Orfe Cehennemde, Orphée aux Enfers Opera Konusu Jacques Offenbach

0
Advertisement

Orfe Cehennemde – Orphée aux Enfers operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Orfe Cehennemde konusu, özeti, hakkında bilgi.

Orfe Cehennemde – Orphée aux Enfers

İki perdelik operettir.

Metin: Hector Crémieux.
Besteci: Jacques Offenbach
İlk oynanış: 1858 Paris.

Başlıca kişiler:

Aristeus-Pluto, Jupiter, Orphée, Hans Styx, Mercure, Bacchus, Mars, Morphée, Eurydice, Diana, Juno, Venus, Cupide, Kamu Oyu Tanrısı, Minerva.

Konunun geçtiği çağ ve yer: Mitoloji çağında Yunanistan.

Advertisement

Konusu:

Kent konservatuarının direktörü Orphée’nin eşi güzel Eurydice yakışıklı Aristeus’u sevmekte, aşkını şarkısıyla açıklamaktan çekinmemektedir. Beri yanda Orphée’nin de karısından geri kalmadığı güzel peri Chloé’ye kemanıyla çaldığı serenadlardan anlaşılmaktadır. Durumu gören Eurydice’nin artık direnci kalmamıştır; tanrılara kavuşarak boşanmalarını isteyecektir. Kararını Orphée’ye söylediğinde adam pek sevinir. Fakat bu arada Kamu Oyu Tanrısı görünerek bu olayın halk arasında kötü karşılanacağını belirtir. Eurydice, tanrının ihtarına aldırmadan aslında Yeraltı Tanrısı Pluto olan Aristeus’la buluşur ve onu izleyerek kaybolur. Orphée kıvançla Chloé’ye giderken Kamu Oyu Tanrısı çevirir.

Baştanrı Jüpiter’in bu davranışına çok kızacağını anımsattıktan sonra ona gidip karısını alıp getirmesini öğütler, duruma Baştanrı’nın elkoymasını ister. Soruşturma Juno’nun doğru söylediğini gösterince Baştanrı Jupiter Pluto’yu çağırtır, kadını bırakmasını emreder. Beri yanda Pluto’nun uşağı Hans Styx Eurydice’yi görür görmez sevmiş, bir odaya gizlemiştir. Jupiter odayı bulur, kapısı altından kartını atarak onu akşam Olimpos dağındaki şölene çağırır. Şölen başlamış, Eurydice baş köşeye oturtulmuştur. Orphée girerek Baştanrı’dan karısını vermesini diler. Jüpiter dileği kabul eder, ancak bir koşulu vardır; Orphée kente dönünceye dek karısının yüzüne bakmayacaktır. Kamu Oyu Tanrısı bu karara pek sevinir, Orphée sonuçta eşine kavuşacaktır. Fakat Orphée de çok memnun olmuştur aynı karara; daha iki adım atmadan karısının yüzüne bakar. Artık Chloé’ye kavuşacak, bıktığı karısı Eurydice ise Tanrıların yanında kalacaktır.

Geçen yüzyıl ortalarında Avrupa aydınlarını saran eski Grek ve Roma mitolojisi düşkünlüğünden esinlenen besteci, aynı mitolojilerin pek tanınmış bir öyküsünü ustalıkla karikatürleştirmiş, ince bir mizahla ördüğü müziği bu üstün «parodi» örneğini süslemiştir.

Tanınmış bölümler:

«Can-Can», «Cehennem Galop’u», «Tanrıların Uyku Sahnesi».


Leave A Reply