Liderlerin Özellikleri Nelerdir? İyi Bir Yönetici mi İyi Bir Lider mi?

0
Advertisement

Değişen iş dünyası her geçen gün daha becerikli liderlere ihtiyaç duyuyor. Oysa geçmişte, iyi bir yönetici durumu olduğu gibi koruyabilen yöneticiydi.

Geleceğin liderleri ise vizyonerler olacak. Aynı anda hem öğrenen hem de öğreten profesyoneller. Sadece toplumdaki değişimleri öngörmekle kalmıyorlar, aynı zamanda güçlü bir ahlaki yapıya sahip bu kişiler, çalıştıkları şirketteki bütünlüğü korumak için de çaba sarf ediyorlar.

Lider

Liderlerin Özellikleri

Raymond Pottel, kişilik analizleri üzerinde yıllarca çalıştıktan sonra 1954’te Liderlik Potansiyeli isminde bir formül geliştirmiş. O zamanlar, askeri liderleri ortaya çıkarmak için kullanılan bu formül, bu gün iş dünyasına adapte edilmiş. Bu formüle göre iyi bir liderin sahip olması gereken özellikler ise şöyle:

Duygusal Denge: İyi liderlerin stres ve früstüre olmayı tolere edebilen yapıda olmaları gerekiyor. Genel olarak çevreye uyum sağlayabilen ve yüzyüze kaldıkları her türlü durumla baş edebilen psikolojik olgunluğa sahip olmaları bekleniyor.

Baskın Yapı: Liderlerin genellikle rekabetçi ve karar vermeyi seven, zorlukların üstesinden gelmeyi seven insanlar oldukları gözlemlenmiş. Bu insanların gerek toplumsal, gerekse ikili ilişkilerinde fikirlerini açıkça belirtmekten hoşlandıkları görülmüş.

Advertisement

Heyecan: Birçok liderin aktif, dışa dönük ve enerjik oldukları biliniyor. Her zaman olumlu düşünen bu kişiler aynı zamanda değişime de açıklar ve genel olarak hızlı davranırlar, tez canlıdırlar ve davranışlarında engel tanımazlar.

Bilinçli: Çoğu, güçlü bir sorumluluk duygusu taşıyan ve kesin davranışları olan bu kişilerin, çoğunlukla elinden gelenin en iyisini yapmak için uğraştıkları ve mükemmeliyetçi oldukları biliniyor. Hem düzen hem de kişisel disiplin ihtiyaçları çok yüksek kişilerden iyi lider olduğu gözlemlenmiş.

Sosyal Cesaret: Liderler beklenmedik anlarda risk alabilirler. Çok hassas olmayan ve sosyal olarak dışa dönük, insanlarla olmaktan hoşlanan ve beğenilme duygusu güçlü kişilerdir.

Sert Kafalılık: İyi liderler, pratik, mantıklı ve hemen sadede gelen kişilerdir. Kolay kolay duygusal bağ oluşturmazlar ve kolaylıkla eleştiri kaldırabilirler. Kendilerine sert çıkılmasından gocunmazlar ve beceriklidirler.

Kendine Güven: Kendine güven, suçluluk duygusu duymama ve onay alma ihtiyacının olmaması da liderlerin ortak özelliklerindendir. Genellikle güvenli, ve daha önceki hata ve başarısızlıklarından etkilenmemiş olarak hayatlarına devam ederler.

Duygusal İniş ve Çıkışlar Yaşamama: Liderlerin genellikle son derece kontrollü ve sosyal ilişkilerinde son derece net oldukları görülmüş. Çoğunlukla özel hayatları ve haklarında söylenenlerle ilgili korumacı ve toplumsal ortamda dikkatli olmalarıyla tanınırlar. Karar verirken ve belirli konularda harekete geçmeden önce çok ince düşünüp taşınırlar.

Advertisement
Bunlar 1954 için yeterli olabilirmiş, ancak günümüzde iyi bir lider sadece kendini değil başkalarını da motive edip onları yeni ufuklara götürebilmeli. Dolayısıyla liste uzuyor:
yol ok

Kaynak: pixabay.com

Enerji: Uzun saatler çalışma ve seyahat bir çok liderlik pozisyonu için olmazsa olmaz şeyler. Özellikle de büyütmeye çalıştığınız bir şirketiniz varsa. Her zaman uyanık ve işe odaklı olmak gerekliliği de liderlerin karşılaştığı güçlüklerden bazıları.

İçgüdüsellik: Gerek hızlı değişim gerekse bilgi yığılması “her şeyi” bilmeyi imkansız kılıyor. Bir başka deyişle, bilgilerini kullanmak ve mantık yürütmek her zaman işe yaramaz oldu. Sonuç olarak, her geçen gün liderlerin karar alırken iç güdülerini daha fazla kullanmaları gerekiyor.

Olgunluk: İyi bir lider olmak için, kişisel güç ve saygı görmenin çalışanlarınızın gelişiminin yanında ikinci sırada kalması gerekiyormuş. Bir başka deyişle, uzmanlar olgunluğu yöneterek değil de ellerine insiyatif vererek insanların daha çok şey başaracağının anlaşılması olarak görüyorlar.

Takım Olma: Çalışma hayatındaki liderler bugün takım çalışmasına büyük önem veriyor. Çalışanlarıyla ebebeyn-çocuk ilişkisi kurmak yerine yetişkin-yetişkin olarak iletişim kuran yöneticiler takım çalışmasını destekliyorlarmış.

Empati: Kendini başkasının yerine koyabilme durumu, günümüz liderleri için en olmazsa olmaz özellik sayılıyor. Çünkü empati olmadan güven uyandıramıyorsunuz. Ve güven olmadan da çalışanlarınızdan üstün performans alamıyorsunuz.

Karizma: İnsanların liderleri olduğundan daha uzun boylu algıladıkları gözlemlenmiş. Karizma bu durumun sebeplerinden biri.Karizma sahibi liderlerin insanları birleştiren ve başını döndüren vizyonları paylaştırma gücü olduğu ortaya çıkmış. Liderin tanımladığı vizyon sayesinde, çalışanlar ortak hedefleri yakalamak ve bu hedeflerle somut kişisel değer ve ödüllere ulaşmak için çalışıyorlar.

Liderler genelde olduklarından daha büyük görünürler. Kişisel özellikler insanları yönetirken bunu kimin rahatça yapabileceğini, kimin yapamayacağını belirliyor. Ancak unutulmaması gereken şey insanların sürekli olarak bir öğrenim sürecinden geçtiği ve değiştikleri.

Liderler çok nadiren lider doğarlar.

Şartlar ve istikrar bir liderin gelişimindeki en önemli unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Eğer amacınız bir lider olmaksa, kişiliğinizde bu tanımlara tam uymayan kısımları geliştirmeye çalışarak işe başlayabilirsiniz. Örneğin; eğer tüm temel özelliklere sahipseniz ama insanlarla iletişimde zorlanıyorsanız, empati ile ilgili kitaplar okuyup iletişim dersleri almaya başlayabilirsiniz. Öte taraftan, insanlarla doğal olarak bir iletişim yeteneğiniz varsa ancak mantıklı kararlar vermekte zorlanıyorsanız, daha dediğim dedik olmayı ve psikolojik dayanıklılık geliştirmeyi deneyebilirsiniz.

Yeter ki yapmak istediğiniz şeyi kafanıza koyun, o zaman mutlaka başarırsınız.


Leave A Reply