Melanin Nedir? Melanin Yapısı ve Özellikleri

0
Advertisement

Melanin nedir, ne işe yarar? Melanin özellikleri, yapısı ve insan vücudundaki görevleri nelerdir? Melanin ve üretimi hakkında bilgi.

Melanin Nedir? Melanin Yapısı ve Özellikleri

Melanin, güneş ışığına maruz kaldıktan sonra cildi tazeleyen maddedir, fakat insanı daha bronz hale getirmek dışında vücutta başka birçok işlevi vardır. Aslında, melanin kelimesi tek bir maddeyi değil, birçok farklı koyu renkli pigmenti ifade eder. Bu, melaninin kimyasal özelliklerinin henüz tam olarak anlaşılmadığı anlamına gelir, ancak bu zor pigmentler ile ilgili bilimsel araştırmalar devam etmektedir.

Yapı

“Pigment Cell and Melanoma Research” dergisinde yer alan 2013 tarihli bir makaleye göre, melaninlerin tam kimyasal yapısı henüz bilinmemektedir. Yapının araştırılması, birçok farklı türde melanin olması gerçeğiyle karmaşıklaşmaktadır. Kelime bazen bilim adamları tarafından siyah ya da kahverengi renkli hayvanlarda bulunan herhangi bir pigmente başvurmak için kullanılır. Ancak, 1995’te araştırmacı Giuseppe Prota, melanin teriminin bir tirozin molekülünden oluşturulmuş pigmentlerle sınırlandırılmasını önermiştir. İnsanlarda, eumelaninler ve feomelaninler olarak adlandırılan iki ana melanin kategorisi, Prota sınıflandırmasına girer. Eumelanin kahverengimsi siyah bir renktir ve feomelaninin daha kırmızı-sarı bir rengi vardır, ancak her ikisi de genellikle birlikte bulunur.

Formasyon

Melanin, tirosin hidroksilaz adı verilen bir enzim kullanılarak amino asit tirozinden yapılma oksitlenmiş bir dopa molekülünden oluşur. Temel genel melanin molekülü, oksitlenmiş dopanın bir polimeridir, yani tekrarlanan dopa ünitelerinden oluşur. Ultraviyole ışığa maruz kalmak, deride daha fazla melanin üretmek için tetikleyicidir. Daha sonra ciltte meydana gelen renk değişimi etkilenen kişide ne tür melaninin en belirgin olduğuna bağlıdır, çünkü koyu tenli ve saçlı insanların çok fazla eumelanin ve kızıl saçlı insanların çok fazla feomelaninleri vardır. Albinizm olan insanlar tirozini dopaya dönüştüren enzimden yoksundurlar ve bu da soluk cilt ve saç ile sonuçlanır.

Melanosit Üretimi

Vücutta melanin yapan hücrelere melanosit denir. Deri ve retina gibi yerlerde bulunurlar ve ultraviyole ışığın verdiği hasara karşı vücudu korumada çok değerlidirler. Melanin oluşturan tirozin ve ardından dopadan gelen kimyasal reaksiyonlar, melanozomlar olarak adlandırılan zara bağlı yapılarda elde edilir. Bir melanosit yeteri kadar melanin ürettiğinde, orjinal hücrenin parçasını, içindeki melanin ile sıkıştırarak melanin pigmentini alan komşu hücrelere bağlar. Melanin olmadan, ışık radyasyonu deri hücresinin DNA’sına zarar verebilir ve mutasyonlar üretebilir ve bu nedenle muhtemelen kanserler ve diğer hasarlar oluşabilir.

Advertisement

Leave A Reply