Oturak Alemi nedir? Oturak alemi geleneği nerelerde vardır, neler yapılır, özellikleri nelerdir? Oturak Alemi hakkında bilgi.
Oturak Alemi Nedir?
Oturak âlemi, Anadolu’da saz ve söz eşliğinde içki içilip kadın oynatılan eğlencedir. Ayıplandığı ya da başkalarının rahatsız olmasından kaçınıldığı için gizli yapılırdı. Başta Konya olmak üzere, Orta Anadolu kentlerinde değişik adlar altında düzenlenen eğlencelerin en yaygınlarındandı. Genellikle dikkati çekmeyecek yerlerde ya da yılın belli dönemlerinde, boş duran bağ ve yayla evlerinde yapılan oturak âlemini “efe” denen kişiler düzenlerdi. Katılanların uymak zorunda olduğu belirli kuralları bulunan bu eğlencelere birbirini tanıyan, sazdan sözden ve oyundan anlayan, sohbeti dinlenir, edep ve erkâna uymasını bilir kişiler çağrılırdı.
Eğlenceye katılanlar yaşlarına, toplumsal durumlarına göre ağırlanır, sâkiler de buna göre içki sunardı. Oturak âlemlerinde oynayan kadınlara karşı rahatsız edici davranışlarda bulunulmazdı. Oyuncu ya da yardımcı kadınlardan da davranışlarına özen göstermeleri beklenirdi.
Ankara yöresinde düzenlenen ve “cümbüş âlemi” diye adlandırılan benzer eğlenceler biraz daha değişikti. Kadın oynatma faslı sona erince erkekler zeybek oynarlar, daha sonra bozlak okunur ve misket düzeninden bir kalkma havası çalınarak eğlenceye son verilirdi.