orta büyüklükte bir iğne, bir doku sütunu çıkarır.
  • İnce iğne biyopsisi. Bir şırıngaya, sıvıların ve hücrelerin dışarı çekilmesini sağlayan ince bir iğne tutturulmuştur.
  • Görüntü kılavuzluğunda biyopsi. Bu tür iğne biyopsisi, röntgen veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gibi görüntüleme prosedürleriyle yönlendirilir, böylece doktorunuz akciğerleriniz, karaciğeriniz veya diğer organlarınız gibi belirli alanlardan kaçınabilir.
  • Vakum destekli biyopsi. Bu biyopsi, daha fazla hücre toplamak için vakumdan emiş kullanır.

Bir iğne biyopsisi için lokal anestezi yapılır ve herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmezsiniz. Bazı durumlarda biyopsi yapılan bölgede biraz baskı hissedebilirsiniz. Testin ardından, alan yaklaşık bir hafta boyunca ağrıyabilir.

Kas örneğine ulaşmak zorsa – örneğin derin kaslarda olduğu gibi – doktorunuz açık biyopsi yapmayı tercih edebilir. Bu durumda, doktorunuz cildinizde küçük bir kesim yapacak ve kas dokusunu oradan çıkaracaktır.

Açık bir biyopsi yapılacaksa, genel bir anestezi yapılır. Bu, işlem boyunca uykuda olacağınız anlamına gelir.

Kas biyopsisinden sonra

Doku örneği alındıktan sonra test için bir laboratuvara gönderilir. Sonuçların hazır olması birkaç hafta sürebilir.

Sonuçlar geri döndüğünde, doktorunuz sizi arayabilir veya bulguları tartışmak üzere bir takip randevusu için verebilir.

Sonuçlarınız anormal gelirse, kaslarınızda zayıflamalarına veya ölmelerine neden olabilecek bir enfeksiyon veya hastalığınız olduğu anlamına gelebilir.

Bir tanıyı doğrulamak veya durumun ne kadar ilerlediğini görmek için doktorunuzun daha fazla test istemesi gerekebilir. Tedavi seçeneklerinizi sizinle görüşecek ve sonraki adımlarınızı planlamanıza yardımcı olacaklardır.

Advertisement


Leave A Reply