Paten Teknikleri

0
Advertisement

Paten kuralları, teknikleri nelerdir? Paten öğrenirken dikkat edilmesi gerekenler? Paten teknikleri hakkında bilgi

Paten Teknikleri

Paten öğrenme süresi; patene başlayanın fiziksel yapısına, kullanılan patenin kalitesine, egzersiz yapmak için ayrılan süreye ve antrenörün ders verebilme yeteneğine göre değişiklik gösterir. Paten öğrenmede önemli olan, çalışmaların düzenli bir program içinde yapılmasıdır.

Düşüşler: Buz üzerinde düşmek, yere veya toprağa düşmek kadar tehlikeli değildir. Bunun nedeni, fizik kanunu gereği buza değildiği anda kayarak yapılan sürüklenişin düşüşün şiddetini azaltmasıdır. Düşme tehlikesi geçirildiği zaman yapılacak olan, dizleri bükmek ve gevşemektir.

Hamle: Kayan dizin bükülüş ve gerilişini ayarlayarak, vücut ağırlığını bir ayaktan diğerine geçirerek, paten demirinin iç kenarıyla yapılan bir itiş hareketidir. Hamlede iten veya hamle yapan ayak, ileriye doğru kaymaya başlanan ayak değildir, iten ayak aslında hamleyi yapan ve ileriye doğru kaymayı sağlayan ayaktır. Hamle sırasında baş ve kayan ayağın demiri, daima denge alanının merkezi üzerinde olmalı ve orada kalmalıdır.

Hamlede dikkat edilmesi gereke-nen önemli noktalar:

Advertisement

a. Dizlerin itişten önce bükük, itişten sonra ise sırtın sürekli olarak dik tutulması,

b. itişin ön tıktıkla değil, paten bıçağı ile yapılması gerekliliğidir.

Geriye Doğru Kayma: Öne doğru paten kayma öğrenildikten sonra geriye doğru kayma öğrenilmelidir. Bu hareket ne kadar erken öğrenilirse o kadar iyi olur. Erken öğrenme özellikle yetişkinler için yararlıdır. Çünkü geriye doğru kaymanın öğrenilmesi güveni artırır ve çekingenliği yok eder.

İleri Kenarlar: Kenar çalışmasına başlanırken, serbest kalçanın pozisyonda tutulması için üzerine basınç uygulanmalıdır. Kenarın başlangıcında, arka pozisyonda olan serbest bacak dışında vücudun hiçbir kısmının oynamaması gerekir. Her kenarda vücudun tamamı kontrol altına alınana kadar çalışılmadır.

İleriye İç Kenarlar: Sağ ayak üzerinde ileri iç kenar kayılırken, omuzlar dik, serbest kol önde, izin ilerisinde ve içinde, kayan kol da izin dış tarafındadır. Bu şekilde eğer serbest ayaktaki paten demirinin arkası izin tam üzerinde ise pozisyon doğrudur.

Crossover (Çapraz): Bir kavis üzerinde serbest ayağın kayan ayak etrafından geçmesi hareketidir. Tüm çapraz kaymalarda serbest ayağın paten demiri, buz yüzeyine paralel ve çok alçak tutulmalıdır. Paten buza konulduğunda önce patenin demirinin orta kısmı buza değmelidir. Genelde patenciler her iki yöne crossover yapmayı zor bularak saat yönünün tersinde olanını tercih ederler.

Advertisement

Üç Dönüşü: Kavis üzerinde ileriden geriye ya da geriden ileriye tek ayak üzerinde yapılan dönüştür. Kavis üzerinde yapıldığında dış kenar üzerinde başlatılan bir dönüş, iç kenar üzerinde sona erer. Üç dönüşü, adını üzerinde başladığı kenardan alır. En sık rastlanan hata, üç dönüşünden önce omuzların yeteri kadar döndürülmemesidir. Bu hata dönüşü olanaksız hâle getirir, çünkü ayağı döndürmek için yeterli baskı yoktur.

Mohawk Dönüşü: Üç dönüşüne çok benzer. Aradaki fark; üç dönüşünde yön değiştirilirken ayak değişmediği hâlde, Mohawk dönüşünde ayak değiştirilmesidir. Ayrıca üç dönüşünde omuzlar tam olarak döndürülmeden dönüş yapmak mümkün değilken, Mohawk dönüşünde omuzlar tam olarak çevrilmeksizln dönüş tamamlanabilir.

Vals Üçü: Bu hareket normal bir ön dış üçten sonra ayak değiştirilip serbest ayağı dış geri kenara koyarak kavise devam etmekten oluşur. Bu harekete, çiftlerin birbirleri etrafında vals temposunda uyguladıkları hareketin en eski buz danslarında da kullanılması nedeniyle “vals üçü” denir.


Leave A Reply