Koroid Peksus Karsinomu (Beyin Tümörü) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

0

Koroid pleksus karsinomu tümörü nedir? Çocuklarda Koroid Peksus Karsinomu belirtileri, tümörün yeri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi.

Koroid Peksus Karsinomu

Koroid pleksus karsinomu, çoğunlukla çocuklarda görülen nadir bir kanserli (malign) beyin tümörüdür. Koroid pleksus karsinomu, omurilik sıvısı salgılayan beyin dokusunun yakınında oluşur. Bu bölgenin kanserli olmayan bir tümörüne koroid pleksus papilloma denir. Tümör büyüdükçe, beyindeki yakındaki yapıların işlevini etkileyebilir, beyinde aşırı sıvıya (hidrosefali), sinirlilik, bulantı veya kusma ve baş ağrılarına neden olabilir.

beyin tarama

Kaynak: pexels.com

Tedavi ve iyileşme şansı (prognoz) tümörün büyüklüğüne, yerine, yayılıp yayılmadığına ve çocuğunuzun yaşına ve genel sağlığına bağlıdır.

Teşhis

Koroid pleksus karsinomu genellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Koroid pleksus karsinomunu teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler şunları içerir:

Fiziksel Muayene. Koroid pleksus karsinomunun teşhisi genellikle tıbbi öykü incelemesi ve nörolojik muayene ile başlar. Bu işlem sırasında çocuğunuzun görme, işitme, denge, koordinasyon ve refleksleri test edilir.

Beyin görüntüleme testleri. Beyninizin görüntülerini oluşturmak için yapılan testler manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) içerebilir. MRI ayrıca doktorunuzun ameliyatı planlamasına yardımcı olur.

Genetik testler. Bazı koroid pleksus karsinomlarının genetik yönlerini tanımlamak için testler mevcuttur.

Çocuklarda tedavi genellikle yetişkinlerdeki tedaviden farklıdır. Çocuğunuz koroid pleksus karsinomu teşhis ederse, doktorunuzdan sizi beyin tümörü olan çocukların (pediatrik nöro-onkolog, pediatrik radyasyon onkoloğu) tedavisinde bir uzmana yönlendirmesini isteyin.

Tedavisi

Koroid pleksus karsinomunun tedavisi genellikle cerrahiden sonra kemoterapi, radyasyon tedavisi veya her ikisidir.

Ameliyat. Ameliyatın amacı, mümkünse tüm tümörü çıkarmaktır. Ancak hassas ve önemli yapılar yakında olabileceğinden, doktorlar bazen tümörün tamamını çıkaramaz. Genel olarak, koroid pleksus karsinomu için ameliyat olan kişilerin ameliyattan sonra ek tedaviye ihtiyacı olacaktır.

Ameliyattan sonra, beyinde aşırı sıvı (hidrosefali) olan insanların yaklaşık yarısı bu semptomdan kurtulur. Diğerlerinin cerrahi bölgeye geçici bir drenaj (şant) yerleştirmesi gerekebilir.

Kemoterapi. Tümörü kontrol etmeye yardımcı olmak için cerrahi ve radyasyon tedavisine ek olarak kemoterapi kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi. Tüm tümör başarıyla çıkarılsa bile, ameliyattan sonra radyasyon kullanılabilir. Radyasyon daha sonra tümör tekrar büyürse de kullanılabilir.

Radyasyon tedavisi, tümör hücrelerini öldürmek için X ışınları ve protonlar gibi güçlü enerji ışınları kullanır. Stereotaktik radyocerrahi, proton terapisi, yoğunluk modülasyonlu radyasyon terapisi (IMRT) ve intraoperatif radyasyon terapisi (IORT) gibi gelişmiş teknolojiler, gözler, optik sinirler, beyin, beyin sapı ve omurilik gibi sağlıklı dokuları korurken kanseri etkili bir şekilde tedavi etmeye yardımcı olur.

Klinik denemeler. Klinik araştırmalar yeni tedaviler veya mevcut tedavileri kullanmanın yeni yollarıdır.


Leave A Reply