Presbiyopi Nedir? Nedenleri Belirtileri Teşhisi Tedavisi ve Önlenmesi

0
Advertisement

Presbiyopi nedir, neden olur? Presbiyopi önlenebilir mi, belirtileri nelerdir? Presbiyopi teşhis ve tedavi seçenekleri.

Presbiyopi nedir?

Presbiyopi, gözünüzün yakındaki nesnelere hızla odaklanma yeteneğini yavaşça kaybettiği bir göz rahatsızlığıdır. Doğal yaşlanma sürecinde herkesi etkileyen bir hastalıktır.

Presbiyopi

Işık gözünüze girdiğinde korneanızdan geçer. Sonra, göz bebeklerinizden geçer. İrisiniz, içinden geçen ışık miktarını ayarlamak için göz bebeğinizi açıp kapatan renkli halkadır. Göz bebeğinizden geçtikten sonra ışık merceğinizden geçer. En sağlıklı durumunda, lensiniz şekil değiştirir, böylece ışık ışınlarını daha da bükebilir ve onları gözünüzün arkasındaki retinanıza odaklayabilir. Ancak lensiniz yaşla birlikte daha az esnek hale gelir. O zaman şekli kolayca değiştiremez. Sonuç olarak, ışığı retinanıza odaklayacak şekilde bükemez.

Presbiyopi Belirtileri

Presbiyopinin en yaygın semptomları çoğu insan için 40 yaş civarında ortaya çıkar. Presbiyopi semptomları, tipik olarak, yakından okuma veya çalışma yeteneğinizde kademeli bir bozulmayı içerir.

Presbiyopinin yaygın semptomları şunlardır:

Advertisement
  • okuduktan veya yakın çalıştıktan sonra göz yorgunluğu veya baş ağrısı yaşamak
  • küçük yazıları okumakta güçlük çekmek
  • yakın iş yapmaktan yorulmak
  • okurken veya yakın çalışma yaparken daha parlak aydınlatmaya ihtiyaç duymak
  • doğru şekilde odaklanmak için okuma materyalini bir kol mesafesinde tutmaya ihtiyaç duymak
  • Size yakın nesneleri görme ve bunlara odaklanmada genel sorunlar
  • şaşılık

Hipermetrop veya ileri görüşlülük, presbiyopiye benzer semptomları olan bir durumdur. Ancak, bunlar iki farklı bozukluktur. Her iki durumda da, uzaktaki nesneler nettir ancak daha yakın nesneler bulanık görünür.

Hipermetrop, gözünüz normalden kısa olduğunda veya korneanız çok düz olduğunda ortaya çıkar. Bu malformasyonlarda ışık ışınları, presbiyopide olduğu gibi retinanızın arkasına odaklanır. Bununla birlikte hipermetrop, doğumda ortaya çıkan bir kırma hatasıdır. Hipermetropiye sahip olmak ve ardından yaşla birlikte presbiyopi geliştirmek mümkündür.

Presbiyopinin nedenleri

Gençken gözünüzdeki lens daha esnektir. Etrafını saran küçük kaslardan oluşan bir halka yardımıyla uzunluğunu veya şeklini değiştirebilir. Gözünüzü çevreleyen kaslar, lensinizi hem yakın hem de uzak görüntülere uyacak şekilde kolayca yeniden şekillendirebilir ve ayarlayabilir.

Yaşla birlikte, lensiniz ve lensinizi çevreleyen kas lifleri yavaşça esnekliğini kaybeder ve sertleşir. Sonuç olarak, lensiniz şekli değiştiremez ve yakın görüntülere odaklanmak için daralır. Lensinizin bu sertleşmesi ile gözünüz ışığı doğrudan retinanıza odaklayabilme yeteneğini kademeli olarak kaybeder.

Presbiyopi için Risk Faktörleri

Presbiyopi için en önemli risk faktörü yaştır. Çoğu insan 40 yaşına kadar yakın nesnelere odaklanma becerisini kaybeder. Bu herkesi etkiler, ancak bazı insanlar bunu diğerlerinden daha fazla fark eder.

