Listeria Nedir? Listeriosis Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır Önlemler ve Tedavi

0
Advertisement

Listeria nedir, nasıl bulaşır? Listeriosis belirtileri ve risk altındaki gruplar kimlerdir? Listeriosis tedavisi ve önlemleri hakkında bilgi.

Listeria enfeksiyonları (listeriosis) listeria monocytogenes bakterileri ile kontamine olmuş yiyecekleri yemekten kaynaklanabilir. Enfeksiyon mide rahatsızlığına ve grip benzeri semptomlara neden olabilir. Bu tür bakterilerle kontamine olma olasılığı en yüksek olan gıdalar, sosisli sandviçler ve şarküteri etleri (hazır ambalajlı ve şarküteri tezgahında), yumuşak peynirler ve tütsülenmiş deniz ürünleri gibi işlenmiş etlerdir.

Listeria enfeksiyonları genellikle semptomlara göre teşhis edilir, ancak laboratuvar testleri bunu doğrulayabilir. Bu enfeksiyon komplikasyonlara neden olabilir, bu nedenle antibiyotiklerle tedavi gerekebilir. Listeriosis ve E. coli ve salmonella gibi gıda kaynaklı enfeksiyonlar söz konusu olduğunda önleme önemlidir.

Listeria

Nedenleri

Listeria enfeksiyonları kontamine yiyecekler yiyerek yayılır. Bir kişiden diğerine doğrudan bulaşıcı değildir. Listeria monocytogenes bakterileri ile kontamine olabilen gıdalar şunları içerir:

  • Füme et
  • Şarküteri eti
  • İşlenmiş et
  • Çiğ meyve ve sebzeler
  • Füme deniz ürünleri
  • Çiğ deniz ürünleri
  • Çiğ et
  • Pastörize edilmemiş süt
  • Yumuşak peynirler gibi pastörize edilmemiş süt ile yapılan yiyecekler

Listeria ile enfekte olan herkesin semptomları olmaz. Bununla birlikte, Listeria semptomları ile hastaneye yatma olasılığı, norovirüs veya salmonella gibi diğer mide bakterilerinin semptomlarından daha fazladır. Gıda zehirlenmesi olan herkes, bir listeria enfeksiyonu (listeriosis) semptomlarını çok iyi bilir. Bakteriler ishal, karın krampları ve ateş gibi hoş olmayan gastrointestinal sıkıntılara neden olabilir. Gebe kadınlar özellikle risk altındadır.

Advertisement

Sık Belirtiler

Listeriosis farklı insanları farklı şekillerde etkileyebilir. Çoğu sağlıklı yetişkin (hamile kadınlar dahil) ve bakterilerle enfekte olan çocuklar hiçbir belirti göstermez. Yaşadıkları semptomlar sıklıkla hafif bir grip veya gastrointestinal rahatsızlık vakasına benzemektedir ve şunları içerir:

  • Ateş
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Bulantı ve / veya kusma
  • yorgunluk
  • Kas ağrıları
  • Karın krampları

Bu semptomlar genellikle kontamine yiyecekleri yedikten birkaç gün sonra ortaya çıkar. Bu grip benzeri belirtiler genellikle yaklaşık bir ila üç gün sürer.

Listeria

Enfeksiyon bağırsak ötesine yayıldığında (invaziv listeriosis adı verilen bir durum), genellikle hastaneye yatmayı gerektiren daha ciddi semptomlara yol açabilir. Bunların görünmesi biraz daha uzun sürebilir (bir ila dört hafta).

  • Boyun Tutulması
  • karışıklık
  • Denge kaybı
  • Septisemi (kanda ciddi bir enfeksiyon)
  • Menenjit (beyin ve omurilik zarında şişme)
  • Ensefalit (beyin şişmesi)
  • Diğer lokal enfeksiyonlar (kemik, deri veya göz gibi)
  • Konvülsiyon

Bu belirtiler ciddidir ve yaşlı yetişkinler, yeni doğanlar ve zayıf bağışıklık sistemi olanlar gibi savunmasız popülasyonlarda daha yaygındır. Sağlıklı bireylerde listeriosis (invaziv ve non-invaziv) nadirdir.

Nadir Belirtiler

Nadir olsa da listeriosis bazen çoklu organ yetmezliği ve ölüm de dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.

Advertisement

Komplikasyonlar

Bazı grupların ciddi listeriosis vakaları olma olasılığı daha yüksektir. Bunlar öncelikle hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemini baskılayan bir tıbbi durumu olan insanlar gibi daha zayıf bağışıklık sistemi olanları içerir.

Hamileler

Gebe kadınların listeriosis olma olasılığı diğer yetişkinlerden daha yüksektir. Bununla birlikte, hamile kadınların çoğu ishal veya bulantı, sırt ağrısı, ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi hafif semptomlara sahiptir. Gebe kadınlarda listeria enfeksiyonu nedeniyle en büyük tehdit, bebekleri içindir. Hamilelik sırasında listeriosis düşük, ölü doğumlar ve erken doğuma yol açabilir.

Hamilelik sırasında listeriosis tanısı alan kadınların yaklaşık yüzde 20’si fetal kayıp yaşayacaktır. Bununla birlikte, birçok listeria enfeksiyonu hafif veya asemptomatik olduğundan, bu oran tanısı daha muhtemel olan daha ciddi vakalara doğru eğilebilir.

