Marshall Adaları Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi

0

Marshall Adaları ile ilgili bilgi, başkenti, yönetim biçimi, ekonomisi, haritası, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu, tarihi hakkında bilgi.

Marshall Adaları bayrağı

Kaynak: pixabay.com

Marshall Adaları:

  • Yüzölçümü: 181.48 km2.
  • Başkenti: Manjuro (17.650/1988).
  • Dil: Marshall dili, İngilizce (ikisi de resmi).
  • Din: Hristiyanlık (Protestan % 90, Katolik % 8.5).
  • Para birimi: 1 ABD doları = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Dalap-Uliga-Darrit (14.649), Ebeye (8.324), Jaluit.

Büyük Okyanus’un ortasında adalar devleti. Büyük Okyanus’un batısında, Caroline Adaları’nın doğusunda, Tuvalu’nun kuzey-kuzeybatısında yer alır. 5°30′ – 15° kuzey enlemleriyle 161°-172° doğu boylamları arasında uzanır.

Yüzey Şekilleri:

Adalar, doğuda Radak/Sunrise (Gündoğumu) ve batıda Ralik/Sunset (Günbatımı) olmak üzere birine koşut iki grupta toplanmıştır. Mercan adalarından oluşan iki ana grubun araları 200 km kadardır. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzunluğu yaklaşık 1.300 km. 1.200’den çok ada ve adacığı içerir. En iyi limanı Jaluit’tir. Başkenti de içeren Majuro Adası’ nın yanında ABD’nin atom bombası denemeleri yaptığı ıssız Bikini ve Enewetak adaları da yer alır.

İklimi:

İklim tropikal olmakla birlikte, serin alize rüzgârları sıcaklığın bir parça azalmasına yol açar. Yıllık ortalama sıcaklık 28°C, yağış tutan kuzeyde 500-800 mm, güneyde 4.600 mm.

Marshall Adaları

Kaynak: pixabay.com

Ekonomi:

Başlıca geçim kaynaklan tarım ve balıkçılıktır. Mercan Adaları’nda yetişebilen çok az bitkiden birkaçı olan hindistancevizi ve ekmekağacı başlıca yiyecek maddelerini oluşturur. Domuz besiciliği ve kümes hayvancılığı da yapılır.

Tarihi:

Adalar, adını 1788’de buraya ayak basan İngiliz kaptan John Marshall’dan alır. 1885’de adaları ele geçirmek isteyen Almanya, 1899’da bu toprakları İspanya’dan satın aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın denetimine giren adalar, savaş sonunda Milletler Cemiyeti tarafından bu ülkenin yönetimine bırakıldı. 1946’da BM’in adaların vekilliğine ilişkin önerisini kabul eden ABD, adaları kendi yönetimi altına aldı. Aynı yıl ABD’nin atom bombası denemeleri nedeniyle Bikini ve Enewetak adaları boşaltıldı. 1979’da halkın onayladığı anayasayla içişlerinde özerk bir cumhuriyet oldu ve seçilen bir meclisi ve (üyelik hakkı babadan oğula geçen) soylulardan oluşan bir üst meclisi içeren iki meclisli bir kongresi oluştu. 1982’de ABD ile yapılan bir sözleşme uyarınca ülkenin güvenliğini ABD sağlayacak, gerektiğinde ekonomik yardımda da bulunacaktı. 1986’da vesayet yönetimi statüsünün kaldırılmasıyla ülke tam özerk bir konum kazandı. 1991’de Marshal Adaları Cumhuriyeti, Fiji’nin aday göstermesi ve 80 ülkenin desteklemesiyle 17 Eylülde BM üyeliğine kabul edildi ve uluslararası platformda bağımsız bir ülke olarak tanındı.


Leave A Reply