Selçuk Yöntem Kimdir? Ünlü Türk Oyuncunun Hayatı ve Kariyeri

0
Advertisement

Selçuk Yöntem kimdir? Ünlü duayen oyuncunun hayatı ve kariyeri ile ilgili bilgilerin yer aldığı sayfamız. Oynadığı oyunlar ve filmler.

Selçuk Yöntem kimdir?

13 Temmuz 1953’te İstanbul Eyüp’te dünyaya gelen Selçuk Yöntem, ailesinin 4. çocuğudur. Toplam 5 kardeş olan Selçuk Yöntem’in babası subaylık mesleğiyle uğraştığı için küçük yaşlardan itibaren Türkiye’yi il il gezip yaşamıştır. İlk okul döneminde ailesiyle birlikte Malatya’da yaşayan Selçuk Yöntem, ilk okul eğitimini Malatya’da almaya başlamıştır.

Daha sonra Ankara, Afyon ve İstanbul gibi illerde yaşamaya devam eden Yöntem, lise çağlarında İstanbul’da yaşamış ve lise eğitimini İstanbul Şişli Terakki Vakfı Okulları’nda görmüştür. Lise eğitimini bitirdikten sonra üniversiteyi bir konservatuarda okumaya karar vermiş, konservatuar sınavlarına hazırlanarak Ankara Devlet Konservatuarı’na girmeye hak kazanmıştır.

Selçuk Yöntem

Kaynak: commons.wikimedia.org

Buradaki eğitiminin ilk yılında bir takım sorunlar yaşanması sebebiyle okuldan atılmış ancak daha sonra Danıştay’ın verdiği kararla okula geri dönmüştür. Konservatuarındaki eğitimine devam etmeye başlayan Selçuk Yöntem, 1975-76 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nde eğitim görmüş ve buradaki eğitimini de tamamladıktan sonra 1978 yılında başarılı bir meslek hayatına ilk adımı olan Ankara Devlet Tiyatrosu’nun kadrosuna girmeye hak kazanmıştır.

Oyunculuk Kariyeri

Kadroya katıldığı ilk sene “Topuzlu” adlı bir oyunda sahne almış, 1980 yılında “Kurban” adlı bir tiyatro gösterisinde oyunculuk yapmış ve 1981 yılında ise “Yaban Ördeği” adlı tiyatro oyununda görev almıştır. Bu oyunculuklarından sonra yolu daha da açılmış, 1994 yılında “Aşağıdakiler” adlı oyunu ve bir sonraki yıl “Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye” adlı oyununu yönetme şerefine erişmiştir. Bu oyunların yönetmenliğini yaptıktan sonra kendisine Ankara Sanat Kurumu, “Övgüye Değer Yönetmen” ödülünü takdim etmiştir.

O güne kadar sadece tiyatroculuk ve tiyatro oyunlarıyla ilgilenen Selçuk Yöntem, ilk olarak 1978 yılında “Atlı Karınca” isimli bir dizide rol alarak televizyon dünyasına da adım atmış ve televizyon sayesinde daha geniş bir izleyici kitlesinin karşısına çıkma imkanı yakalamıştır. Bu dizinin ardından 1979 yılında “Yaşadığımız Devir”, üç yıl sonra da “Ahmet’in Günlüğü” isimli televizyon dizilerinde rol canlandırmaya devam etmiştir. Dizi oyunculuğu yapmaya başladığından itibaren adından daha da sık bahsettiren Selçuk Yöntem; düzgün diksiyonu ve profesyonel oyunculuğu ile kısa sürede Türk dizilerinde en çok yer alması istenen simalardan biri haline gelmiştir.

Advertisement

1998 yılında seyirciye sunulan “Sıcak Saatler” dizisinde Arzum Onan ve Mehmet Aslantuğ ile başrolleri paylaşmış ve büyük sükse elde etmiş. Yine aynı yıl bu dizi kadar sansasyon yakalayan “Deli Yürek” dizisinde Kenan İmirzalıoğlu ve Zeynep Tokuş’la da baş rollerde oynamıştır. 5 yıl aranın ardından bu kez izleyicinin karşısına “Kurtlar Vadisi” dizisiyle çıkmış. Bu dizide de başrolleri Necati Şaşmaz ve Özgü Namal’la paylaşmıştır. Tabi bunca sene hem tiyatro dünyasında, hem Türk dizi sektörü dünyasında çok başarılı işlerde görev alan Selçuk Yöntem; tüm bu süreçlerde bir de sinema oyunculuğuyla uğraşmıştır.

Sinema Kariyeri

Yine çok iyi oyunculuk sergilediği “Suyun Öte Yanı” filmi 1991 yılında gösterime girmiş, 1996 yılında “İstanbul Kanatlarımın Altında” filmi gösterime girmiş, 2005 yılında “Banyo” filmi ve 2008 yılında “Devrim Arabaları” filmi gösterime girmiştir. Ama Selçuk Yöntem’in tüm Türkiye’de haftalarca konuşulmasına sebep olan rol aldığı en önemli yapım, 2008 yılında Kanal D’de yayınlanan dizi “Aşk-ı Memnu”dur. Eşiyle yeğeninin arasında yaşanan aşkta bir üçgende kalan Adnan Ziyagil’i canlandıran Selçuk Yöntem, rolünü her zamanki gibi başarıyla canlandırmıştır. 2014 tarihinde geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu beyin kanaması geçiren ve hala komada olan Kenan Işık‘ın yerine “Kim Milyoner Olmak İster” adlı yarışma programını Selçuk Yöntem uzunca bir süre sunmuştur.


Leave A Reply