Sanatta Reprodüksiyon Nedir? Reprodüksiyon Resmi Nasıl Yapılır? İpuçları

0
Advertisement

Sanatta Reprodüksiyon nedir? Reprodüksiyon yapmanın sanatçıya ne faydası olur? Reprodüksiyon nasıl yapılır, izlenecek yol.

Sanatta Reprodüksiyon

Sanatta Reprodüksiyon

Güzel sanatlar reprodüksiyonları, orijinal bir sanat eserinin elle boyanmış kopyalarıdır. Örneğin, Mona Lisa en sevdiğiniz resimse, onun bir güzel sanat reprodüksiyonunu sipariş edebilirsiniz ve bu resim bir sanatçı tarafından elle boyanacaktır. Güzel sanatlar reprodüksiyonları baskı değildir, herhangi bir kalıp kullanmadan, ressam tarafından doğrudan doğruya yapılan kopya resimlerdir.

Güzel sanatlar reprodüksiyon yağlı boya tabloları, sanat öğrencilerinin resim yapmayı öğrenmek için eski ustalarını / öğretmenlerini kopyalamalarının yaygın bir uygulama olduğu 16. yüzyıla kadar uzanır. Ustasının sanat eserini kopyalama prosedürü, bir sanat öğrencisinin kendi stilini geliştirmeden önce yetenekli bir resim modunu uygulamasına olanak tanır. Degas ve Picasso gibi birçok ünlü sanatçı bu uygulamayı kullandı.

Reprodüksiyon ile Öğrenme

Reprodüksiyon ile öğrenip kendini geliştiren en ünlü sanatçı Leonardo da Vinci idi. Evet, sanat ustası Andrea Del Verrocchio‘nun çırağıydı. Leonardo, kendi yaklaşımını benimsemeden önce öğretmeninin tarzında resim yapmayı öğrenmiştir. Leonardo’nun Verrocchio’ya İsa’nın Vaftizi tablosunda zekice yardım etmesinden sonra, ustanın bir daha asla fırçaya dokunmamaya karar verdiği söylenir.

1800’lerde, sanat reprodüksiyonu (güzel sanat kopyaları) özellikle Viktoria döneminde yaşayan kişiler arasında çok popülerdi. Güzel sanat reprodüksiyonlarının çoğu 2 nedenle yapıldı: Birinci neden sanat reprodüksiyonu bir müşterinin isteği üzerine yapıldı ve ikinci olarak, bir sanat eserinin varyasyonlarını denemek için güzel sanat kopyaları yapıldı.

Advertisement

Sanatta Reprodüksiyon

Sanat reprodüksiyonları nasıl ve neden yapılır?

Reprodüksiyon genellikle sanat derslerinde ve geleneksel yağlı boya tekniklerine odaklanan atölyelerde kullanılır. Bu yaklaşım pek çok düzeyde mantıklıdır, çünkü bir öğrenciye bu tekniklerin işe yaradığını “kanıtlamanın” en iyi yollarından biri, aslında bir Rembrandt, Titian, da Vinci, Durer veya Vermeer’e benzeyen bir resmi yapmasıdır. Bir sanatçının yeniden üretim çalışmalarındaki ilk denemelerinin bu resimleri bu kadar etkileyici kılan her ayrıntıyı ve yönlerini tam olarak yakalayacağı nadirdir, ancak yaklaşmak bile bir öğrenciye klasik yöntemlerin faydalarını pekiştirebilir.

Pek çok yeni başlayan yağlı boya ressam, Rönesans’ın ve daha sonra gerçekçi sanatçıların eserlerine huşu ve merakla bakar, bu tür eserleri kendileri yaratma fikri ve dahil edilmesi gereken teknikler karşısında şaşkına döner. Renkleri boş bir tuvale atmak kadar basit değildir; Çoğu klasik sanatçı, çalışmalarına dikkatlice planlanmış bir alt çizim, bir veya iki alt boyama katmanı, ardından çeşitli yaklaşımlarla ve genellikle tamamlanmadan önce birçok katman ve sırla renk uygulamasıyla başlayarak çok metodik bir yaklaşım benimsedi. Bu yaklaşımla sanat öğrencilerinin tamamen özgün bir konu üzerine çalışması yerine klasik eserin reprodüksiyonu yapmak daha kolaydır. Öğrenciler ve genç sanatçılar bu tekniklere aşina olduklarında, bunları kendi orijinal sanat eserlerine uygulamaya başlayabilirler.

Sanatta Reprodüksiyon

İzlenecek Yol – İpuçları

  • Ayrıntılara ve konuya boğulmamak için ilk önce tek konu görüntüleriyle başlayın. Gövdesi yukarı doğru odaklanmış basit bir portre, genellikle en iyi seçimdir.
  • Orijinal resmin oranlarına mümkün olduğunca yakın bir tuval veya panel boyutu seçin. Kompozisyon, başarılı bir sanat eserinin önemli bir parçası olduğu için, reprodüksiyonu garip bir şekilde kırpmak zorunda kalmak istemezsiniz.
  • Reprodüksiyonunuz üzerinde çalışmaya başlamadan önce bir müzede sergilenen orijinal sanat eserini izleme fırsatınız varsa, bu idealdir. Kitaplardaki ve poster baskılarındaki kopyalar genellikle incelenmeye değer ayrıntıları kaybeder veya renk dengesini değiştirebilir.
  • Çalışmak için tek bir referans resim seçin ve ona bağlı kalın. Başlamak için bulabileceğiniz en iyi çözünürlüklü resmi alın ve sonra başkalarını aramayın. Bir yağlı boya resmin bir fotoğrafından diğerine renklerin nasıl yeniden üretildiği konusunda aşırı farklılıklar olabilir; ayrıntı kayboldu veya bulundu; kontrast arttı veya azaldı. Aynı anda birden fazla referans görüntüden çalışmaya çalışırsanız, muhtemelen hayal kırıklığına uğrarsınız.


Leave A Reply