Plati Balığı Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri, Üretimi ve Bakımı

0

Plati Balığı nasıl bir balıktır? Plati Balığı türleri, üretimi, yaşam koşulları, beslenmesi, bakımı ve özellikleri hakkında bilgi.

Plati balığı canlı doğuranların diğer üyeleriyle birlikte akvaryumlarda pek sık rastlanan türlerdendir. Anavatanı Meksika ve Guatemala yöreleridir. İçinde yaşayacağı akvaryum suyunun PH 7 ila 7,4 olması idealdir. Akvaryum suyunun 12 litresine bir çay kaşığı tuz konulması yarar sağlayacaktır. Severek yaşadığı ısı 24 C dır. Isı değişikliklerinden çabuk etkilenir. İyi bitkilendirilmiş akvaryumlardan hoşlanır. Akvaryum iyi havalandırılmalı, iyi filtre edilmeli, suyu berrak olmalıdır. Canlı ve kuru yemlerle dengeli bir besleme uygulanmalı, alg ve haşlanmış ıspanağın onun için gerekli bir besin olduğu unutulmamalıdır. Sık sık ve az oranda yemleme gelişmelerini çabuklaştıracaktır. Dişilerini erkeklerinden ayırmak için anal yüzgeç ve gonopod farklılığına dikkat etmek yeter. Ayrıca erkek daha canlı rengi ve daha ince gövdesiyle kendini belli eder.

Uzman üreticiler tarafından melezlendirme ve seçme yöntemleriyle pek çok: çekici türleri elde edilmiştir. Doğada da değişik melez türlerini bulmaktayız. Şöyle ki aynı ırmağın tali kollarında bu melezler adeta kantonlar halinde toplanmışlardır. Seçme yöntemiyle uzmanlar tarafından elde edilen seçkin türleri: Mavi, Kırmızı, Siyah, Limon sarısı, Altın sarısı, Saydam Görünümlü Beyaz Platiler olarak sıralayabiliriz. Bunun yanı sıra ilginç melezler de görülür. Kuyruk, yüzgeç ve karınları sarı veya kırmızı olup gövdelerine siyah rengin hakim olduğu, Tuxedo Plati, Siyah Kuyruklu Sarı veya Kırmızı Gövdeli Plati’ler, Kırçıl Plati, Formalı Plati, Simpson Plati, Kornet Plati bunlardan bazılarıdır.

plati balığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Üretimde iyi sonuçlara ulaşmak için melezlendirme ve seçme yöntemlerini siz de deneyebilirsiniz. Melezlendirmede kurulacak bir varsayımdan hareket edilmekle birlikte çoğu kez sürpriz sonuçlara ulaşabilmektedir. Seçme yönteminde de sürprizlerle karşılaşma olanağı vardır. Sabırlı ve yöntemlerini iyi çizen bir üreticinin istediği sonuca ulaşmaması için hiç bir neden yoktur. Ancak bu konuda bir kaç noktaya değinmenin yararlı olacağını umuyoruz. Plati üretiminde en verimli yaş altı ila onbeş aylık oldukları devredir. Altı aydan küçük yaşta doğum yapan dişinin yavruları çoğunlukla tam gelişmemiş olarak doğarlar ve hiç bir zaman ulaşmaları gereken normal boyut ve niteliklere varamazlar.

Seçme Yöntemi : Seçme yöntemini ele alacak olursak, başlangıç için genç Platilerin içinden renk, gövde ve yüzgeç yapısı yönünden üstün niteliklilerinin seçilmesi gerekir. Dişilerin kesin olarak hiç döllenmemiş olması zorunludur. Bu yöntemi üç devrede ele almamız mümkündür.

Birinci Devre :

Dört haftalıktan büyük olmamak şartıyla seçkin nitelikte iki dişi, iki erkek veya üç dişi üç erkek Plati temin edilmeli. Tercihen dişilerin ve erkeklerin ayrı ayrı üreticilerden alınarak aralarında döl bağıntısı olmaması sağlanmalıdır. Böylece değişik döllerin üstün niteliklerini kendinde toplayan bir tür elde etmek mümkün olabileceği gibi, kötü getirimlerin de izlerini silmek olasılığı elde edilebilecektir.

Hazırlanan uygun nitelikte iki akvaryuma dişiler ve erkekler ayrı ayrı konulur. Altı aylık oluncaya kadar dengeli bir beslenme uygulanarak en iyi biçimde gelişmeleri sağlanır. Bu süre içinde hiç bir şekilde biraraya getirilmemeli, dişiler erkeklerin bulunduğu akvaryuma içinde erkekler olmasa bile konulmamalıdır. Uygun çağa ulaştıklarında dişilerden ve erkeklerden en beğenilen birer tanesi seçilerek döllendirme için otuz litrelik iyi bitkilendirilmiş bir akvaryuma yerleştirilir ve ilk yavrularını verinceye kadar birlikte tutulur. Bu seçilen balıkların biçim ve renkte olduğu kadar sağlık ve hareketlilik açısından da mükemmel olmasına bakılmalıdır.

Elde edilecek ilk yavruların beş gün içinde cins ayırımları yapılarak ayrı ayrı akvaryumlara alınması gerekir. Küçük yavruların cinsel ayırımını yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Sekiz litrelik bir akvaryum alınarak bunun üç yanı siyah kartonlarla kapatılır. Bu kartonun bir yüzünün ortasından iki santim çapında bir delik açılır. Bu deliğin tam arkasına yüz wattlık bir lamba yerleştirilir. Akvaryumun yalnız bu noktadan ışık alması sağlanır. Bu özel akvaryuma bir veya iki tane yavru konulur. Dişi yavrunun anal yöresinde küçük bir koyu nokta, erkeğinde ise gonopod vardır. Yavru ışığın önünden geçerken büyüteç yardımıyla dişi erkekten kolayca ayırt edilir. Başka akvaryumlarda büyütülmek üzere bir diğerinden ayrılır. Her iki guruba da en iyi beslenme ve akvaryum koşulları sağlanır. Pişirilmiş tavuk karaciğeri ezmesi, karides yumurtası, karides unu, ince su piresi, alg, gibi yemlerle günde yedi sekiz kez az miktarlarda yenilenmelidir. Suları iyi filtre edilmeli, havalandırılmalı ve ısısı 24 C de sabit tutulmalıdır.

Plati Balığı

Kaynak : wikipedia.org

İkinci Devre :

Altı aylık olan ilk kuşağın yavrularından seçilecek üstün nitelikte bir dişi ve bir erkek diğerlerinden ayrılır, ancak bir araya konulmaz. Erkek yavru, annesiyle; dişi yavru, babasıyla ayrı ayrı akvaryumlarda döllenmeye alınır. Elde edilen yavrulara birinci devredeki işlem aynen uygulanır.

Üçüncü Devre :

Bu devrede bir değil iki çift ele alınır. Şöyle ki: Birinci çift olarak baba-kız çiftleşmesinden elde edilen seçkin erkek, ana-oğul çiftleşmesinden elde edilen seçkin dişiyle çiftleştirilir. İkinci çift olarak ise, ana-oğul çiftleşmesinden elde edilen erkek, baba-kız çiftleşmesinden elde edilen dişiyle çiftleştirilir. Ve bu çiftlerden alınan yavrular, ayni yöntemle dişileri erkeklerinden ayrılarak özenle yetiştirilir. Bu biçimde çapraz çiftleştirmeye devam edildiğinde daima üstün nitelikler taşıyan Plati yavruları elde edilecektir.


Leave A Reply