Perikardit Nedir?

0
Advertisement

Perikardit nedir? Kalbi saran bir zar kesesinin iltihaplanmasına verilen isim olan perikardit hakkında bilgi.

Perikardit, kalbi saran perikart adlı zarsı kesenin iltihaplanması. Akut perikardite yol açan bozukluklardan bazıları kalp kasının (miyokart) bir bölümünün ölümüne yol açan miyokart enfarktüsü, kanda üre ve öbür azotlu metabolizma artıklarının çok yüksek düzeye ulaşmasıyla ortaya çıkan üremi, alerjiler ve bulaşıcı hastalıklardır.
Perikardit
Enfeksiyonların başında frengi, ateşli romatizma ve veremle öbür bakteri kökenliler sayılabilir. Virüs ya da tek hücreliler de perikardit etkeni olabilir; örneğin, amipli dizanteriye yol açan Entamoeba histolytica .karaciğerdeki apseden çıkıp perikartta yerleşebilir. Bunların yanı sıra enfeksiyon Histoplasma capsulatum gibi bir mantardan da kaynaklanabilir.

Perikarditli hasta kalbinin olduğu bölgede, boynunda ve omuzlarında ağrı duyar. Ağrı soluk alırken artabilir, öne doğru eğilmesiyle hafifler. Yatmak da ağrının artmasına ve sol kol, sol omuz ve boyuna yayılmasına neden olabilir. Soluk alıp vermekte güçlük çekebilir, halsiz, tedirgin ve çökkündür. Deri soluk ya da morarmıştır, ateş yükselebilir. Eletrokardiyogramda hastalığa özgü dalga değişiklikleri görülür; X ışınlarıyla çekilen filmle perikart boşluğunda sıvı biriktiği saptanabilir. Bu sıvının hızla artması kalp tamponadı olarak adlandırılır ve şoka yol açabilir. Tedavide sıvının yavaş yavaş vücut dışına çekilmesi ve hastalığa neden olan enfeksiyonun yok edilmesi amaçlanır.

Akut perikardit sonucunda kalbin çevresinde nedbe dokusunun gelişmesiyle birlikte bu doku kasılıp kalbin çalışmasına engel olabilir. Kronik sıkıştırıcı perikardit olarak bilinen bu durum perikardın cerrahi girişimle çıkarılmasıyla tedavi edilir.

Advertisement

Leave A Reply