Bazı hastalıklar veya ilaçlar 40 yaşın altındaki kişilerde presbiyopiye neden olabilir. Presbiyopi semptomları normalden daha erken ortaya çıktığında buna erken presbiyopi denir. Normalden daha erken yaşta presbiyopi semptomlarını fark ederseniz, altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Advertisement

Aşağıdaki durumlarda erken presbiyopi riskiniz daha yüksektir:

  • yeterli normal kan hücresi eksikliği olan anemi
  • kalp-damar hastalığı
  • diyabet veya kan şekerini metabolize etme zorlukları
  • hipermetrop veya ileri görüşlülük, bu, yakındaki nesneleri uzaktaki nesnelerden daha fazla görmekte zorlandığınız anlamına gelir
  • omurganızı ve beyninizi etkileyen bir otoimmün hastalık olan multipl skleroz
  • Sinirlerinizi ve kaslarınızı etkileyen nöromüsküler bir bozukluk olan myastenia gravis
  • göz travması veya hastalığı
  • damar yetmezliği veya zayıf kan akışı

Bazı reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar gözünüzün yakın görüntülere odaklanma yeteneğini azaltabilir. Aşağıdaki ilaçları almak sizi daha yüksek prematüre (erken) presbiyopi riskine sokabilir:

  • alkol kullanımı
  • anksiyete ilaçları
  • antidepresanlar
  • antihistaminikler
  • antipsikotikler
  • antispazmodikler
  • diüretikler
  • Sizi erken presbiyopi riskine sokabilecek diğer faktörler şunlardır:
  • kadın olmak
  • göz içi ameliyatı veya gözün içinde yapılan ameliyat
  • sağlıksız bir beslenme
  • hızlı dekompresyondan kaynaklanan ve tipik olarak çok hızlı yüzeye çıkan tüplü dalgıçlarda meydana gelen dekompresyon hastalığı

Presbiyopi teşhisi

Presbiyopi belirtilerinden herhangi birine sahipseniz, doktorunuza veya göz uzmanınıza başvurun. Belirtiler yaşamıyor olsanız bile 40 yaşına kadar göz muayenesi yaptırmalısınız.

Göz hastalığıyla ilişkili herhangi bir semptomu veya risk faktörü olmayan yetişkinler, 40 yaşında bir temel muayene yaptırmalıdır. Göz taraması, hastalığın erken belirtilerini ve başlayabilecek görme değişikliklerini belirleyebilir. Bazen bu yaş civarında herhangi bir belirti göstermez.

Presbiyopi, kapsamlı bir göz muayenesinin bir parçası olarak teşhis edilebilir. Tipik bir muayene, gözlerinizi hastalıkların ve görme bozukluklarının varlığı açısından değerlendirmek için yapılan testleri içerir. Doktorunuzun gözünüzün içini incelemesine izin vermek için muhtemelen göz bebeklerinizi özel göz damlalarıyla büyütülecektir.

okuma gözlüğü

Kaynak: pixabay.com

Presbiyopi tedavisi

Presbiyopinin kesin tedavisi yoktur. Bununla birlikte, görüşünüzü düzeltmek için çeşitli tedaviler mevcuttur. Durumunuza ve yaşam tarzınıza bağlı olarak, görüşünüzü düzeltmek için düzeltici lensler, kontakt lensler veya ameliyat arasından seçim yapabilirsiniz.

Reçetesiz Lensler

Presbiyopi olmadan önce gözlük kullanmanız gerekmediyse, reçetesiz okuma gözlüğü kullanabilirsiniz. Bu okuyucular tipik olarak eczaneler gibi perakende mağazalarında bulunur. Genellikle en iyi okuma veya yakın çalışma için işe yararlar.

Bir çift reçetesiz okuma gözlüğü seçerken, farklı büyütme derecelerini deneyin. Bir gazeteyi rahatça okumanızı sağlayan en düşük büyütmeyi seçin.

Reçeteli Lensler

Reçetesiz ürünlerden uygun bir büyütme bulamazsanız, presbiyopi için reçeteli lenslere ihtiyacınız olacaktır. Başka bir göz problemini düzeltmek için zaten lensleriniz varsa bir reçeteye de ihtiyacınız olacaktır. Aşağıdakiler gibi birkaç çeşit reçeteli lens vardır:

Presbiyopi dışında göz probleminiz yoksa ve gözlüğünüzü raftan satın almamayı tercih ediyorsanız, reçeteli okuma gözlüğü reçete edilebilir.

Bifokallerin, aralarında belirgin bir çizgi bulunan iki farklı odak türü vardır. Üst kısım mesafe için ayarlanırken, alt kısım okuma veya yakın çalışma için ayarlanır.

Advertisement

Progresif lensler bifokal lenslere benzer. Bununla birlikte, görünür bir çizgileri yoktur ve reçetenin uzak ve yakın bölümleri arasında daha kademeli bir geçiş sunarlar.

Üç odaklı gözlüklerin üç farklı odak noktası vardır. Bölümler yakın çalışma, orta menzil ve uzak görüş için ayarlanmıştır ve görünür çizgilerle veya bunlar olmadan yapılabilir.