Yenidoğan Bebekler

Bir anneye hamileliğin çok geç aşamalarında listeria bulaşmışsa, bakterileri uteroda veya doğum yaparken yeni bebeğine yayabilir. Annenin ciddi bir listeriosis vakası olmasa bile, enfeksiyonu yeni doğmuş bir bebek için özellikle tehlikeli olabilir.

Yenidoğanlarda semptomları tespit etmek zor olabilir, ancak hafif karışıklık ve kötü beslenmeden hayatı tehdit eden hastalığa kadar değişebilir. Listeria ile enfekte olmuş yenidoğanların yaklaşık yüzde 3’ü bu nedenle ölmektedir.

Yaşlı yetişkinler

65 yaşın üzerindeki yetişkinler, listeriosis vakalarının çoğunu oluşturur. Yetişkinler büyüdükçe vücutlarının mikroplarla savaşması gittikçe zorlaşır. Bağışıklık sistemi eskisi kadar sağlam değildir ve birçok yetişkin vücudun savunmasını etkileyebilecek kronik sağlık koşulları edinir.

Bu nedenle, yaşlı yetişkinler, listeria gibi gıda kaynaklı hastalıklar da dahil olmak üzere çok çeşitli enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakılır. Sadece fiziksel olarak hastalanma ve semptomları gösterme olasılıkları değil (65 yaş üstü yetişkinlerin listeria alma olasılığı genel popülasyona göre dört kat daha fazladır), aynı zamanda hastalığın bir sonucu olarak ciddi sonuçları olma olasılığı daha yüksektir.

Zayıf Bağışıklık Sistemi Olan Kişiler

Bağışıklık sistemini etkileyebilecek tek şey yaş değildir. Bazı tıbbi durumlar veya ilaçlar da listeria ile hastalanmayı kolaylaştırabilir.

65 yaşın altındaki listeriosis olan, hamile olmayan kişilerin yaklaşık dörtte üçü, böbrek hastalıkları veya kemoterapi tedavileri gibi bağışıklık sistemlerini etkileyen bir tür altta yatan tıbbi duruma sahiptir. Bu bireylerin ciddi şekilde hastalanma veya bir listeria enfeksiyonundan ölme olasılığı daha yüksektir.

Listeria

Tedavi

Listeriosis semptomlarından herhangi birini yaşıyorsanız tıbbi yardım almalısınız. Listeria enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir. Komplikasyonlar için ek tedavi yaklaşımları da gerekebilir. Tipik olarak oral antibiyotikler yeterlidir, ancak şiddetli bulantı ve kusmanız varsa, intravenöz (IV, bir damar yoluyla enjekte edilmiş) antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir.

Advertisement

İlişkili Semptomların Tedavisi

Kas ağrılarınız veya baş ağrılarınız varsa, doktorunuz ağrı kesici önerebilir. Başlıca komplikasyonlar reçeteli tıbbi tedavi gerektirir ve hastaneye yatmayı gerektirebilir. Nöbetler anti-epilepsi ilacı ile tedavi edilebilirken, menenjit veya ensefalitin şiddetli iltihabı steroidlerle tedavi edilebilir. Susuz kalıyorsanız veya hastalık nedeniyle yemek yiyemiyorsanız IV sıvıları ve elektrolitler gerekebilir.

Listeriosis, tedavi edildiğinde bile ölümle sonuçlanabilir. Listeria ile ilişkili ölümlerin neredeyse tamamı zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmakla ilişkilidir.

Listeria Monocytogenes Tedavisi

Listeriosis için yüksek risk altında olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Örneğin, başkalarının listeriosis geçirmesine neden olan yiyecekler yediğinizi düşünüyorsanız veya bir listeriosis salgını nedeniyle geri çağrılmış yiyecekleri yediyseniz, belirtiler geliştirmeden önce bile doktorunuzu görmelisiniz.

Önleme

Listeria enfeksiyonunu önlemenin en iyi yolu uygun gıda güvenliğidir.

  • Ellerinizi yıkayın: Yemek hazırlarken ve yemeden önce ellerinizi iyice yıkamak, listeriosis de dahil olmak üzere çoğu gıda kaynaklı hastalığın yayılmasını azaltır.
  • Yiyecekleri iyice yıkayın: Kirlenmiş ürünler listeria yayabilir. Tüm meyve ve sebzelerinizi (özellikle pişirilmeyecekleri) iyice yıkadığınızdan emin olun. Ürün soyulmuş olsa bile, önce yıkanmalıdır. Çiğ ve pişmiş yiyecekleri ayrı tutun.
  • Eti iyi pişirin: Az pişmiş etler popülerdir, ancak gıda kaynaklı hastalık riskini arttırırlar.
  • Artıkları uygun sıcaklıklarda saklayın: Yiyecekleri uygun sıcaklıklarda saklamak listeria monocytogenes büyümesini önlemeye yardımcı olabilir. Buzdolapları 40 derecenin altında ve dondurucular 0 derecenin altında tutulmalıdır. Bununla birlikte, listerianın bazı yiyeceklerde – buzdolabında düzgün bir şekilde saklanmış olsalar bile – gelişebileceğini unutmayın.
  • Yüksek risk altındaysanız özel önlemler: Listeriosis hamile kadınlar gibi yüksek riskli gruplar için çok ciddi olabileceğinden, riskli gıdalardan tamamen kaçınmak en iyisidir.


Leave A Reply