Ren Geyiği Hakkında Bilgiler

0

Özellikle Noel baba resimlerindeki görüntüsü ile tüm dünyada tanınan bir cins geyik olan ren geyikleri ile ilgili bilgiler.

Ren Geyiği

Advertisement

Ren Geyiği Hakkında Bilgiler

Kuzey Yarımküresinde kutuplar bölgesinde yaşayan bir geyik çeşididir. Kısa bacakları, uzunca vücudu vardır. Boyu 2 metreyi, yerden yüksekliği de 1 metre 20 santimetreyi bulur. Derisi uzun tüylerle kaplıdır. Bu tüyler boynunda sık, uzun bir yele meydana getirir. Hayvanın kılları yazın kül rengi, kışın beyazdır.

Ren geyikleri tonduralarda, karlarla kaplı geniş topraklarda sürüler halinde yaşarlar. Otlarla, bitki kökleriyle beslenirler. Buzları ve karları ayakları ile eşeler, altından çıkan liken gibi ilkel bitkileri de yerler. Ren geyikleri geviş getiren hayvanlardandır.

Tundralarda yaşayan renlerin uzun, çatallı boynuzları vardır; ormanlarda yaşayan cinslerinin boynuzları kısadır. Tunduradakiler kışın gelmesiyle büyük sürüler halinde güney çam ormanlarının bulunduğu yerlere göç ederler.

ren geyiği

Advertisement

Eskimoların günlük hayatlarında Ren geyiklerinin önemli bir yeri vardır. Etinden, sütünden, derisinden, hattâ kanından faydalandıktan başka evcilleştirdiklerini de çeki, koşum hayvanı olarak kullanırlar. Ren geyikleri geçen yüzyılın sonlarında Amerika’ya getirilmiş, sürüler halinde üretilmeye başlanmıştır.

Görünüm

Farklı ren geyiği alt türleri, farklı boyutlara ve biraz da farklı kürk rengine sahiptir. Erkek ren geyiği genellikle dişilerden daha büyük ve ağırdır. Ren geyiği yaklaşık 1.20 – 2.20 metre uzunluğunda ve yaklaşık 0.90 – 1.40 metre yüksekliğindedir. 60 – 300 kilogram arasındadır. Ren geyiği çoğunlukla gri-kahverengi bir kürke sahiptir. Kürk, yazları koyu renk olur ve kışın daha açık bir renk alır. Ren geyiği, her iki cinsiyette de geyik boynuzu bulunan tek geyiktir. Dişi geyiklerin boynuzları, erkeklerin boynuzlarından daha küçüktür. Ren geyiği ayrıca yumuşak zeminde yürümelerine yardımcı olan büyük ayaklara sahiptir.

Yaşam Alanı

Ren geyiği Laponya’da (Kuzey Finlandiya, İsveç, Norveç ve Rusya), Kuzey Amerika’da (Kanada’nın her yerinde ve esaret altında büyüdükleri Kuzey Amerika’daki çiftliklerde) ve Sibirya’da bulunabilir.

Ren geyiği iğne yapraklı orman ve Kuzey Kutbu koşullarında yaşar. Ren geyiğinin nesli küresel ısınma ile tehdit altındadır.

Beslenme – Üreme

Ren geyiği daha çok ot yer, fakat hemen hemen her bitkiyi de yer. Kışın genellikle Ren geyiği likenlerini, yosunlarını ve mantarlarını yerler.

Advertisement

Ren geyiği sürü hayvanlarıdır ve gruplar halinde yaşarlar. Onlar sadece dişi veya sadece erkeklerin sürüleri olan 10-100 ren geyiği gruplarında yaşarlar. Ren geyiği ılık ve soğuk mevsimler arasında uzun yolculuklara çıkar. Bu yolculuklar için daha küçük gruplar birkaç 100.000 hayvana kadar büyük sürüler oluşturur. Ren geyiği ekim ayında eşleşir ve erkekler de mümkün olduğunca çok dişi ile çiftleşir.

230 günlük bir hamilelikten sonra, dişi mayıs ya da haziran aylarında tek bir yavru doğurur. Ren geyiği yavrularının, diğer geyik yavrularının çoğunda olduğu gibi, kürklerinde lekeler yoktur. Genç ren geyiği, 2 yaşındayken olgunlaşır. Ren geyiği genellikle 12-15 yaş arası, bazen 20 yaşına kadar yaşayabilir.

Ren geyiği ve insanlar

Ren geyiği taş çağından beri insanlar tarafından avlanmaktadır. Özellikle kuzey bölgelerdeki insanlar ren geyiğinin etini, kürkünü, derisini, boynuzlarını ve kemiklerini kullandılar.

Ren geyiği yaklaşık 3 bin yıl önce evcilleştirildi. İlk kez Sibirya ve İskandinavya’da evcilleştirildi. O zamandan beri taşıma için, örneğin kızakları çekmek için kullanılmışlardır. Ren geyiği çok soğuk iklimlerde yaşayabildiği için, evcil ren geyiği dünyanın çoğu kuzey bölgesinde kullanılmaktadır. Laponya’daki Sami halkı kürk ve yemek için Ren geyiğini kullanıyor.

Advertisement


Leave A Reply