Pekmez Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Pekmez nedir, neyden ve nasıl yapılır? Pekmezin özellikleri nelerdir,çeşitleri ve yapılışı nasıldır? Pekmez hakkında bilgi.

Pekmez Hakkında Bilgi

Pekmez, üzüm ya da dut gibi meyvelerin kaynatılarak koyulaştırılmış şırasıdır. Bazı durumlarda bal ya da şeker yerine kullanılır.

Bağbozumunda kesilen üzümler bakır leğenlerde ya da tahta teknelerde çıplak ayakla çiğnenerek suları çıkarılır. Günümüzde üzüm suyu çıkarmak için makinelerden de yararlanılmaktadır. Posalar atıldıktan sonra kalan su kazanlara ya da bakır leğenlere doldurulup harlı ateşte kaynatılır. Bu sırada içine, hem çabuk koyulaşması, hem de renginin açık olması amacıyla pekmez toprağı karıştırılır. Katılaşmaya başlarken ocaktan indirilir; ince tel elekten geçirilip yeniden kaynatılır. Kıvamına gelen pekmez ocaktan indirilip dinlendirmeye alınır.

Pekmezin rengi kirli sarıya yakındır. Bir de ak pekmez denen daha açık renkli pekmez vardır. Bu pekmezi yapmak için dört beş yumurtanın akıyla sarısı birbirine karıştırılıp kaynamakta olan pekmeze katılır. Leğenin başına karşılıklı oturan iki kişi, avuçlarıyla pekmezin üstüne vururlar. Bu işlem pekmezin kirli sarı rengi tahin rengine dönünceye değin, yaklaşık bir saat sürer. Bu pekmeze bazı yörelerde bulama da denir.

Dut pekmezi de yaygındır. Taze toplanan dutlar bakır bir leğene boşaltılıp harlı ateşte kaynatılır. Şırası akmaya başlayınca ocaktan indirilip küfelere ya da bez torbalara doldurulur. Sonra da bir leğenin içine konup üstüne kuvvetlice bastırılır. Leğene akan şıra yeniden üzüm pekmezinde olduğu gibi kaynatılır. Dut pekmezinin rengi daha açık olur.

Advertisement

Leave A Reply