Stadyumun Tarihçesi

0
Advertisement

Stadyum nedir? Stadyumun tarih içinde kullanımı, gelişimi, stadyumların tarihi, tarihçesi hakkında bilgi.

stadyumSTADYUM; Spor yarış ve karşılaşmaları için özel olarak düzenlenmiş alandır.

TARİHÇE

Eski Yunan’da koşu için düzenlenen stadyum (yunanca stadion [240 adım, yaklaşık 180 m’lik bir uzunluk ölçüsü] sözcüğünden kaynaklanır), başlangıçta bir stadion uzunluğunda dar bir pistten oluşuyordu. Pistin kenarlarında da seyircilerin oturduğu basamaklardan oluşan bir bayır vardı. Varış çizgisi yakınlarında yarışın hakemleri otururdu. Kısa süre sonra, stadyumda yapılan oyunların gitgide daha fazla seyirci çekmesi nedeniyle boyutlar değişti; İ.Ö. IV. yy’dan başlayarak stadyumlar anıtsal bir görünüm kazanmaya başladılar; Atina’da 70 000, Olympia’da 45 000, Delphoi ve Delos’ta 5 000 seyirci alabilecek stadyumlar yapıldı. Stadyumların biçimi, kısa yanlarından iki yarım çemberlerle uzanan, her yandan basamakların çevrelediği bir dikdörtgendi. Romalılar İtalya’da birkaç stadyum kurmayı denediler, ama sirk ve arenalardaki daha savaşçı oyunları yeğlediler; sporculara ilgi yüzyıllar boyunca yok olunca, stadyumların yapımı da durdu. Günümüzde stadyum sözcüğü büyük sayıda seyirci çeken spor gösterileri için gerekli, gitgide karmaşıklaşan tesisler için kullanılır.

Başlangıçta atletizm ve çim sporları için yapılmış tesisleri belirtmek amacıyla kullanılan stadyum sözcüğü, günümüzde aynı zamanda öbür spor dallarının yapıldığı yeri belirtmek için de kullanılır.

İlk modern stadyumlar, bazılar tribünler ile güneş ya da yağmurdan korunan basamakların çevrelediği açık hava stadyumlarıydı. Daha sonraları, basamak sayısı artırılarak seyirci alım gücü fazlalaştırıldı. Sonuçta da tümüyle kapalı stadyumlar yapıldı. Stadyumların yapımının mimarlara en yeni teknikler, “dizayn” konusunda en “fütürist” yapılar yaratma olanağı verdiği söylenebilir.

Advertisement

Leave A Reply