Satürn Gezegeni Hakkında Bilgiler, Halkaları, Uyduları ve Genel Bilgileri

0
Advertisement

Satürn gezegeni hakkında kısa bilgi. Satürn kütlesi halkaları ve uyduları hakkında kısa ve genel kabul görmüş Satürn bilgileri

satürn

Satürn; Güneş Sistemi’nin ikinci büyük gezegenidir. Çevresindeki halka ona son derece görkemli bir görünüm verir. Bu halka, milyonlarca küçük parçacıktan oluşur. Ekvator çevresinde bulunan bu halka içten dışa doğru 7 bölümden oluşur. En dıştaki halka 275.000 km çapındadır. Dış ve orta halka arasında bir boşluk vardır. İçteki halka daha zayıftır. Buna “Crepe halkası” denir. Dördüncü halka gezegene en yakın olandır ve ancak çok büyük teleskoplarla gözlenebilir.

Yüzeyi Jüpiter gibi katı değildir, kaim bir atmosfer tabakasıyla kuşatılmıştır (hidrojen ve helyum). Ekvatordaki çapı 120.660 km’dir. Güneşe maksimum uzaklığı 1.511.000.000 km, Yer’e maksimum uzaklığı 1.650.000.000 km’ dir. Dönmez ekseni 27° yatık olduğu için mevsim değişikliklerinin olması gerekir.

Ekim 1990’da Hubble teleskobunun gönderdiği fotoğraflarda gezegenin atmosferinde 20.000 km genişliğinde bir fırtına saptandı. Yerden dokuz kez daha büyük çaplı olan Satürn’ün kütlesi 95 yer kütlesidir. Ortalama yoğunluğu en küçük olan gezegendir. Sıcaklığı -150°C civarındadır. Atmosferi Jüpiter gibi ve aynı nedenle emildiğinden daha fazla enerji yayınlar. Bilinen 20 uydusu vardır. Bunlardan bazıları küçük bir teleskopla dahi görülebilir. En büyük uydusu olan Titan, Ay’dan daha büyüktür. En içteki uydusu 1966’da keşfedilen Janus’tur.

Advertisement

Leave A Reply