Nicolaus Zinzendorf Kimdir? Alman Dini Liderin Hayatı Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Nicolaus Zinzendorf kimdir? Alman bir dini lider olan Nicolaus Zinzendorf’un hayatı ve yaşadığı dönemlerde yaptıkları nelerdir?

Nicolaus Zinzendorf

Nicolaus Zinzendorf; Alman dini lideri: b. Dresden, Saksonya, 26 Mayıs 1700; d. Herrnhut, 9 Mayıs 1760. Ailesi Pietizm’e bağlıydı ve bu hareketin kurucusu Philipp Jakob Spener onun vaftiz babasıydı. Wittenberg Üniversitesi’nde eğitim gördü. Doğuştan ve eğitimden kurye olarak hizmet etmeye uygundu, ancak derin dini mesleği, Dresden’deki Saksonya kralının sarayındaki küçük bir görevde onu mutsuz etti. 1722’de Avusturya‘daki zulümden kaçan Moravya mezhebinin bazı üyelerinin Dresden yakınlarındaki mülküne yerleşmesine izin verdiğinde neredeyse tesadüfen iş hayatına atıldı. Herrnhut (Lord’s Watch) adı verilen küçük köyleri, zamanının çoğunu işgal etti ve 1727’de mahkeme yerinden istifa etti ve manevi bir baba olarak kendini bu topluluğa adadı.

Zinzendorf’un en karakteristik teolojik vurguları, Mesih’e kişisel bir dönüşüm ve O’nunla sürekli yakın bir kişisel paydaşlık üzerineydi. Bu ilkeler, Herrnhut’taki “kardeşlik” planlarında görülebilir. Zinzendorf, üyelerinin kutsallığı Lutheran cemaat rahibinden almaları konusunda ısrar etti, ancak grubun ruhunun Lutheranizm ile çok az ortak noktası vardı. Tüm topluluk, üyelerin yaş, cinsiyet ve medeni durumuna göre belirlenen “korolara” bölünmüş ve aileye dayalı bir manastır sistemi olarak tanımlanmıştır.

1734’te Zinzendorf, muhtemelen bunun kendisine yöneltilen eleştirilerin bir kısmını susturacağına inanarak bir Lutheran bakanı olarak atandı. Bununla birlikte, 1736’da, yetkililer mülkünde mezhepsel bir mezhep yarattığından korktukları için Saksonya’dan sürgün edildi. 1737’de Moravya Kilisesi’nin piskoposu olarak atandı. Sakson makamları, 1747’ye kadar sürgününü iptal etmedi ve Zinzendorf, hayatının geri kalanını çeşitli Moravya yerleşimleri ve misyon istasyonları arasında dolaşarak geçirdi. 1742’nin tamamını, Moravyalı Bethlehem topluluğunu adlandırmaktan ve kurmaktan sorumlu olduğu Pensilvanya‘da geçirdi. O da İngiltere’de bir süre (1749-1755) yaşadı.

Amerika’dan dönüşünde Zinzendorf, Mesih’e çocuksu bir yanıt verilmesi gerektiğini vurgulamaya başladı. Pietizmin en büyük tehlikesi olan duygusallık, bu öğretiyi “eleme dönemi” olarak bilinen ve bazı aşırı eğilimlerin damgasını vurduğu talihsiz bir olaya dönüştürdü. Bu olay kısa sürse de Zinzendorf’un karşıtları tarafından unutulmadı ve kontun kendisi için hüzünlü bir anı olarak kaldı.

Advertisement

Zinzendorf, birçoğu Moravya Kilisesi dışında yaygın olarak kullanılan yüzlerce ilahi yazdı. Başlıca başarısı, dağınık ve neredeyse sönmüş Moravya Kilisesi’ni canlandırmak, onu evanjelik bir pietist teolojiye dayalı bir kardeşlik haline getirmek ve ona misyonerlik hizmeti için dünya çapında bir vizyon kazandırmaktı.


Leave A Reply