Limonun Besin Değeri İçeriği ve Sağlığa Faydaları Nelerdir? Kullanımı

0
Advertisement

Limon yemenin, limon suyu içmenin sağlık açısından faydaları nelerdir? Limonun içinde neler bulunur, besin değerleri nedir?

limon

Kaynak: pixabay.com

Sağlık İçin Limon

Limon, dünyanın en popüler narenciye meyveleri arasındadır. Limon ağaçlarında yetişirler ve orijinal ağaç kavunu ve misket limonun melezidir.

Limonun tadını çıkarmanın birçok yolu vardır, ancak çok ekşi tadı vardır ve genellikle tek başına veya bütün bir meyve olarak yenmez. Bunun yerine, genellikle yemeklerle garnitürler ve suyu genellikle ekşi bir lezzet sağlamak için kullanılır. Limonatada önemli bir bileşendir.

Harika bir C vitamini ve lif kaynağı olan limon, birçok bitki bileşiği, mineral ve uçucu yağ içerir.

Bu sarı meyvelerin de birçok potansiyel sağlık faydası vardır. Limon yemek kalp hastalığı, kanser ve böbrek taşı riskinizi azaltabilir.

Bu makale size limonlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmaktadır.

Advertisement
limon dilimleri

Kaynak: pixabay.com

Besin Değerleri

Limon çok az yağ ve protein içerir. Esas olarak karbonhidrat (% 10) ve sudan (% 88-89) oluşur. Orta boy limon sadece yaklaşık 20 kalori sağlar.

1/2 fincan (100 gram) çiğ, soyulmuş limondaki besinler:

  • Kalorisi: 29
  • Su:% 89
  • Protein: 1.1 gram
  • Karbonhidrat: 9.3 gram
  • Şeker: 2.5 gram
  • Lif: 2.8 gram
  • Yağ: 0,3 gram
Karbonhidrat

Limonlardaki karbonhidratlar öncelikle liflerden ve glikoz, fruktoz ve sükroz gibi basit şekerlerden oluşur.

Lif

Limondaki ana lif pektindir. Pektin gibi çözünür lifler, şeker ve nişastanın sindirimini yavaşlatarak kan şekeri düzeylerini düşürebilir. Diyet lifleri sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır ve birçok sağlık yararıyla bağlantılıdır.

Vitaminler ve mineraller

Limon birkaç vitamin ve mineral sağlar.

C Vitamini: Temel bir vitamin ve antioksidan olan C vitamini, bağışıklık fonksiyonu ve cilt sağlığı için önemlidir.
Potasyum. Potasyum açısından yüksek bir diyet, kan basıncı seviyelerini düşürebilir ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkilere neden olabilir.
B6 Vitamini. Bir grup ilgili vitamin olan B6, gıdayı enerjiye dönüştürmede yer alır.

Advertisement
Diğer bitki bileşikleri

Bitki bileşikleri, bazılarında güçlü sağlık yararları olan bitkilerde bulunan doğal biyoaktif maddelerdir. Limon ve diğer turunçgillerdeki bitki bileşiklerinin kanser, kardiyovasküler hastalık ve inflamasyon üzerinde yararlı etkileri olabilir.

Aşağıdakiler limondaki ana bitki bileşiklerdir:

Sitrik asit. Limonlarda en bol bulunan organik asit olan sitrik asit, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.

Hesperidin. Bu antioksidan kan damarlarınızı güçlendirebilir ve aterosklerozu – atardamarlarınızda yağ birikintileri (plak) birikmesi önleyebilir.

Diosmin. Dolaşım sistemini etkileyen bazı ilaçlarda kullanılan bir antioksidan olan diosmin kas tonusunu iyileştirir ve kan damarlarınızdaki kronik iltihabı azaltır.

Eriocitrin. Bu antioksidan limon kabuğu ve suyunda bulunur.

D-limonen. Öncelikle kabukta bulunan d-limonen, limon esansiyel yağlarının aromasının ana bileşenidir. Mide ekşimesi ve mide reflüsünü hafifletebilir.

Limondaki bitki bileşiklerinin çoğu limon suyunda yüksek miktarlarda bulunmaz, bu nedenle maksimum fayda için tüm meyveyi – kabuğu hariç – yemeniz önerilir.

limon ağacı

Kaynak: pixabay.com

Limonların Sağlık İçin Faydaları

Limon da dahil olmak üzere narenciye, birçok sağlık yararı ile ilişkilidir. Vitaminleri ve lifleri ile güçlü bitki bileşikleri bu faydaları sağlar.

Kalp sağlığı

Kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere kalp hastalığı, dünyanın en yaygın ölüm nedenidir. C vitamini bakımından yüksek meyvelerin alımı, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Kandaki düşük C vitamini seviyeleri, özellikle aşırı kilolu veya yüksek tansiyonu olanlar arasında artmış inme riski ile ilişkilidir. Narenciye meyvelerinden izole edilmiş lif alımının kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir ve limondaki uçucu yağların LDL (kötü) kolesterol partiküllerinin oksitlenmesini önleyebileceği gösterilmiştir.

Advertisement

Sıçanlarda yapılan son çalışmalar, bitki bileşiklerinin hesperidin ve diosmin’in kalp hastalığı için bazı önemli risk faktörleri üzerinde yararlı etkileri olabileceğini göstermektedir.

Böbrek taşlarının önlenmesi

Limondaki sitrik asit böbrek taşı riskinizi azaltabilir. Bazı çalışmalar, limon suyunun ve limonataların böbrek taşlarını önlemede etkili olabileceğini göstermiştir, ancak diğer çalışmalar hiçbir etki bulamamıştır.

Anemiyi önleme

Anemi genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır ve en çok menopoz öncesi kadınlarda görülür. Limon az miktarda demir içerir, ancak demirin diğer gıdalardan emilimini artırabilecek harika bir C vitamini ve sitrik asit kaynağıdır. Limon demirin gıdalardan emilimini artırabildiğinden, anemiyi önlemeye yardımcı olabilir.

Kanser

Limon, meme kanseri de dahil olmak üzere birçok kanser türünün riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun hesperidin ve d-limonen gibi bitki bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.

Osmanlı Döneminden Günümüze Serinlik Kaynağı Naneli Limonata Tarifi

Kaynak: pixabay.com

Limon suyu

Birçok kişi günde birkaç kez sıcak veya soğuk limon suyu içiyor. Tarif genellikle bir bardak (240 ml) su içinde 1/2 limonun taze sıkılmış suyudur. Taze sıkılmış limonlu içme suyunun bazı sağlık yararları olabilir.

Limon suyu, bağışıklık fonksiyonunu artırabilen, çeşitli hastalıklara karşı koruyabilen ve demir emiliminizi artırabilen zengin bir C vitamini ve bitki bileşikleri kaynağıdır.

Limondaki sitrik asit, idrarı seyrelterek ve sitrat içeriğini artırarak böbrek taşı riskinizi azaltır. Uçucu yağlardan elde edilen limon aroması stresi azaltabilir ve ruh halini iyileştirebilir. Limonata benzer sağlık yararlarına sahip olmalıdır – fazla tüketildiğinde sağlıksız olan şeker hariç.

Yan etkiler

  • Limon genellikle iyi tolere edilir, ancak turunçgiller az sayıda insanda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Ayrıca dermatitli kişilerde temas alerjisine ve cilt tahrişine neden olabilirler.
  • Limon oldukça asidiktir, bu nedenle sık sık yemek diş minesinde hasara neden olup diş sağlığına zararlı olabilir.


Leave A Reply