Namık İsmail kimdir ve ne yapmıştır? Ünlü Türk ressam Namık İsmail hayatı, biyografisi, eserleri, tabloları hakkında bilgi.
Namık İsmail
Namık İsmail; ressamdır (İstanbul 1890-ay.y. 1935).
Galatasaray Lisesi’ nde çalışmalarına başladı. 1911’de son sınıftan ayrılarak resim öğrenimi için Paris’e gitti. Birinci Dünya Savaşı’nda Kafkas cephesine gitti. Savaş resimleri yapan ressamlarla birlikte çalıştı. Resimlerini Celal Esat (Arseven) ile birlikte Berlin ve Viyana’da sergiledi (1917). 1919’da yurda döndü. Bir süre resim öğretmenliği, İleri gazetesinde ressamlık ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1922’de yeniden Paris’e gitti. 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi’nin yöneticisi oldu ve ölümüne kadar bu görevi sürdürdü.
Fransız izlenimcilerinden etkilendiyse de hiçbir zaman saf bir izlenimci olmadı. Manzaralarında kimi zaman uyumlu maviler, sarılar ve yeşiller kullanarak, hafif fırça vuruşlarıyla izlenimcilerin ışıltılı etkisini elde etti, kimi zaman da parlak renkler ve karşıt tonlarla, yoğun bir boya hamuruyla, kalın fırça vuruşlarıyla dışa vurumculuğa yaklaştı. Portre ve çıplakların çoğunlukta olduğu figürsel resimlerinde gerçekçi bir tutum ve güçlü bir desen anlayışı görülür. Türk resim sanatında kişisel biçim ayrımlarının belirginlik kazanmasını sağlayan büyük ustalardan biridir.
Başlıca eserleri:
Sedirde Uzanan Kadın (1917, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi), Harman (1920, ay. y.), Mediha Hanım’ın Portresi (1920; ay.y), Manolya (1922; özel kol.), Bursa’da Şadırvan (1925-1926; özel. kol.), Uzanan Çıplak (1927; İzmir Resim ve Heykel Müzesi), Denizde Vapur (1935; Mersin Güzel Sanatlar galerisi).
Kaynak 2
Namık İsmail;(1890 – 1935)
Ünlü bir ressamımızdır. İstanbul’da doğdu. Hamidiye Mektebi’nde, St. Pulcherlie, St. Benoit gibi Fransız okullarına devam ettikten sonra, Galatasaray’a girdi. Okulun Fransızca kısmından son sınıfa geldiği halde Arapça’dan imtihan veremediği için öğrenimini bırakmak zorunda kaldı.
Namık İsmail daha lisedeyken resme olan yeteneği meydana çıkmıştı. Galatasaray müdürü Tevfik Fikret’ten, lisenin resim öğretmeni Şevket Dağ’dan, akrabalarından teşvik gördü. İkinci Meşrutiyet’in ilânından sonra ailesi onu resim tahsili için Paris’e gönderdi. İlkin Julian Akademisi’nde, 1912-1914 arasında da Çallı İbrahim’in teşvikiyle, Cormon Atölyesi’nde çalıştı. Birinci Dünya Savaşı’nda yedek subay olarak Kafkas cephesinde bulundu. Daha sonra, savaş resimleri yapmak üzere, başka ressamlarla birlikte Genel Karagâh’ta çalıştı. Yapılan resimleri sergilemek üzere Celal Esat Arseven’le birlikte Berlin’e gönderildi. Namık İsmail, orada iki yıl Corynth’in Atölyesi’ne devam etti. Paris’te, Pierre Loti’nin «Les Desenchantees» adlı romanının resimli baskısı için açılan yarışmayı kazandı Memlekete dönünce önce müfettiş, sonra Güzel Sanatlar Akademisi’ne müdür tayin edildi. Ölünceye kadar da bu görevde kaldı.
Namık İsmail, akademik tarzda çalışan empresyonist bir ressamdı. Güzel Sanatlar Akademisi müdürlüğünde çok verimli çalışmaları oldu. Akademinin ikinci kurucusu diye anıldı. Eserleri Resim ve Heykel Müzesi’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’nda, özel koleksiyonlarda bulunur.