Bifokal kontakt lensler, bifokal gözlüklerle aynı seçeneği sunar.

Monovizyon kontakt lensler, bir gözde uzak görüş için bir kontak lens seti ve diğer gözünüzde yakın çalışma için farklı bir kontakt lens seti takmanızı gerektirir.

Modifiye edilmiş monovizyon kontakt lensler, bir gözünüze bifokal kontakt lens ve diğer gözünüze mesafe için kontak lens takmanızı gerektirir. Her iki göz de mesafe için kullanılır, ancak okumak için yalnızca bir göz kullanılır ve beyniniz görüntüyü işlemek için gerektiği şekilde ayarlanır.

Gözleriniz, siz yaşlandıkça yakın nesnelere odaklanma yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye devam edecek. Sonuç olarak, reçetenizin göz doktorunuzun tavsiyesine göre gözden geçirilmesi ve değiştirilmesi gerekecektir.

Ameliyat

Presbiyopiyi tedavi etmek için birkaç cerrahi seçenek vardır. Örneğin:

İletken keratoplasti (CK), korneanızın eğriliğini değiştirmek için radyofrekans enerjisinin kullanılmasını içerir. Etkili olsa da, bazı insanlar için düzeltme zamanla azalabilir.

Lazer destekli yerinde keratomileusis (LASIK), monovizyon oluşturmak için kullanılabilir. Bu ayarlama, bir gözü yakın görüş için ve diğer gözü uzaklığa göre düzeltir.

Refraktif lens değişimi, doğal lensinizin çıkarılmasını içerir. Gözünüzün içinde, intraoküler lens implantı adı verilen sentetik bir lens ile değiştirilir.

Presbiyopinin komplikasyonları

Presbiyopiniz teşhis edilmemişse veya düzeltilmemişse, görüşünüz muhtemelen kademeli olarak bozulacaktır. Zamanla yaşam tarzınızı giderek daha fazla etkileyecektir. Düzeltme yapılmazsa önemli bir görme engeli yaşayabilirsiniz. İş yerinde ve günlük aktivitelerde olağan aktivite ve üretkenlik seviyenizi sürdürürken problemler geliştireceksiniz. Küçük yazıları okumak gibi işler zorlaştığında ve tedavi edilmediğinde baş ağrısı ve göz yorgunluğu riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Advertisement

Herkes yaşlandıkça presbiyopi geliştirdiğinden, başka bir göz problemine ek olarak presbiyopi de olabilir. Presbiyopi aşağıdakilerle birleşebilir:

  • korneanızın eğriliğinde bulanık görmeye neden olan bir kusur olan astigmatizm
  • hipermetrop veya ileri görüşlülük
  • miyopi veya uzağı görememe

Her gözde farklı türde bir göz problemi olması da mümkündür.

Presbiyopi Görünümü

Çoğu durumda, presbiyopide kaybettiğiniz görme gözlük, kontakt lens veya ameliyatla düzeltilebilir. Lensinizi yakındaki nesnelere odaklamak için gereken esnekliğin kademeli olarak azalması, yaklaşık 65 yaşına kadar devam eder, bu da elastikiyetin çoğunun gittiği zamandır. Ancak, bu noktada bile yakın nesneleri görmek için düzeltme yapmak mümkündür.

Presbiyopi Nasıl Önlenir?

Presbiyopiyi önlemek için kanıtlanmış bir teknik yoktur. Yakın nesnelere odaklanma yeteneğinin kademeli olarak azalması herkesi etkiler. Ancak, aşağıdaki adımlarla vizyonunuzu korumaya yardımcı olabilirsiniz:

  • Düzenli göz muayeneleri yaptırın.
  • Diyabet veya yüksek tansiyon gibi görme kaybına katkıda bulunabilecek kronik sağlık koşullarını kontrol edin.
  • Güneş gözlüğü kullanın.
  • Göz yaralanmasına neden olabilecek faaliyetlere katılırken koruyucu gözlük takın.
  • Antioksidanlar, A vitamini ve beta karoten içeren yiyeceklerle sağlıklı bir diyet yapın.
  • Doğru güçte gözlük kullandığınızdan emin olun.
  • Okurken iyi aydınlatma kullanın.

Görmeniz veya göz sağlığınızdaki herhangi bir değişiklik hakkında doktorunuzla veya göz uzmanınızla konuşun. Erken müdahale ve tedaviden birçok göz hastalığı ve rahatsızlığı fayda sağlayabilir.


Leave A Reply