Panama Muz Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bir çeşit muz hastalığı olan Panama muz hastalığı nedir, nasıl bir hastalıktır? Panama hastalığı nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi.

panama hastalığı

Psödostemin vasküler renk değişikliği semptomu (kesit görünümü) – Kaynak: commons.wikimedia.org

Panama hastalığı (veya Fusarium solgunluğu), muz bitkilerini etkileyen bir bitki hastalığıdır. Fusarium oxysporum f mantarının neden olduğu solma hastalığıdır. Patojen fungisitlere dirençlidir ve kontrolü bitki sağlığı önlemleriyle sınırlıdır.

1950’lerde, Panama hastalığı salgını ticari Gros Michel muz üretimini neredeyse yok etti. Gros Michel muzu, muzun baskın çeşidiydi ve Fusarium solgunluğu muazzam maliyetlere neden oldu ve üreticileri diğer, hastalığa dirençli çeşitlere geçmeye zorladı. Şu anda, Tropikal Yarış 4 (TR4) türünün neden olduğu yeni bir Panama hastalığı salgını, günümüzün en popüler çeşidi olan Cavendish muzunun üretimini tehdit ediyor.

Dağılım

Muz üreten ülkelerin tamamı Panama hastalığının salgınından etkilenmedi. Tropical Race 4 (TR4) ilk olarak Tayvan’da tanımlandı ve oradan hızla Endonezya, Çin, Malezya, Avustralya ve Filipinler’e yayıldı. Hastalık daha sonra 2013 yılında Ürdün’de tanımlandı. TR4 daha sonra Vietnam ve Laos’a ve Pakistan ve Lübnan’da bildirilen Orta Doğu’ya yayıldı. 2015 yılında hastalık daha sonra Afrika’ya sıçradı ve Mozambik ve Umman’da gayri resmi olarak ilan edildi. TR4, Ağustos 2019’da dünyanın en büyük muz ihracatçılarının bulunduğu Latin Amerika ülkesi Kolombiya’ya geldi.

panama hastalığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Semptomlar

Panama muz hastalığını karakterize etmeye yardımcı olan iki dış belirti:

  • Sarı yaprak sendromu, sonunda yaprak sapının bükülmesine yol açan yaprakların kenarlarının sararmasıdır.
  • Bazı çeşitlerde meydana gelen yeşil yaprak sendromu, yaprakların yeşil renginin kalıcılığı ve ardından yaprak sapının sarı yaprak sendromunda olduğu gibi bükülmesi ile işaretlenir. Dahili olarak, hastalık vasküler renk değişikliği ile karakterizedir. Bu, köklerde ve rizomlarda, patojen bitkinin besin ve su taşınmasını engellediği için sözdeostemde kırmızımsı kahverengi bir renge dönüşen bir sararma ile başlar.
  • Devam eden enfeksiyonla birlikte, muz sözde bedeni bölünebilir ve sonunda tüm bitki çöker.

Dış semptomlar genellikle muzun bakteriyel solgunluğunun semptomlarıyla karıştırılır, ancak iki hastalığı ayırt etmenin yolları şunlardır:

Advertisement
  • Fusarium solgunluğu yaşlı yapraktan genç yapraklara doğru ilerler, ancak bakteriyel solgunluk bunun tersidir.
  • Fusarium solgunluğunun büyüyen tomurcuklarda veya emicilerde herhangi bir semptomu yoktur, bitki içinde hiçbir eksüda görülmez ve meyvede semptom yoktur. Bakteriyel solgunluk, bozuk veya nekrotik tomurcuklar, bitki içinde bakteri sızıntısı ve meyve çürümesi ve nekroz ile karakterize edilebilir.
  • Bir muz bitkisi enfekte olduğunda, iyileşme nadirdir, ancak meydana gelirse, ortaya çıkan yeni emiciler zaten enfekte olacaktır ve ekilirse hastalığı yayabilir.


Leave A Reply