Omurga Hastalıkları Nelerdir?

0
Advertisement

Omurga kaynaklı olan omurga hastalıklarının sebepleri ve genel olarak omurga hastalıkları hakkında bilgi veren yazımız.

Omurga Hastalıkları
Düşme, çarpma, vurma gibi birtakım kazalar sonucunda omurga çeşitli yerlerinden sakatlanabilir. Kazaların derecesine göre, ya ancak deride, kaslar ezilir, yaralanır, ya da omurga kemiklerinde kırık, çatlak olur. Kaza çok şiddetli olur da omurilik zarar görürse, kollarda, bacaklarda birtakım felçler meydana gelebilir. Omurganın kırılması da çok tehlikeli durumlar doğurur.

Şekil Bozuklukları. — Küçük çocukların uğrayacakları bazı hastalıklar, kemikleri henüz iyice kireçlenmemiş olduğu için, omurganın eğrilmesine yol açabilir. Bu arada «raşitizm» denilen kemik hastalığından dolayı çocukların, öteki kemiklerinde olduğu gibi, omurgalarında da eğrilikler, çarpıklıklar, kamburluklar ortaya çıkabilir.

Öte yandan, okul çağındaki çocukların oturdukları masalar, sıralar sağlık kurallarına göre yapılmış olmazsa, omurgaları eğri, bozuk bir durum alır, sırtlarında «okul kamburluğu» ortaya çıkar.

İltihaplar. — Bazı mikroplu hastalıkların mikropları, omurgada iltihaplar yaparak bozukluğa yol açarlar. Bunların başında verem mikrobu gelir. Bu mikrop omurgaya yerleşip iltihap yaparsa omurlarda, bunları birbirine bağlayan eklemlerde bozukluklar olur, omurlar yer yer ezilip kötü biçimler alır. Buna «Pott hastalığı» denir. Uzun süren romatizmalar da omurgada eğriliklere yol açabilir.

Omurgada ortaya çıkan eğirliklerden dolayı kaburga kemikleri de üst üste binip çirkin bir biçim alabilir. Bu durumda, göğüs boşluğu daralır, akciğerlerde sıkışma olur, solunum, dolaşım işleri aksayarak daha başka hastalıklara yol açabilir.

Advertisement

Omurga hastalıklarının sebeplerine göre, çeşitli tedavi şekilleri vardır. Ancak unutulmamalıdır ki uzman bir hekim eşliğinde yapılan her şey sizi daha fazla tehlikeye atabilir. Tedaviler mutlaka ama mutlaka uzman hekim eşliğinde yapılmalıdır.
Omurga Hastalıkları


Leave A Reply