Öğrenme Kabiliyeti Nasıl Yükseltilir? Öğrenmeyi Kolaylaştıran Besinler

0
Advertisement

Öğrenme kabiliyetinizi yükselten ya da kolaylaştıran yiyecekler, besinler hangileridir? Öğrenme kabiliyetine olumlu etki etmek ve yükseltmek.

insan felsefesi

Kaynak: pixabay.com

Öğrenme kabiliyeti nasıl yükseltilir?

Vücudumuzun toplam ağırlığının sadece yüzde ikisini ya da üçünü oluşturan beynimiz, buna rağmen vücudumuzda en çok çalışan organ ve en çok enerji tüketen organımızdır. Metabolizmamızda yer alan günlük enerjimizin yüzde otuzluk bir kısmını tüketen beynimiz bu tüketim içerisinde sadece glikozlardan faydalanmaktadır.

Uzmanların konu hakkındaki yaptıkları araştırmalarda, besinlerimizin arasında özellikle hafızamızı güçlendiren ve algı seviyemizi arttıran belirli yiyeceklerin olduğu ortaya çıkartılmıştır. Bu sebepten ötürü öğrenme kabiliyetine destek olunması adına özellikle tüketilmesi gereken pek çok yararlı besin bulunmaktadır.

Ancak bu noktada düşülen ortak hata, sadece besinlere güvenerek hiç bir önlem olmadan sürekli hafızanın ve öğrenme güdüsünün yerinde kalacağı düşüncesidir. Bu inanış kesinlikle yanlış olup, bilinmesi gereken tek nokta bu besinlerin öğrenme yeteneğine katkı mahiyetinde tüketilebildiğidir. Normal şartlarda sürekli beynimizi aktif tutarak, zeka oyunlarıyla ilgilenerek, bulmaca çözerek ya da benzer hafızaya katkı yapacak aktivitelerde bulunarak ortak paydada öğrenme işimizi ve hafızamızı güçlendirmemiz en doğrusu olacaktır.

Mevcut olan hafıza yapısını ve beyin gelişimini maksimum seviyede kullanmak adına yapacağımız dengeli beslenme prosedürüyle bununla bağlantılı olarak öğrenme kabiliyetimizi de mutlaka geliştirmiş olma durumumuz olacaktır. Hem dengeli hem de yeterli beslenme koşullarında, beş besin grubu başlıkları altında toplanan yiyecekleri tükettiğimiz takdirde öğrenme kabiliyetimizin otomatikman yükselmesi durumu bulunmaktadır.

Bahsedilen bu yiyecek grupları; et ürünleri, süt ve yoğurt ürünleri, ekmek ürünü, yağ ve şeker ürünleriyle sebze ve meyve ürünleridir. Bu ürünlerden yeterli miktarda tüketildiğinde hem hafızamızı güçlendirip koruma altına almamız mümkündür hem de aynı zamanda öğrenme kabiliyetimizi her daim yüksek seviyelerde tutabilme imkanımız bulunmaktadır.

Advertisement
beyin egitim

Kaynak: pixabay.com

Öğrenme durumunu yükseltmek için nasıl beslenilmelidir?

Kolin denilen vitamin, B vitamininin bir türüdür ve vücuda alınan yağların enerjiye çevrilmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca bir diğer önemli görevi de sinirlerin iletimine yardımcı olmasıdır. Konuyla ilgili yapılan araştırmalarda hafızanın güçlenmesi için kolinin ciddi anlamda etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Kolin ihtiyacının karşılanması için her türlü hayvan etinin ve sebzenin tüketilmesi yeterlidir. Böylelikle öğrenme güdümüz de perçinlenmiş olacaktır.

Başka bir faydalı enzim olan folik asit ise, tamamen beyin sağlığı için gerekli olan bir üründür. Anne karnından itibaren hem beyin gelişimi için hem de zeka gelişimi için çok fazla önem arz etmektedir, hatta folik asit yetersizliği yaşanması ihtimalinde zeka geriliğinin dahi ortaya çıktığı görülmektedir. Bunun önüne geçebilmek ve beynimizi ihtiyaç duyduğu şeyden mahrum bırakmamak adına folik asit içeren yeşil sebzeleri, pirinci ve yeşil yapraklı meyveleri tüketmeyi ihmal etmememiz gerekmektedir.

Az önce bahsettiğimiz B grubu vitaminlerinden kolinin vücuda sağladığı faydaları düşünürseki, genel olarak tüm B vitaminleri türlerinin vücut içerisinde pek çok noktaya ve özellikle beyne faydaları olduğu söylenebilmektedir. Vücutta B vitamini türlerinin eksikliğinin yaşanması ihtimalinde belirtiler direkt olarak unutkanlık, konsantrasyon seviyesinde azalma ve öğrenme zorluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylelikle bu durumun yaşanmaması için bol miktarda kırmızı et, muz, yoğurt, ay çiçeği, kavun, balık, yeşil yapraklı sebzeler, süt, yer fıstığı, peynir, tavuk eti, enginar, brokoli, domates ve ıspanak gibi listeleyebileceğimiz daha pek çok yiyeceğin tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

beyin bilgi felsefe

Kaynak: pixabay.com

Vücudun istediği miktarlarda protein içeriğini metabolizmaya sokmak gerekir.

İyi ve rahat bir uyku alınmasına; bununla birlikte beynin de ertesi güne zinde ve öğrenmeye açık bir şekilde uyanmasına imkan sağlamaktadır. Fındık, ceviz, fıstık, kaju vb. kuruyemişler beynin öğrenme kapasitesini arttırmak için mutlaka tüketilmesi gereken kuruyemişler arasında yer almaktadırlar. Bu tip kuruyemişlerin içeriğinde bulunan yağ asitleri, beyindeki hücrelerin çalışmasında aktif rol oynamaktadır.

Beyni ve zekayı geliştirecek bir diğer öğe ise demir mineralidir. Demir mineralinin vücutta emiliminin sağlanması adına çalışan en önemli vitamin ise C vitaminidir. Bu sebepten ötürü demir içeren yiyeceklerin aynı zamanda C vitamini içeren diğer yiyeceklerle birlikte alınması dahilinde demirin emilimi çok daha kolay hale gelmektedir. Bunun için özellikle kivi, portakal, greyfurt, mandalina, kavun, incir, yeşil biber, limon, kırmızı biber gibi ürünlerin tüketimine özen gösterilmelidir.

Türk mutfağının yüzyıllardır süregelen beslenme alışkanlıkları da göz önüne alındığı zaman, çoğunluğun severek tükettiği ve faydalarından sıklıkla yarattığı ürünlerden biri de yumurtadır. Protein deposu olan bu ürün; hem bireyin çocukluğundan itibaren büyümesine ve gelişmesine, hem de hafızayı güçlendirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.

Advertisement

Tüm bunların dışında öğrenme kabiliyetini güçlendirmek adına atılacak adımlardan bir diğeri de, öğrenme esnasında dinlenilen müziğe özen göstermektir. Bireylerin böyle bir alışkanlığı olmasa da ya da sürekli aynı tarz müzikleri dinleyerek herhangi bir konuda öğrenme süreci geçiriyor olabilirler. Yine de dikkat etmeleri gereken nokta, bir öğrenme süreci geçirdiklerinde mümkün olduğunca barok tarzı müzik dinlemeli. Ya da larok tarzı müzikleri dinlemeye özen göstermeleridir. Öğrenmeyi kolaylaştıran müzikler konusunda verdiğimiz bu iki örnek doğrultusunda öğrenme sürecinin daha kolay olduğu belirlenmiştir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply