Roma’daki Kolezyum (Colosseum) Hakkında İlginç Tarihi Gerçekler

0
Advertisement

Roma’da yer alan dünyaca meşhur Kolezyum (Colosseum) yapısı hakkında tarihi ilginç bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Kolezyum (Colosseum)

Kaynak : pixabay.com

Kolezyum, İtalya’nın Roma şehrinin merkezinde bulunan bir amfitiyatrodur. Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinir. Dünyanın en büyük amfitiyatrosu ve Roma mimarisi ve mühendisliğinin en iyi eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Çeşitli etkinlikler için kullanıldı ve 50.000 kişiyi ağırlayabiliyordu. Depremler ve taş hırsızları onu harabeye çevirdi, ancak bir kısmı bugün hala ayakta durmaktadır. ROma’ya giden turistlerin mutlaka uğradıkları noktalardan birisidir.

Kolezyum (Colosseum) Hakkında İlginç Gerçekler

  1. Flavian hanedanlığı döneminde inşa edildiği için Flavian Amfitiyatrosu olarak da bilinir. Amfitiyatronun yanında duran ve ‘Nero’nun dev heykeli’ olarak adlandırılan bir heykelden dolayı Kolezyum adını almıştır.
  2. İnşaat, MS 72’de İmparator Vespasian’ın döneminde başladı.
  3. Vespasian’ın oğlu ve halefi olan Titus, MS 81’de inşaatı tamamladı. Yapımı sadece 9 yıl sürdü. Bugün bile bu büyüklükte bir stadyumu sadece 9 yılda inşa etmek zor olurdu.
  4. Colosseum’u inşa etmek için 60.000 Yahudi köle zorla çalıştırılmıştır. Taş ve betondan yapılmıştır.
  5. Vespasian’ın en küçük oğlu Domitian, MS 81-96 yılları arasında saltanatı sırasında amfitiyatroda değişiklikler yaptı.
  6. Köleleri ve hayvanları tutmak için yeraltı tünelleri inşa etti. Ayrıca ek oturma için üstte bir galeri inşa etti.
  7. Kolezyum’da gladyatör yarışmaları, sahte savaşlar ve hayvan avları ve klasik mitolojiye dayanan dramalar dahil olmak üzere birçok farklı etkinlik gerçekleşti.
  8. Ayrıca amfitiyatroda düzenlenen ünlü savaşların ve infazların canlandırmaları da vardı.
    Kolezyum (Colosseum)

    Kaynak : pixabay.com

  9. Amfitiyatro 390 yıl boyunca eğlence amaçlı kullanılmıştır. Bu süre zarfında, Kolezyum’da 400.000’den fazla insan öldü. Ayrıca Kolezyum’da da yaklaşık 1.000.000 hayvanın öldüğü tahmin ediliyor.
  10. Orada gerçekleşen etkinliklere katılan antik Romalılar için giriş ve yemek ücretsizdi. Bugün stadyumlarda olduğu gibi sosisli sandviç ve soğuk bira servis edilmesi pek olası değildi 🙂
  11. Meyve ağaçları genellikle Kolezyum’da büyüdüğü için ücretsiz yiyeceklerin bir kısmı meyve içerdiği tahmin edilmektedir. O dönemin Romalılar henüz çöp kutularını keşfetmemiş gibi görünüyor. Ya da belki seyirciler performanstan memnun kalmazlarsa meyvelerini Kolezyum’un merkezindekilere atmayı seçtiler!
  12. Kolezyum’da gerçekleşen bazı etkinlikler ve oyunlar 100 güne kadar sürerdi.
  13. Ortaçağın başlarında artık eğlence amaçlı kullanılmadı. Sonunda atölyeler, evler, dini mahalleler, taş ocağı, kale ve hatta bir Hıristiyan tapınağı olarak kullanıldı.
  14. Kolezyum deprem tarafından kısmen tahrip olduktan sonra yapının parçalarının bir kısmı Aziz Petrus Bazilikası’nı inşa etmek için kullanıldı.
  15. Bugün en popüler Roma turistik yerlerinden biridir.
  16. Ray Charles, Paul McCartney, Billy Joel ve Elton John Colosseum’da konserler verdiler.
  17. Kolezyum, ölüm cezasına karşı bir sembol haline geldi. 1948’de İtalya’da ölüm cezası kaldırıldı.
  18. Bugün dünyada ne zaman biri ölüm cezasını değiştirse, Colosseum’un gece aydınlatmasındaki ışıklar beyazdan altın rengine dönüyor. Bu renk değişikliği, bir yargı yetkisinin ölüm cezasını da iptal etmesi durumunda da meydana gelir.


Leave A Reply