Mısır Güneş Tanrısı Ra’nın Özellikleri, Güçleri, Hikayesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Antik Mısır’ın güneş tanrısı olan RA’nın özellikleri nelerdir? Ra’nın hikayesi, güçleri, ailesi, tapınakları ve inançlar hakkında bilgi.

Mısır Güneş Tanrısı RA
Eski Mısırlılar’ın güneş tanrısıdır. Başında güneşi temsil eden bir daire bulunan bir insan biçiminde olarak düşünülür, dünyayı onun kurduğuna, günlük hayatı onun düzenlediğine inanılırdı. Sabahları doğudan kalkıp güney üzerinden dolaşarak akşama batıya vardığı, geceleri de batıdan kalkarak kuzey üzerinden dolaşıp doğuya geldiği, böylece dünyayı kontrol ettiği sanılırdı.

İnsanları yaratanın Ra olduğuna inanıldığı için Firavunların ilki olarak kabul edilirdi. Efsaneye göre yüzyıllar boyunca Mısır’da hüküm sürdükten sonra insanların kendisini tahtından indirmek istediklerini görünce kaplan başlı bir tanrıçaya emrederek insanların çoğunu öldürtmüş, nasılsa kurtulanları da bağışlamıştır.

İsim

Ra’nın güneş ve yaratılışın tanrısı olduğu düşünülüyordu. Ra’nın adı Re ve Amun’dan geldi. Re adı Yukarı Mısır’dan ve Amun adı Aşağı Mısır’dan geldi. Yukarı ve Aşağı Mısır bir araya geldiğinde adını Amun-Re olarak değiştirdiler. Binlerce yıl içinde Amun-Re adı Amun-Ra’ya ve daha sonra sadece Ra’ya dönüştü. O andan itibaren insanlar ona Re veya Ra adını verdiler. Ra, Mısır dilinde “ağız” anlamına gelirdi.

Görünüm

Ra’nın birçok formu vardır. En bilinen şekli, şahin başlı ve üstünde güneş diski olan adamdır. Ayrıca bir bok böceği veya bir insan olarak tasvir edilebilir. Biri bir koç olan Amun-Ra, diğeri ise bir gökyüzü güneş tanrısı olan Ra-Hakorthaty.

Dostlar ve düşmanlar

Orta Krallık’ta bir süre Ra ve Osiris arkadaş oldular. Bu olağandışıydı çünkü Osiris Yeraltı Dünyasında, Ra ise Göklerde yaşıyordu. Diğer tüm tanrılar Ra ile arkadaş olmak istediler. Ra ile arkadaş olsalar, Ra’nın onlara gizli adını söyleyeceğini umuyorlardı. Ama Ra’nın bazı düşmanları vardı. Seth bazen Ra’nın düşmanıydı ama Seth, Ra’nın bir yılan tanrısı olan Apep ile savaşmasına yardım etti. Seth’in Ra’ya yardım etmesi, tüm tanrılara Seth’in o kadar da kötü olmadığını hatırlattı. İsis, Ra’nın başka bir düşmanıydı, kocası Osiris’in tanrıların kralı olabilmesi için ona gizli adını vermesi için onu kandırmıştı.

Advertisement
Ra

Kaynak: commons.wikimedia.org

Tapınak

Ra kültü, II Hanedanlığı döneminden itibaren büyümeye başladı ve Ra’yı güneş tanrısı yaptı. IV Hanedanlığı tarafından Firavunlar “Ra’nın Oğulları” olarak görülüyordu. V Hanedanlığı’nda bir devlet tanrısı olduğunda ibadeti çok arttı. Firavunlar onun onuruna piramitler, dikilitaşlar ve güneş tapınakları yaptırdı.

Güçleri

Güçler söz konusu olduğunda Ra’nın en büyük Mısır tanrısı olduğuna inanılıyordu. Güçleri gizli adına yaşıyor. Gizli adını yalnızca o biliyordu, bu yüzden güçleri yalnızca o kullanabilirdi. Ülkedeki en iyi güçlere sahip olduğu söylendi. Her şeyi yapabilirdi, insanları yarattı, dünyayı yarattı ve gökleri yarattı. İşte güçleri bu kadar büyüktü. Bir gün İsis onun güçlerine sahip olmak istedi ve günlük yürüyüşüne onu zehirlemesi için bir yılan gönderdi. Yılanların zehirli ısırığı o kadar acı vericiydi ki Ra pes etti ve ona yaratılışın gizli adını söyledi. Sonra İsis, kocası Osiris kral olabilsin diye Ra’yı Duat’a (Ruhlar Dünyası) sürdü.

Ailesi

Ra’nın Nut’la (torunu) kızının adı aşk tanrıçası Hathor’du. Ra’nın iki çocuğu vardı, hava tanrısı Shu ve sabah çiyi tanrıçası Tefnut. Gök tanrıçası Nut ve yer tanrısı Geb adında iki çocukları oldu. Ev tanrıçası İsis, yas tanrıçası Nephthys, çöl tanrısı Set ve ahiret tanrısı Osiris adında dört çocukları oldu. Çiftleştiler ve iki çocukları daha oldu, mumyalama tanrısı Anubis ve gökyüzü tanrısı Horus.


Leave A Reply