Som Balığı Hakkında Bilgi, Özellikleri, Yaşam Alanları ve Üremesi

0
Advertisement

Som balığı nedir? Som balığının özellikleri nelerdir, nerede yaşar, üremesi, som balığı hakkında bilgi.

Som Balığı; Kemiklibalıklar (Teleostei) takımının alabalıkgiller (Salmonidae) ailesinden bir balıktır. Anatomilerindeki bazı özellikler, alabalıkgillerin çok eski bir grup oluşturduklarını kanıtlar. Sözgelimi, çenelerinin yapısı oldukça eskidir. Bu balıklar etçildirler.

Som Balığı

Som balığının (Salmo salar) üreme biçimi, uzun süredir uzmanların dikkatini çekmektedir ve doğuştan kazanılmış davranışlarla ilgili en dikkate değer sorunlardan birini oluşturur. Tatlı su balığı olup, üremek için denize açılan yılanbalığının (Atlas Okyanusu’nda Meksika körfezi, Sargasso denizi, Avrasya ve Kuzey Afrika, yılan balıklarının üreme yeridir) tersine, normal olarak bir deniz balığı olan som balığı üremek için, doğmuş olduğu akarsulara doğru gider. Üremek için her iki cins (yani hem erkekler, hem dişiler) kimi kez çok açıklara gittikten sonra denizden çıkarak, akarsulara giderler, bu suları yeniden katederler.

Çayları ve daha sonra dağ derelerini aşarlar (kimi kez bunların kaynaklarına kadar uzanırlar) ve bu noktalarda ürerler. Bu balıklar çok büyük güçlükler ve sınırsız kayıplar verme pahasına selleri geçerler, yani içgüdüsel güçlerini ısrarla sürdürürler. Yaşlarına göre, farklı zamanlarda ürerler. Kış som balıkları, akarsulara kışın, ekimden marta kadar göçer. Bunlar en yaşlı ve en büyük (8 ile 20 kg) olanlardır; daha genç (5 ile 9 kg) olan ilkbahar som balıklarının akarsulara geçişleri marttan mayısa kadardır. Bir üçüncü kategori (2 ile 4 kg), aralıkta ürer. Doğuşlarından (daha doğrusu yumurtadan çıkışlarından) sonra, yavrular üreme noktalarından biraz uzaklaşır, ama belli bir süre (bir ile altı yıl kadar) bir çayda kalırlar. Aralarından bazılarının tatlı suda eşeysel olgunluğa erişebildiği küçük som balıkları denizden gelen eşleriyle ürerler.

Som balığının üreme sorunu, eskiden düşünüldüğünden çok daha karmaşıktır. Tatlı suda eşeysel olgunluğa erişen dişi küçük som balıkları oldukça enderdir. Denizden üremek için gelen som balıkları, üreme yerine gelinceye kadar besin almazlar, bunların tersine, tatlı suda eşeysel olgunluğa erişenler o kadar yırtıcıdırlar ki, yumurtlama yerlerinde, önemli miktarda som balığı yumurtalarını oburcasına tüketirler. Som balıklarının çoğu, üremeden sonra ölür, ama tatlı suda eşeysel olgunluğa erişenler ölmezler. Deneysel çalışmalar, birçok kez üremiş olan birçok som balığının bulunmasına olanak vermiştir. Hiçbir zaman denize gitmeyen som balığı ırkları da vardır. Bunlar tüm yaşamları boyunca Kuzey Amerika, İskandinavya ve Rusya’daki göllerde kalırlar.

Advertisement

Leave A Reply