Meteor Yağmuru Nedir? Nasıl Oluşur?

0
Advertisement

Meteor yağmuru nedir, ne zamanlar ve nasıl meydana gelir? Meteor yağmurlarının oluşumu, gözlemlenebilmesi ve özellikleri hakkında bilgi.

Meteor yağmuru nedir, nasıl oluşur?

Bir meteor yağmurunun vakti geldiğinde, yıldızların altında bir gözlem yapmak için teleskop, dürbün veya yüksek bir dağa ihtiyacınız olmaz. Sıcak bir uyku tulumu ve gecenin ortasında sizi uyandıracak bir alarm saati işinizi görür. Sonrasında gökyüzünün altında uzanıp, şovun tadını çıkarabilirsiniz.

Meteor yağmuru nedir?

Bir meteor, Dünya atmosferine giren bir uzay kayası ya da meteoridir. Uzay kayaları yeryüzüne doğru düştükçe, havanın direnci ve sürtünme, kayayı aşırı derecede ısıtır. Kayan yıldızların arkasında bıraktığı yol gibi görülen parlak çizgi aslında kayanın kendisi yada bir yıldız değil, aşırı ısınan meteoridin atmosfere yaydığı sıcak havadır.

Dünya bir anda birçok göktaşıyla karşılaştığında, buna meteor yağmuru diyoruz.

Dünya neden aynı anda birçok meteoroidle karşılaşır? Kuyrukluyıldızlar, Dünya ve diğer gezegenler gibi, güneşin yörüngesindedir. Gezegenlerin neredeyse dairesel yörüngesinden farklı olarak, kuyruklu yıldızların yörüngeleri genellikle çok yanlıdır.

Advertisement

Bir kuyrukluyıldız güneşe yaklaştıkça buzlu yüzeyin bir kısmı kaynayarak birçok toz ve kaya parçacığını serbest bırakır. Güneşin ısısı, gittikçe daha fazla buzu ısıtarak, toz ve kaya parçacığına yol açtığı için, özellikle iç güneş sisteminde (yaşadığımız yer) kaya parçacıkları, kuyrukluyıldızın yolu boyunca dışarı atılır. Güneş’in etrafındaki yolculuğu sırasında Dünya’nın yörüngesi, yılda bir kaç kez, bir kuyruklu yıldızın yörüngesi ile çakışır ve Dünya bir grup kuyruklu yıldızın saçtığı meteroidlerin arasında kalır.

Endişelenmeyin!

Göktaşlarının boyutları genellikle çok küçüktür. Genellikle atmosferimize girdiklerinde, hızlıca yanacak kadar küçüktürler, bu yüzden Dünya’nın yüzeyine çarpma ihtimalleri çok azdır. Ama gecenin ortasında güzel bir
meteor yağmuru gösterisi sunarlar.

Bir meteor yağmurunun, parlayan çizgileri Dünya’da herhangi bir yerde gökyüzünde görünebilir, ancak “kuyrukları” nın hepsi gökyüzündeki aynı noktaya geri dönmüş gibi görünür. Çünkü tüm göktaşları bize aynı açıdan yaklaşırlar ve Dünya’ya yaklaştıkça, bakış açısının etkisi onları daha uzaklara ayırıyor gibi görüyor. Demiryolu raylarının ortasında durmak ve iki parçanın uzaktan nasıl bir araya geldiğini görmek gibi.

Meteor yağmuru göktaşlarının geldiği takımyıldızlarının adlarıyla isimlendirilir. Örneğin, her yıl ekim ayında meydana gelen Orionid Meteor yağmuru, Avcı Orion takımyıldızı yakınlarında ortaya çıkmaktadır.

Meteor Yağmurlarının Tarihleri

İşte büyük meteor yağmurlarının tarihleri. Ay dolunaysa veya dolunay yakınsa, çok fazla meteorid göremezsiniz. Bazı yıllar, saat başına görülen meteor sayısı diğerlerinden daha iyidir. Yılın belli günlerinde görülme oranları en yüksektir.

Quadrantids Aralık Ocak
Lyrids Nisan
Perseids Ağustos
Orionids Ekim
Leonids Kasım
Geminids Aralık

Advertisement


Leave A Reply