Lesitin Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Lesitin Yararları ve Yan Etkileri

0
Advertisement

Lesitin nedir, ne için ve nasıl kullanılır? Lesitinin sağlık için etkinliği, yararları ve yan etkileri nelerdir? Lesitinin uygun dozu hakkında bilgi.

Lesitin

Lesitin

Lesitin, vücut hücrelerinde gerekli olan bir yağdır. Soya fasulyesi ve yumurta sarısı dahil olmak üzere birçok gıdada bulunabilir. Lesitin bir ilaç olarak alınır ve aynı zamanda ilaç üretiminde de kullanılır.

Lesitin, demans ve Alzheimer hastalığı gibi hafıza bozukluklarının tedavisinde kullanılır. Safra kesesi hastalığı, karaciğer hastalığı, bazı depresyon türleri, yüksek kolesterol, anksiyete ve egzama adı verilen bir cilt hastalığının tedavisinde de kullanılır.

Bazı insanlar nemlendirici olarak cilde lesitin uygular.

Lesitini sıklıkla bir gıda katkı maddesi olarak görürsünüz. Bazı bileşenlerin ayrılmasını önlemek için kullanılır.

Advertisement

Lesitini bazı göz ilaçlarında bir bileşen olarak da görebilirsiniz. İlacı gözün korneası ile temas halinde tutmak için kullanılır.

Nasıl çalışır?

Lesitin, sinir uyarılarını ileten bir madde olan asetilkolin’e dönüştürülür.

Kullanım ve Etkinlik

  • Yüksek kolestorol. Sınırlı araştırma, lesitinin sağlıklı insanlarda ve kolesterol düşürücü tedavi alan kişilerde (statinler) kolesterolü azalttığını göstermektedir. Bununla birlikte, diğer kanıtlar, lesitinin yüksek kolesterolü olan kişilerde düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol veya toplam kolesterol seviyeleri üzerinde hiçbir etkisi olmadığını göstermektedir.
  • Manik-depresif bozukluk. Erken araştırmalar, lesitin almanın mani hastalarında sanrı, karışık konuşma ve halüsinasyon semptomlarını iyileştirdiğini göstermektedir.
  • Kuru cilt, dermatit. Lesitin genellikle cildin nem tutmasına yardımcı olmak için cilt kremlerine konur. İnsanlar size bu çalışmaları söyleyebilir, ancak lesitinin bu kullanım için etkili olduğunu gösteren güvenilir bir klinik araştırma yoktur.
  • Atletik performans. Sınırlı araştırmalar, lesitini ağızdan almanın eğitimli sporcularda atletik performansı iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Hareket bozuklukları (geç diskinezi). İlk çalışmalar, sadece ağızdan veya lityum ile kombinasyon halinde lesitin almanın, 2 ay boyunca kullanıldığında geç diskinezi olan kişilerde semptomları iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Parkinson hastalığı. Erken araştırmalar, günde 32 gram lesitinin Parkinson hastalarında klinik semptomları iyileştirmediğini göstermektedir.
  • Stres.
  • Anksiyete.
  • Egzama.
  • Uyku.

Bu kullanımlar için lesitini derecelendirmek için daha fazla kanıt gereklidir.

Yan Etkiler ve Güvenlik

Lesitin çoğu insan için güvenlidir. İshal, bulantı, karın ağrısı veya dolgunluk gibi bazı yan etkilere neden olabilir.

Hamilelik ve emzirme: Hamilelik ve emzirme döneminde lesitin kullanımı hakkında yeterli bilgi yoktur. Güvenli tarafta kalın ve kullanmaktan kaçının.

Dozlama

Uygun lesitin dozu kullanıcının yaşı, sağlığı ve diğer bazı durumlar gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Şu anda lesitin için uygun doz aralığını belirlemek için yeterli bilimsel bilgi yoktur. Doğal ürünlerin her zaman güvenli olmayabileceğini ve dozajların önemli olabileceğini unutmayın. Ürün etiketlerindeki ilgili talimatları izlediğinizden ve kullanmadan önce eczacınıza veya doktorunuza veya diğer sağlık uzmanınıza danışın.

Advertisement


Leave A Reply