Kriyocerrahi (Kar Cerrahisi) Nedir? Nasıl Yapılır? Uygulanan Bölgeler Riskleri ve Sonrası

0

Kar cerrahisi olarak da bilinen kriyocerrahi nedir? Kriyocerrahi neden ve hangi bölgelere uygulanır? Nasıl yapılır? Riskleri ve sonrası bakım.

Kriyocerrahi Nedir?

Kriyocerrahi, tümörler gibi anormal dokuları yok etmek için aşırı soğuk kullanımını içeren bir ameliyat türüdür.

kriyocerrahi

Ameliyat en sık sıvı azot kullanımını içerir, ancak karbondioksit ve argon da kullanılabilir. Sıvı azotun sıcaklığı -346 ile -320 ° F arasında olduğunda, onunla temas eden neredeyse her şeyi anında dondurur. İnsan dokusu durumunda, temas üzerine hücreleri öldürebilir ve yok edebilir. Bu öldürmek istediğiniz hücreler kanserli olduğunda önemlidir.

Kriyocerrahi tipik olarak cildinizde bulunan tümörler veya prekanseröz lezyonlar için kullanılır. Bununla birlikte, vücuttaki bazı tümörler de bu şekilde tedavi edilebilir. Kriyocerrahi teknolojisindeki gelişmeler, tedavi ile ilişkili olduğunda uzun süreli yan etkileri önemli ölçüde azaltmıştır. Kriyocerrahinin uzun vadeli yan etkileri ve etkinliği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kriyoterapi olarak da adlandırılan kriyocerrahi, doktorlar siğilleri sıvı azot spreyi kullanarak dondurduklarında kullanılan tekniğe benzer.

Kriyocerrahi Neden Gerçekleştirilir?

Kriyocerrahi vücuttaki sorunlu dokuları yok etmek için kullanılır. Çoğu kanser vakasında, bu ilk savunma hattı değildir. Bununla birlikte, diğer tedavi biçimlerinin başarısız olduğu kanıtlandığında, özellikle kanser diğer tedavileri takiben geri döndüğünde kullanılabilir.

Kriyocerrahi en çok ciltte kanser veya kanser öncesi lezyonları tedavi etmek için yapılır. Bununla birlikte, hastalık ve diğer problemler geleneksel cerrahiyi zorlaştırır veya riskli hale getirirse, karaciğer gibi bazı iç organlarda kullanılır.

Kriyocerrahi prostatta bulunan erken prostat kanseri için birincil tedavi olarak kullanılır. Kanser diğer tedavilerden sonra geri döndüğünde de yapılır.

Kriyocerrahi ile İlişkili Riskler

Kriyocerrahinin riskleri vardır, ancak cerrahi ve radyasyon gibi diğer kanser tedavilerinden daha düşük kabul edilir.

Kriyocerrahi ile ilişkili riskler şunları içerir:

  • kabarcıklar
  • yakındaki sağlıklı doku veya damarlara zarar verme
  • enfeksiyon
  • sinirler etkilenirse his kaybı
  • Ağrı
  • yara
  • cinsel işlev bozukluğu
  • ülserler
  • ameliyat bölgesinde beyaz deri

Kriyocerrahi için Hazırlık

Kriyocerrahi için hazırlığınız, yapılan kriyocerrahi türüne bağlıdır. Kriyocerrahinin kullanılmasının ana nedeni olan cilt kanseri için kriyocerrahi sizin açınızdan çok az hazırlık gerektirir.

Doktorunuz bir iç organı kriyocerrahi ile tedavi ediyorsa, muhtemelen geleneksel ameliyattan önce alacağınız talimatların aynısını alacaksınız. Önceden 12 saat aç kalmanız ve prosedürden eve dönmeniz istenecektir.

İşlemden önce, doktorunuza anesteziye alerjiniz varsa ve reçetesiz satılan ilaçlar ve besin takviyeleri de dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları söyleyin.

Doktorunuz ameliyata hazırlanmanız için eksiksiz talimatlar verecektir. Onları takip etmeniz önemlidir.

Kriyocerrahi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz pamuklu çubuk veya sprey kullanarak cildinize sıvı azot koyacaktır. Herhangi bir ağrı veya rahatsızlığı önlemek için uyuşturucu bir ilaç kullanılabilir.

Bir iç alan tedavi ediliyorsa, cerrahınız vücudunuzdaki üretra, rektum veya cerrahi bir kesi gibi çeşitli açıklıklara sığabilen esnek bir tüp kullanacaktır. Sıvı azot, muamele altındaki bölgeye beslenir ve hedeflenen hücrelere uygulanır. Hücreler donar, ölür ve sonra vücudunuz tarafından yavaşça emilir.

Doktorunuz, prosedürü gerçekleştirmek için bir rehber olarak ultrason gibi görüntüleme ekipmanlarını kullanacaktır.

Kriyocerrahi Sonrası Takip

Çoğu kriyocerrahi sonrası aynı gün eve gidebilirsiniz. Bununla birlikte, eğer ameliyat bir iç organdaysa, birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir.

İşlemden sonra, herhangi bir kesi yarası veya cildin donmuş olduğu yerlere dikkat etmeniz gerekir. Doktorunuz size talimat verecektir. Bakım tipik olarak bölgeyi kirleticilerden uzak tutmayı ve enfeksiyonu önlemek için bandajları değiştirmeyi içerir.

Doktorunuzun tedavinizin ne kadar başarılı olduğunu, herhangi bir komplikasyonunuz varsa ve daha fazla kriyoterapiye ihtiyacınız olup olmadığını belirleyeceği takip randevularınız olacaktır.


Leave A Reply