Miletli Anaksimenes Kimdir? Antik Yunan Dönemi Filozofun Hayatı ve Felsefesi

0
Advertisement

Anaksimenes kimdir? Ünlü filozof Miletli Anaksimenes hayatı, biyografisi, felsefesi ve eserleri hakkında bilgi.

Anaksimenes; Eski Yunan filozofudur (Miletos İÖ 585-ay.y. 525). Miletos Felsefe Okulu’nun son filozofudur. Anaksimandros ve Parmenides’in öğrencisi oldu; fizik ve astronomi öğrendi. Thales ve Anaksimandros gibi, ilkçağ düşüncesinin temel sorunlarından biri olan ana madde (arkhe) sorunuyla ilgilendi. Anaksimenes’e göre canlı olan evrenin ana maddesi ve özü havadır. Evrede doğum ve ölüm vardır. Bütün yaşayan canlılar gibi evren de nefes alır. Hava evrene yaşam veren bir gerçekliktir. Sonsuz olan hava, evren içinde bir birlik ilkesidir. Evreni düzenli ve anlaşılır kılar. Her şey havadan doğar ve ona dönüşür.

Özsel olarak değişmeyen, sonsuz olan, sonsuzca kuşatan hava sürekli hareket eder. Hava ile varlıklar arasındaki oluş ve yaratılış ilişkisin de bu hareketlilik yaratır. Anaksimenes’e göre evrendeki her değişiklik havanın yoğunlaşmasından (sıkışma) ya da seyrekleşmesinden (gevşeme) meydana gelir. Havanın düzgülü yoğunlaşmasından soğuk, seyrekleşmesinden sıcak oluşur. Ateş seyrekleşmiş havadır. Rüzgârlar, daha az yoğun hava kütlelerince itilmiş olan ve yoğunlaşan havadır. Kalınlaşan ve ezilerek yoğunluğu artan hava, sürekli yeni varlıklar yaratır. Bu nedenle evren sonsuz bir oluş içindedir. Evrene canlılık getiren hava, insan bedenine girince ona da yaşam verir. Canlıda ruh, evrende birlik ilkesi taşır, etkin kılar ve biçim verir. Anaksimenes’in düşünceleri kendisinden sonra gelen filozoflardan Pitagoras ve Anaksagoras’ı etkilemiştir.

Miletli Anaksimenes

Kaynak : wikipedia.org

Hayatı

Anaximenes’in hayatı hakkında, Miletoslu Eurystratus’un oğlu ve Anaksimandros’un öğrencisi veya arkadaşı olması dışında hiçbir şey bilinmemektedir. Bazıları onun aynı zamanda Elealı Parmenides’in öğrencisi olduğunu söylüyor, ancak bu pek olası görünmüyor. Hayatının en azından bir kısmını Pers egemenliği altında geçirdiğinden, Yunan işgaline karşı İyon isyanına tanık olmuş olabilir. Mektuplarda, Pisagor’un felsefi gelişimi üzerindeki herhangi bir etki muhtemelen küçük olmasına rağmen (dünyayı mitolojik olmayan terimlerle açıklama arzusu dışında) Pisagor ile iletişim halinde olduğuna dair bazı kanıtlar vardır.

Felsefesi

Diogenes Laërtius’a (MS 2. veya 3. yüzyılda yaşayan Yunan filozoflarının biyografisini yazan) göre, Anaximenes, felsefi görüşlerini Helenistik döneme kadar varlığını sürdüren bir kitapta yazmıştır, ancak şimdi ondan hiçbir şey kalmamıştır.

Kendisinden önceki diğer Miletoslu filozoflar gibi, Anaximenes’in de temel kaygısı, evrendeki her şeyin tek kaynağını (Monizm) belirlemekti. İlk Miletoslu Thales bunu su olarak kabul etmişti. Öğrencisi Anaximander, doğada bulunan tüm karşıtlıkları tek bir öğenin yeterince açıklayamadığını savunarak bunu biraz geliştirdi ve “apeiron” adını verdiği sonsuz ve sınırsız bir ilkel kütlenin çözümünü önerdi.

Advertisement

Anaximenes, aslında tek bir elementin her şeyin kaynağı olduğu ve bu elementin hava olarak kabul ettiği fikrini gözden geçirerek bir adım geri gidebilir (aslında Yunanca “aer” kelimesi aynı zamanda “sis” veya “buhar” anlamına da gelir. soluduğumuz normal hava). Bir zamanlar her şeyin hava olduğunu ve şimdi bile her şeyin farklı yoğunluk derecelerinde hava olduğunu savundu. Hava sonsuz ve sürekli hareket halinde olduğundan, aslında onu üretmeden her şeyi üretebilir.

Isının (onu genişleten) ve soğuğun (onu daraltan) ve buna bağlı seyreltme (havanın ayrılması) ve yoğunlaşmanın (havanın bir araya gelmesi) etkisi altında, hava yavaş yavaş varoluşun çeşitli evrelerini ve tüm organize dünyanın malzemeleri. Anaximenes, yünün keçe yapmak için sıkıştırıldığı sürece benzer şekilde, “keçeleme” adı verilen bir işlemle birleştirilen ipliklere havanın çekildiğine inanıyordu. Bu nedenle, çok yakın hava katı bir sıvıydı, daha az yakındı vb.

Bu nedenle, Anaximenes maddi değişimi açıklamak için günlük deneyimlerden tanıdık doğal süreçleri kullandı ve bu açıdan en azından onun teorisi Thales ve Anaximander’in teorilerine göre bir ilerlemeydi.

Anaximenes’e göre, dünya, çevreleyen havada yüzen geniş bir disktir. Güneş ve yıldızların aynı yoğunlaşma ve seyrelme süreçleriyle oluşturulduğunu ve bu cisimlerin alevli doğasının basitçe hareketlerinin hızından kaynaklandığını savundu. Ayrıca ilkelerini çeşitli doğal fenomenleri açıklamak için kullandı: gök gürültüsü ve şimşek, bulutlardan çıkan rüzgarın sonucudur; gökkuşağı, bulutların üzerine düşen güneş ışınlarının sonucudur; depremler, yeryüzünün yağmurlarla ıslandıktan sonra kururken çatlamasıyla meydana gelir; dolu, donmuş yağmur suyunun sonucudur; vb.

Anaximenes ayrıca ilk maddi ilkeyi ilahi olanla eşitledi, böylece hem sonsuz hem de ebedi olan “hava Tanrı’dır”. Bu nedenle, Yunan tanrılarının panteonu, gerçekten ilahi havanın türevlerinden başka bir şey değildi. Aynı şekilde, bireylerin ruhları da havadan (veya nefesten) oluşur ve havanın tüm dünyayı kapladığı gibi bizi bir arada tutarlar.

Advertisement


Leave A Reply