Koyun ve Keçi Türleri Nelerdir? Koyun ve Keçiler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Etrafımızda en sık gördüğümüz ve yararlandığımız hayvanların başında gelen koyun ve keçi hakkında bilgiler. Koyun ve keçi türleri ile açıklamaları

koyun

Kaynak: pixabay.com

KOYUN :

En çok yararlandığımız hayvanlardan biridir. Koyunun damızlık erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna da kuzu denir. Yurdumuzda yetişen koyunların başlıcaları dağlıç, karaman, kıvırcık, merinos’tur. Şimdi bunları kısaca inceleyelim:

Dağlıç. — Genellikle beyazdır. Eti lezzetlidir. Konya, Afyon, Eskişehir’de, bir de Ege Bölgesi’nde yetiştirilir. Kuyruğu çok büyüktür; 5-6 kiloluk bir yağ deposu gibidir.

Karaman. — Dağlıç gibi, büyük kuyruklu bir koyun cinsidir. Daha çok Orta ve Doğu Anadolu’da beslenir.

Kıvırcık. — Yurdumuzda eti, sütü için beslenen koyunların en değerlisi-dir. Daha çok Trakya, Kocaeli, Bursa, Balıkesir dolaylarında yetiştirilir. Sütü en bol koyunlardandır.

Merinos. — Yapağısının inceliği, parlaklığı, yumuşaklığıyla ün kazanmış bir koyun cinsidir. Anayurdu İspanya’dır. Bugün yurdumuzun birçok yerlerinde, özellikle Bursa dolaylarında merinos cinsi koyun yetiştirilmektedir.

Advertisement

İri Boynuzlu Koyun

İri Boynuzlu Koyun; (Ovis canadensis), Artiodactyla (çifttoynaklılar) takımının Bovidae familyasından, anayurdu Kuzey Amerika olan koyun türüdür. Dall koyununun yakın akrabası olan bu tür eskiden Meksika’ nın kuzeyinden Kanada’ya kadar uzanan sarp bölgelerde yaşamasına karşın bugün ancak dağların ulaşılması en zor yerlerinde ya da koruma alanlarında küçük gruplar halinde görülür. Postunun rengi genellikle kahverenginin tonlarında, but kesimi kirli beyazdır. Hem erkeğinde, hem dişisinde bulunan boğumlu boynuzlar erkeklerde geniş bir yay çizerek 1 m uzunluğu aşabilir.

Dişiler altı ay süren gebeliklerinin ardından bir ya da iki yavru doğurur. Genellikle toplu halde yaşamakla birlikte yazın erkekler dişi ve yavruların bulunduğu topluluktan uzak durur.

dağ keçisi

Kaynak: commons.wikimedia.org

KEÇİ :

Etinden çok sütünden, yapağısından yararlanırız. Erkek keçilere teke, yavru keçilere oğlak denir. Ergin bir keçi ortalama 45-55 kilo ağırlığındadır. Keçi dayanıklı bir hayvandır; at, sığır, koyun gibi hayvanların dayanamayacağı koşullar altında bile yaşayabilir.

Ana keçi bir defada iki, üç yavru doğurur. Yavrular, doğduktan 4 saat sonra, koşup oynayabilirler. 3-6 aylık oluncaya kadar ana sütüyle beslenirler.

Keçi çok sarp yerlere tırmanabilir. Ağaç kabuklarını, körpe fidanları yiyerek beslendiği için, ormanlara büyük zararlar verir.

Keçinin sütü kolay sindirilebildiği için, hastalara, çocuklara içirilir. Keçinin derisi de değerlidir. Dericilikte çok kullanılır. Tiftik keçisi denen bir cinsi ise, tüylerinin güzelliğiyle tanınmıştır. Yurdumuzda en çok Ankara’da yetiştirildiği için, Ankara keçisi de denir. Tiftik keçisinin yününden eldiven, çorap örülür, kumaş yapılır.

Advertisement


Leave A Reply