Manyas Nerededir? Manyas Özellikleri, Manyas Kuş Cenneti Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Manyas nerededir? Manyas hangi ilimize bağlıdır? Manyas ilçesi özellikleri, tarihi, Manyas Kuş Cenneti hakkında bilgi.

manyas

Manyas

Manyas; Balıkesir İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 2 bucağı (Darıca, Şevketiye), 44 köyü vardır. İlin kuzeyinde; kuzeyden Bandırma, doğudan Susurluk, güneyden Merkez, batıdan Gönen ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları genelde düzlüklerle kaplıdır. Yaklaşık 110 km’lik alana yayılan Manyas Ovası, toplam yüzölçümün 1/5’ini kaplar. Ortalama yükseltisi 20 m dolayındaki ova, kalın lığ (alüvyon) katmanlarından oluşur. Yükselti güneye doğru artar ve en yüksek noktada 500 m’ye ulaşır. İlçenin en önemli ırmağı Kocaçay, Madra Dağı’ndan doğar, kuzeydeki Manyas Gölü’ne dökülür. İlçenin kuzeyindeki Manyas Gölü’ nün güneyindeki bir bölümü ilçe toprakları içerisinde kalır. Genelde Akdeniz ikliminin egemen olduğu ilçede yıllık ortalama sıcaklık, 14.6°C, yağış tutarı 600-700 mm’dir. Doğal bitki örtüsü cılız olmasına karşın, güneydeki yükseltiler üzerinde yer yer meşe, kayın ormanlarının kalıntılarına rastlanır. Manyas Ovası’nda yoğun tarım yapılır. Ekonomi; tarım (buğday, arpa, mısır, bakla, nohut, kurufasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, susam, üzüm, elma), hayvancılık (sığır, koyun, keçi) ve Manyas Gölü’nde kültür balıkçılığına dayanır. Manyas Gölü’nde üretilen kerevit ve sazanın dışsatımı yapılır. İlçe merkezinde tarımsal araç-gereç yapımı ve onarımı un, yağ, yem, yem üretimi alanında çalışan küçük atölyeler vardır. Manyas Ovası’nın ve Manyas Gölü’ nün güneyinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 78 km uzaklıktadır. İlçe merkezine 7 km uzaklıkta Soğuksu Köyü’nde, Bizans dönemi Poemamemus kenti kalıntıları ve 30 km uzaklıkta Ovaköy’de Protestan Kilisesi, vb tarihsel yapılar vardır.

MANYAS GÖLÜ,

Marmara Bölgesi’ nin güneyinde Balıkesir İli’nde göldür. Yüzölçümü 166 km, uzunluğu 19, genişliği 11 km, deniz düzeyinden yüksekliği 15 m, en derin yeri 10 m. Manyas ve Bandırma ilçeleri sınırında yer alan göl, tektonik kökenli bir çukurluğa su dolmasıyla oluşmuştur. Yüzölçümü değişkendir. Göl yüzeyi yıllık olarak 1.5 m dolayında yükselir, alçalır. Yükseldiği zaman yüzey alanı genişler, çevresi sazlık ve bataklıktır. Kocaçay ile beslenen gölün fazla suları Karadere aracılığıyla Simav Çayı’na boşaltılır. Suları tatlı olup, kültür balıkçılığı yapılır. Sazan, kerevit üretilir. Zengin bir kuş topluluğunu barındırması nedeniyle Kuş Gölü adıyla da anılır.

Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı

Manyas Kuş Cenneti

Advertisement

Kuş Cenneti Milli Parkı, Manyas Gölü’nün kıyısında bulunan milli park. Balıkesir-Bandırma Karayolu üzerinde, Bandırma’ya 18 km uzaklıktaki Sığırcıatik Köyü yakınlarındadır. Parkın tümü 667 dekarlık bir alanı kaplar. 150 dekarlık bölümü ağaçlıktır. Her yıl göç mevsiminde 250 kadar türden 2-3 milyon arasında kuş buraya gelerek konaklar.

Kış aylarında bir bölümü sıcak ülkelere göç ederken, daha soğuk bölgelerden göç edenler de bu parka gelir. Yakın zamanlarda çürüyen ve yok olmakla karşı karşıya kalan yaşlı söğüt ağaçları kesilerek yerlerine genç fidanlar dikildi ve üzerlerine yapay yuvalar kuruldu, Parkta avlanmak, gürültü yapmak yasaktır. Kuşların çoğalmasını ve korunmasını buradaki orman işletmesi üstlenmiştir.

İşletme, içi doldurulmuş cansız kuşlardan oluşturduğu bir müzeyi park alam içine ziyarete açmıştır. Kuş Cenneti 1938’de İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kurt Kosswig tarafından bulundu ve dünyaya tanıtıldı. 1952’de İstanbul Üniversitesi Hidrobiyoloji Enstitüsü burada bir araştırma istasyonu kurdu. 1959’da milli park haline getirildi. 1974’te Uluslararası Dünya Yaban Hayatı Koruma Vakfı, milli parkı Avrupa’nın korunması gerekli yerleri arasına aldı.


Leave A Reply