Katatoni nedir? Katatoninin nedenleri ve belirtileri nelerdir? Katatoni çeşitleri nelerdir? Nasıl teşhis ve tedavi edilir, hakkında bilgi.
Katatoni nedir?
Katatoni psikomotor bir hastalıktır, yani zihinsel işlev ve hareket arasındaki bağlantıyı içerir. Katatoni, bir kişinin normal bir şekilde hareket etme yeteneğini etkiler.
Katatonisi olan insanlar çeşitli semptomlar yaşayabilir. En yaygın semptom sersemliktir, yani kişinin uyaranlara karşı hareket edemediği, konuşamadığı veya cevap veremeyeceği anlamına gelir. Bununla birlikte, katatonisi olan bazı insanlar aşırı hareket ve ajite davranış gösterebilir.
Katatoni birkaç saat ila hafta, ay veya yıl sürebilir. İlk bölümden sonra haftalar ila yıllar boyunca sık sık tekrarlanabilir.
Katatoni tanımlanabilir bir nedenin belirtisi ise, buna dışsal denir. Hiçbir neden belirlenemezse, içsel olarak kabul edilir.
Katatoniye ne sebep olur?
Çeşitli durumlar katatoniye neden olabilir. Bunlar:
- nörogelişimsel bozukluklar (sinir sisteminin gelişimini etkileyen bozukluklar)
- psikotik bozukluklar
- bipolar bozukluklar
- depresif bozukluklar
- serebral folat eksikliği, nadir otoimmün bozukluklar ve nadir paraneoplastik bozukluklar (kanserli tümörlerle ilişkili) gibi diğer tıbbi durumlar
İlaçlar
Katatoni, akıl hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların nadir görülen bir yan etkisidir. Bir ilacın katatoniye neden olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım alın. Bu tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir.
Klozapin (Clozaril) gibi bazı ilaçlardan yoksunluğu katatoniye neden olabilir.
Organik nedenler
Görüntüleme çalışmaları, kronik katatonisi olan bazı kişilerin beyin anormalliklerine sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Bazı uzmanlar, fazlalığı veya nörotransmiter eksikliğinin katatoniye neden olduğuna inanmaktadır. Nörotransmitterler, bir nörondan diğerine mesaj taşıyan beyin kimyasallarıdır.
Bir teori, bir nörotransmitter olan dopaminde ani bir azalmanın katatoniye neden olmasıdır. Başka bir teori, başka bir nörotransmitter olan gama-aminobutirik asitte (GABA) bir azalmanın duruma yol açmasıdır.
Katatoni için risk faktörleri nelerdir?
Kadınların katatoni gelişme riski daha yüksektir. Risk yaşla birlikte artar.
Akut hasta psikiyatride yatan hastaların yaklaşık yüzde 10’unda katatoni görülür. Katatonik yatan hastaların yüzde yirmisinde şizofreni tanısı, yüzde 45’inde duygudurum bozukluğu tanısı vardır.
Doğum sonrası depresyonu olan kadınlar katatoni yaşayabilir.
Diğer risk faktörleri kokain kullanımı, kandaki düşük tuz konsantrasyonu ve siprofloksasin (Cipro) gibi ilaçların kullanımıdır.
Katatoninin belirtileri nelerdir?
Katatoninin en yaygın olanları arasında birçok semptom vardır:
- bir kişinin hareket edemediği, konuşamadığı ve boşluğa baktığı görülür
- bir kişinin aynı pozisyonda uzun süre kaldığı duruş
- yeme veya içme eksikliğinden kaynaklanan yetersiz beslenme ve dehidrasyon
- bir kişinin konuşmaya sadece duyduklarını tekrarlayarak cevap verdiği durum
Bu yaygın semptomlar, gecikmiş katatonisi olan kişilerde görülebilir.
Diğer katatoni belirtileri şunları içerir:
- bir tür kas sertliği olan katalepsi
- dış uyarılmaya yanıt veya karşıtlık eksikliği olan olumsuzluk
- başka birinin hareketlerini taklit eden ekopraksi
- dilsizlik
Heyecanlı katatoni
Heyecanlı katatoniye özgü semptomlar aşırı, olağandışı hareketleri içerir. Bunlar:
- sallanma
- huzursuzluk
- amaçsız hareketler
Kötü huylu katatoni (Malign katatoni )
Malign katatoni en şiddetli semptomlara neden olur. Semptomlar:
- sayıklama, delirium
- ateş
- katılık durumu
- terlemek
- Kan basıncı, solunum hızı ve kalp hızı gibi hayati belirtiler dalgalanabilir. Bu belirtiler acil tedavi gerektirir.
