Kromosfer Nedir? Kromosfer (Renk Yuvarı) Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kromosfer nedir? Güneşin kromosferinin özellikleri nelerdir? Renk yuvarı da denilen kromosferin yapısı nasıldır, hakkında bilgi.

Kromosfer Nedir? Kromosfer (Renk Yuvarı) Hakkında Bilgi

Kromosfer güneşin dış katmanlarından biridir. İnsanların Dünya yüzeyinden gördükleri katman olan fotoferin üzerindedir. Kromosfer, koyu kırmızıdır. 1868 yılında, güneş tutulması sırasında kromosfer gözlemlenirken kromosfer emisyon hatlarında helyum keşfedilmiştir.

Kırmızı renk

Kromosfer, hidrojen alfa emisyonu denen bir ışık verir ve bu da ona kırmızı rengini verir. Yansıttığı ışık, fotofer tarafından verilen parlak ışığa kıyasla zayıftır. Çoğu insan kromosferi sadece güneş tutulması sırasında görebilir. Bilim adamları kromosferi özel ekipman kullanarak gözlemleyebiliyorlar. Güneşin kromozof dalga boylarını gözlemlemek için güneş tarafından yayılan tüm diğer dalga boylarını filtrelenmelidir.

Kromosfer Özellikleri

Kromosfer ince bir tabakadır, yaklaşık 2.000 ila 3.000 kilometre (1.243 ila 1.864 mil) kalınlığındadır. Sıcaklığı irtifa ile birlikte 6,000 ila 50,000 santigrat derece (10,800 ila 90,000 derece Fahrenheit) arasındadır. Bilim adamları, magneto-hidrodinamik dalgalara bağlı olarak yüksekliğin sıcaklık ile arttığını tahmin ediyorlar. Kromosferdeki manyetik alan çizgileri, orijinal biçimlerine döndüklerinde, yerlerinden yerinden oynar ve salınır. Bu salınım, kromosfer sıcaklığını yükselten bir enerji dalgası oluşturur.

Supergranule Hücreleri

Supergranuleler, kromosferdeki büyük parlak ve karanlık alanlardır. Fotoferde gözlenen granüllerden çok daha büyüktürler. Güneşin manyetik alanı süpergranullerde kümelenir. Bu, güneşte manyetik alan çizgileri ağı yapar. Manyetik alan çizgileri kesiştiğinde ve demetlediğinde, sıcaklık o bölgede azalır ve kromosferde daha koyu bir nokta oluşturur.

Advertisement

Karanlık Filamentler

Filamentler, kromosferde son derece yoğun olan uzun, ince gaz sıçramalarıdır. Çevrelerindeki alanlardan daha koyu görünürler, çünkü onlar çok fazla kırmızı ışık yaymazlar. Güneşin manyetik alanı tarafından yerlerinde tutulurlar. Bu çizgiler, etrafındaki alanlardan daha serindir, bu yüzden daha karanlık görünürler.

“Dans Eden Alevler”

Spiküller, kromosferde görülen plazmanın sivri uçlarıdır. Yaklaşık 480 kilometre (300 mil) çapındadır ve 7000 kilometreden (4,300 mil) fazla yükselebilirler. Spiküller kromosfere pürüzlü bir görünüm verir. Son derece kısa ömürlüdürler. Sıçramalar sadece, yaklaşık 10 dakikadır ve saniyede 30 kilometre hızla hareket ederler. Herhangi bir zamanda 100.000’den fazla spikül gözlenebilir.


Leave A Reply