Suda Çözünen Vitaminler Nelerdir? Özellikleri, Depolanır Mı? Görevleri

0
Advertisement

Suda çözünen vitaminler nelerdir? Suda çözünen vitaminler depolanır mı? Özellikleri nelerdir? Bu vitaminlerin vücudumuzdaki görevleri.

suda çözünen vitaminler

Suda çözünen vitaminler (yağda çözünen vitaminlerin aksine) vücutta depolanmaz, ihtiyacı olanı emer ve daha sonra genellikle fazla miktar idrarınızdan dışarı atılır. Depolanamadıkları için, vücudun düzenli günlük alım yoluyla sürekli beslenmeye ihtiyacı vardır. Bu, yediğimiz yiyecekler, aldığımız takviyeler veya her ikisinin kombinasyonu yoluyla olabilir.

Suda çözünen vitaminler meyve, sebze ve tahıllarda bulunur. Yağda çözünen vitaminlerden farklı olarak, ısı veya havaya maruz bırakılarak yok edilebilirler. Yemek pişirmek için kullanılan suda da kaybolabilirler, bu da yemek pişirmekle, özellikle de kaynatmakla birçok vitamini kaybetmemiz anlamına gelir. Suda çözünen vitaminleri olabildiğince fazla tutmanın en iyi yolu yiyecekleri buharda pişirmek veya ızgara yapmaktır.

Suda çözünen vitaminler:

  • C vitamini
  • B Vitaminleri
  • Tiamin (B1 Vitamini)
  • Riboflavin (Vitamin B2)
  • Niasin (B3 Vitamini)
  • Pantotenik asit
  • B6 Vitamini
  • Folik asit
  • B12 vitamini

suda çözünen vitaminler

C vitamini

Aynı zamanda askorbik asit olarak da bilinir – bir antioksidandır ve hücreleri korumaya yardımcı olur ve onları sağlıklı tutar. Vücutta kemiklerin, cildin, dişlerin ve kan damarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olan en bol protein olan kolajeni yapması gerekir. Yaygın inancın aksine, C vitamini soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olmaz, ancak bağışıklık sistemini sağlıklı tutar.

Advertisement

Tiamin (B1 Vitamini olarak da bilinir)

Gıdalardaki enerjiyi parçalamaya ve serbest bırakmaya, alkolü parçalamaya ve karbonhidratları ve amino asitleri metabolize etmeye yardımcı olmak için diğer B grubu vitaminlerle çalışır. Ayrıca sinirleri sağlıklı tutarak sinir uyarılarının iletilmesinde hayati bir rol oynar.

Riboflavin (B2 Vitamini olarak da bilinir)

Cildi, gözleri ve sinir sistemini sağlıklı tutar ve vücudun karbonhidrat, protein ve yağları metabolize etmesine yardımcı olur. Riboflavin ayrıca diğer bazı B Vitaminleri, Niasin ve Vitamin B12’nin işlevini de geliştirir.

Niasin (B3 Vitamini olarak da bilinir)

Yediğimiz gıdalardan enerji üretmenin yanı sıra sinir ve sindirim sistemlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Niasin, cilt hücrelerinin sağlığını korur ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Büyük miktarlarda Niasin, HDL (iyi kolesterol) seviyelerini yükseltirken LDL ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Pantotenik asit

Vücudun karbonhidrat, protein ve yağdan enerji elde etmesini sağlar. Vücudunuz ayrıca hormon ve kolesterol üretmek için Pantotenik Asit kullanır.

B6 Vitamini

Piridoksin olarak da bilinir – bir koenzim görevi görür, bu da kimyasal reaksiyonların gerçekleşmesine yardımcı olduğu anlamına gelir. Esansiyel olmayan amino asitlerin oluşumunda hayati bir rol oynar ve vücudunuzun glikozun depolanması olan glikojeni parçalamasına yardımcı olur. B6 Vitamini ayrıca vücudunuzun karbonhidratları, proteini ve yağı metabolize etmesine yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi ve sinir sisteminizi sağlıklı tutar.

Folik asit

Doğal haliyle Folat olarak bilinen, sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için Vitamin B12 ile birlikte çalışır. Vücudunuzun DNA oluşturmak için Folata ihtiyacı olduğundan, hamileliğin erken döneminde doğum kusurlarını önlemede son derece önemli bir rol oynar.

Advertisement

B12 vitamini

Kırmızı kan hücrelerinin yapımında ve sinir sisteminin sağlıklı kalmasında rol oynar. Vücudun ayrıca yağ asitlerini ve amino asitleri metabolize etmek ve hücrelerinizdeki DNA’yı sentezlemek için B12 Vitaminine ihtiyacı vardır.


Leave A Reply