Diğer koşullara benzerlik
Katatoni belirtileri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer koşulların belirtilerini yansıtır:
- akut psikoz
- ensefalit veya beyin dokusunda iltihaplanma
- nöroleptik malign sendrom (NMS), antipsikotik ilaçlara nadir ve ciddi bir reaksiyon
- konvulsif olmayan durum epileptikus, bir tür ciddi nöbet
Doktorlar katatoniyi teşhis edebilmeleri için bu koşulları göz ardı etmelidir. Bir kişi, bir doktorun katatoniyi teşhis edebilmesi için 24 saat boyunca en az iki katatoni belirtisi göstermelidir.
Katatoni nasıl teşhis edilir?
Katatoni için kesin bir test yoktur. Katatoniyi teşhis etmek için, önce bir fizik muayene ve test diğer koşulları dışlamalıdır.
Bush-Francis Katatoni Derecelendirme Ölçeği (BFCRS), katatoniyi teşhis etmek için sıklıkla kullanılan bir testtir. Bu ölçeğin 0-3 arasında puanlanan 23 maddesi vardır. “0” derecesi semptomun olmadığı anlamına gelir. “3” derecesi belirtinin mevcut olduğu anlamına gelir.
Kan testleri elektrolit dengesizliklerini dışlamaya yardımcı olabilir. Bunlar zihinsel işlevde değişikliklere neden olabilir. Akciğerlerdeki pulmoner emboli veya kan pıhtılaşması katatoni semptomlarına yol açabilir.
Bir fibrin D-dimer kan testi de yararlı olabilir. Son çalışmalar katatoninin yüksek D-dimer seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, birçok durum (pulmoner emboli gibi) D-dimer seviyelerini etkileyebilir.
BT veya MRI taramaları doktorların beyni görmesini sağlar. Bu bir beyin tümörünü veya şişmeyi dışlamaya yardımcı olur.
Katatoni nasıl tedavi edilir?
Katatoniyi tedavi etmek için ilaçlar veya elektrokonvülsif tedavi (ECT) kullanılabilir.
İlaçlar
İlaçlar genellikle katatoninin tedavisinde ilk yaklaşımdır. Reçetelenebilecek ilaç türleri arasında benzodiazepinler, kas gevşeticiler ve bazı durumlarda trisiklik antidepresanlar bulunur. Benzodiazepinler genellikle reçete edilen ilk ilaçlardır.
Bireyin durumuna göre reçete edilebilen diğer spesifik ilaçlar şunları içerir:
5 gün sonra, ilaca cevap yoksa veya semptomlar kötüleşirse, doktor başka tedaviler önerebilir.
Elektrokonvülsif tedavi (ECT)
Elektrokonvülsif tedavi (EKT) katatoni için etkili bir tedavidir. Bu terapi tıbbi gözetim altında bir hastanede yapılır. Ağrısız bir prosedür.
Bir kişi yatıştırıldığında, özel bir makine beyne elektrik çarpması sağlar. Bu, beyinde yaklaşık bir dakikalık bir nöbet geçirtir.
Nöbetin beyindeki nörotransmitter miktarlarında değişikliklere neden olduğuna inanılmaktadır. Bu, katatoni semptomlarını iyileştirebilir.
2018 literatür incelemesine göre, EKT ve benzodiazepinler, katatoniyi tedavi etmek için klinik olarak kanıtlanmış tek tedavilerdir.
Katatoni için görünüm nedir?
İnsanlar tipik olarak katatoni tedavilerine hızla yanıt verirler. Bir kişi reçeteli ilaçlara cevap vermezse, doktor semptomlar geçene kadar alternatif ilaçlar reçete edebilir.
EKT uygulanan kişilerin katatoni için yüksek nüks oranı vardır. Semptomlar genellikle bir yıl içinde tekrar ortaya çıkar.
Katatoni önlenebilir mi?
Katatoninin kesin nedeni genellikle bilinmediğinden, önleme mümkün değildir. Bununla birlikte, katatonisi olan insanlar klorpromazin gibi aşırı nöroleptik ilaçları kullanmaktan kaçınmalıdır. İlaç kötüye kullanımı katatoni semptomlarını şiddetlendirebilir.