Seydou Keita Kimdir? Afrikalı Fotoğrafçının Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Seydou Keita kimdir ve ne yapmıştır? Afrikalı ünlü fotoğrafçı Seydou Keita’nın hayatı, biyografisi, eserleri ve fotoğrafları hakkında bilgi.

Seydou Keita

Seydou Keita (1921-2001)

Seydou Ke’ita, 1921 yılında Mali’nin başkenti Bamako’da doğdu. Beş kardeşten en büyüğüydü. Babası ve amcası marangozculukla geçimlerini sağlıyordu. Seydou Keita da ilk önce onların ayak izlerini takip etti. 1935’de amcası Tiemoko Keita, Senegal gezisinden Seydou için aldığı bir kamera ile döndü. Seydou Keita böylece fotoğrafla tanışmış oldu. İlk özneleri ailesi, arkadaşları ve babasının dükkanına gelen müşterilerdi. Uzun bir süre marangozlukla fotoğrafçılığı bir arada sürdüren Keita, 1940’lı yılların ortasına kadar iki kamera daha edindi. Bu sayede 1949’da fotoğrafçılığını profesyonel bir mesleğe dönüştürmüş oldu. İlk stüdyosu Bamako’daki evinin bahçesindeydi…

1952 itibarıyla Keita şehrin önemli portre fotoğraflılarından biri haline gelmişti. Orta ve üst sınıftan birçok müşterisi vardı. Onları açık alandaki stüdyosunda genelde birçok aksesuarla fotoğraflıyordu. Modellerine yeni kıyafetler giydiriyor; telefon, radyo, bisiklet hatta kendi arabasını kullanıyordu. Bu fotoğraflar insanların sosyo-ekonomik statülerini göstermeleri açısından önemli bir araçtı.

Başarısının Sırrı

Seydou Keita

Portre fotoğraflarıyla ünlendiği dönemle ilgili bir açıklamasında başarısının sırrını da vermişti: “Fotoğraf çekmek kolaydır. Ancak fark yaratan şey doğru pozu bulmaktır. Ciddi bir yüz, ellerin pozisyonu… Benim yeteneğim birinin gerçekten iyi görünmesini sağlayabilmekti. İnsanlar en iyi halleriyle fotoğraf vermek ister. Genelde çok ciddileşirler. Sanırım kameradan biraz korkuyorlardı. O dönemler fotoğraf çektirmek heyecan verici bir işti. Bende onlardan sakinleşip gülümsemelerini isterdim.”

Advertisement

1962 devlet için çalışmaya, suçluların fotoğraflarını çekmeye başladı. Bu yıllarda stüdyosunu kardeşi Lacina ve oğlu Mamadou ile asistanı Abdoulaye işletiyordu. Keita’nın çektiği suçlu fotoğraflarının büyük bir kısmı 1991 Askeri Darbesi sırasında isyancılar tarafından çıkarılan yangınlarla yok edildi.

1990’lı yıllarda Seydou Keita’nın kariyerinin başlarında yapmış olduğu çalışmalar Batı dünyası tarafından tanınmaya başladı. 1992’de Fransız fotoğrafçılar Bernard Descamps ve Françoise Huguier ile çağdaş sanat simsarı André Magnin Bakambo’ya ulaştı. Amaçları New York’taki Çağdaş Sanat Müzesi’nde düzenlenen “Africa Explores: 20th Century African Art” sergisinde fotoğrafları gösterilen meçhul fotoğrafçıya ulaşmaktı. Böylece Keîta da Batılı dünya tarafından keşfedilmiş oldu. Takip eden yıllarda Ke’ıta’nın fotoğrafları Batı dünyasında Huguier ve Descamps tarafından temsil edilmeye başlandı.

Aynı yıllarda Keita Harper’s Bazaar gibi önemli dergiler için moda fotoğrafları çekmeye başladı. Eserleri dünyanın en önemli müzelerinden Guggenheim, MoMa, Şikago Çağdaş Sanat Müzesi’ndeki sergilerde yer aldı.

Richard Avedon veya Agust Sander gibi dünyaca ünlü portre sanatçıları ile kıyaslanan Ke’ita, 2001 yılında hayatını kaybetti. Geride bıraktığı eserler ise hem Mali’nin Fransız sömürgesi olduğu yıllar hakkında verdiği bilgiler hem de dönemin gündelik yaşamını belgelemesiyle büyük önem kazandı.


Leave A Reply