Luis de Góngora Kimdir? İspanyol Barok Lirik Şairinin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Luis de Góngora kimdir? 16. yüzyılda yaşamış olan İspanyol lirik şairinin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilgiler.

Luis de Góngora

Luis de Góngora, İspanyol lirik şair, 11 Temmuz 1561’de Córdoba’da doğdu. Babası Francisco de Argote, o şehrin muhabiriydi. Şair, eski bir aileden gelen annesi Leonora de Góngora’nın soyadını erkenden benimsedi.

On beş yaşında Salamanca Üniversitesi’nde medeni hukuk ve kilise hukuku öğrencisi olarak girdi; ama hiçbir akademik derece elde edemedi ve sıradan bir geçme derecesi ile yetindi. 1585 yılında Cervantes Galatea’da kendisini övdüğünde şair olarak biliniyordu; Aynı yıl küçük siparişler aldı ve kısa bir süre sonra Córdoba’da bir kanonluğa aday gösterildi. 1605-1606 civarında bir rahip olarak atandı ve o zamandan beri esas olarak Valladolid ve Madrid’de ikamet etti, burada çağdaş yorumlara göre “her şeyi hiciv kalemiyle fark etti ve parçaladı”. Hayran çevresi şimdi büyük ölçüde genişledi; ama onun eşsiz dehasına verilen takdir, hafif ve gecikmiş bir şeydi. Nihayetinde, Sandoval Dükü’nün etkisi sayesinde, III. Felipe’ye fahri papaz olarak atanmıştır.

1626’da, hafızasını ciddi şekilde etkileyen ciddi bir hastalık, onu 24 Mayıs 1627’de öldüğü Córdoba’ya emekli olmaya zorladı. Şiirlerinin bir baskısı, ölümünden hemen sonra Juan López de Vicufia tarafından yayınlandı; Hozes’in sık sık yeniden basılan baskısı 1633’e kadar ortaya çıkmadı. Koleksiyon çok sayıda sone, gazel, balad, gitar için şarkılar ve Solitudes ve Polyphemus gibi daha büyük şiirlerden oluşuyor. Birçoğu, Góngora’nın adının ayrılmaz bir şekilde ilişkili olduğu o dolambaçlı üslup detaylandırmasını (kült üslup) sergiler; ancak Góngora, etkilenmiş Latinizmler, doğal olmayan aktarımlar, gergin metaforlar ve sık sık bilinmezlik nedeniyle haklı olarak sansürlenmiş olsa da, onun nadir bir dehaya sahip olduğu kabul edilmelidir. en iyi yargıya varabilen çağdaşları tarafından içtenlikle kabul edilen bir gerçek. Sadece Góngora’nın stilini, onun dehasını miras almadan taklit edenlerin ellerinde culteranisino saçma hale geldi. Góngora, lirik şiirlerine ek olarak, Las Firmezas de Isabel başlıklı bir çalışmanın ve iki tamamlanmamış drama, Comedia Venatoria ve El Doctor Carlino’nun yazarıdır.

Edebi Kişiliği

Şiirleri genellikle, birbirini izleyen iki şiirsel aşamaya az ya da çok karşılık gelen, küçük ve büyük şiirler olmak üzere iki blok halinde gruplandırılmıştır. Góngora, gençliğinde, Angélica ve Medoro gibi edebi esinli, tutsakların, yaramaz bir tema veya daha kişisel ve lirik bir tonla, bazıları çocukluk anılarını anlattığı otobiyografik nitelikte sayısız romantizm besteledi. Büyük çoğunluğu, kavramcı oyunların, yanlış anlamaların, paronomasiaların , abartıların ve tipik olarak barok kelime oyunlarının sürekli bir birikimidir.

Advertisement

Bunların arasında uzun romantizm Fable of Pyramus ve Thisbe vardır.(1618), yazarına en çok çalışmaya mal olan ve en yüksek itibara sahip olduğu ve tipik bir barok prosedür olan parodiyi diğerleri kadar sanatsal bir kategoriye yükseltmeye çalıştığı çok karmaşık bir şiirdir. Ama zaten onun son aşamasına ait bir çalışmadır da aynı zamanda.

Letrillas’ların çoğu, Quevedo’da olduğu gibi, dilenen bayanlarla alay etmeye ve zenginlik arzusuna saldırmaya yöneliktir. Farklı yazarlara yönelik hicivler de yerlerini hak ediyor , özellikle Quevedo veya Lope de Vega , onun yalnızca Francisco de Quevedo’nun kendisinde veya Villamediana Kontu’nda rakiplerinin olduğu bir tür olmuştur.


Leave A Reply