Şalazyon (Meibom Kisti) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Şalazyon (Meibom Kisti) nedir, neden meydana gelir? Şalazyon (Meibom Kisti) belirtileri, evde tedavi yöntemleri, önleme ve tıbbi tedavisi hakkında bilgi.

göz tedavi

Kaynak: pixabay.com

Şalazyon (Meibom Kisti)

Şalazyon, göz kapağınızda görülen küçük, genellikle ağrısız bir yumru veya şişliktir. Bloke bir meibom veya yağ bezi, bazen meibom kisti olarak bilinen bu duruma neden olur.

Şalazyon üst veya alt göz kapağında gelişebilir. Tedavi olmaksızın kaybolabilir. Şalazyonunuz olduğunu düşünüyorsanız, özellikle görüşünüzü engelliyorsa veya geçmişte şalazyon geçirdiyseniz bir göz doktoruna görünün.

Şalazyon ve arpacık

Şalazyon bazen iç veya dış arpacık ile karıştırılır. İç arpacık, meibom bezinin bir enfeksiyonudur. Dış arpacık, kirpik folikülü ve ter bezi alanında bir enfeksiyondur.

Arpacık genellikle ağrılıdır, Şalazyon ise genellikle değildir. Şalazyon arpacıktan sonra gelişebilir.

Şalazyon belirtileri

Şalazyon tipik olarak üst veya alt göz kapağınızda ağrısız bir yumru veya şişlik olarak görünür. Şalazyon hem üst hem de alt göz kapaklarını etkileyebilir. Her iki gözde aynı anda oluşabilirler. Şalazyonun büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak görüşünüzü bulanıklaştırabilir veya engelleyebilir.

Advertisement

O kadar yaygın olmasa da, bir enfeksiyon varsa, bir şalazyon şunlar olabilir:

  • kırmızı
  • şişmiş
  • acı verici

Şalazyon nedenleri ve risk faktörleri

Şalazyon, üst ve alt göz kapaklarının küçük meibom bezlerinden birinin tıkanmasından kaynaklanır. Bu bezlerin ürettiği yağ, gözleri nemlendirmeye yardımcı olur. Meibom bezlerini etkileyen iltihaplanma veya virüsler, şalazyonun altında yatan nedenlerdir.

Şalazyon, şu kişilerde daha yaygındır:

  • viral konjonktivit
  • gözlerin ve göz kapaklarının içini kaplayan bir enfeksiyon

inflamatuar durumlar, örneğin:

  • seboreik dermatit
  • akne
  • gül hastalığı
  • göz kapağının uzun süreli iltihabı

Tekrarlayan veya olağandışı şalazyon, daha ciddi durumların belirtileri olabilir, ancak bunlar nadirdir.

Şalazyon teşhisi

Çoğu durumda, doktor göz kapağınızdaki yumruya yakından bakarak bu durumu teşhis edebilir. Doktor ayrıca yumrunun bir şalazyon, arpacık veya başka bir şey olup olmadığını belirlemek için belirtilerinizi soracaktır.

Advertisement

Şalazyon tedavisi

Bazı Şalazyon tedavi olmaksızın geçebilir. Doktorunuz tedavi önerirse, seçenekler arasında evde bakım veya tıbbi tedavi yer alabilir.

Evde bakım

İlk olarak, şalazyonu sıkmaya çalışmayın. Mümkün olduğu kadar az dokunmanız en iyisidir. Bunun yerine, her seferinde yaklaşık 10 dakika boyunca günde dört kez göz kapağınıza sıcak kompres uygulayabilirsiniz. Bu, tıkalı bezdeki yağları yumuşatarak şişliği azaltabilir. Bölgeye dokunmadan önce ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

Doktorunuz size günde birkaç kez yumruya hafifçe masaj yapmanızı veya göz kapağınızı ovmanızı söyleyebilir. Ayrıca göz damlası veya göz kapağı kremleri de reçete edebilirler.

Tıbbi tedavi

Şalazyon evde tedavi ile geçmezse, doktorunuz onu çıkarmak için bir kortikosteroid enjeksiyonu veya cerrahi bir prosedür önerebilir. Hem enjeksiyon hem de cerrahi etkili tedavilerdir.

Tedavi seçimi, anesteziden yan etki riski altında olup olmadığınız gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Doktorunuz yararları ve riskleri açıklayacaktır.

Şalazyon nasıl önlenir?

Şalazyondan kaçınmak her zaman mümkün değildir. Bu, özellikle bu tür göz problemlerine yatkınsanız geçerlidir.

Ancak, bu durumu önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var:

  • Gözlerinize dokunmadan önce daima ellerinizi yıkayın.
  • Kontakt lensler ve gözlükler gibi gözünüze temas eden her şeyin temiz olduğundan emin olun.
  • Şalazyon geliştirme ihtimalinizi artıran bir durumunuz varsa, bunları yönetmenize yardımcı olması için doktorunuzun talimatlarını izleyin.


Leave A Reply